Rukometni savez otkrio: Sutra predstavljamo novog izbornika! Evo tko bi trebao sjesti na klupu | 24sata
Obavijesti

Sport

Komentari 12

Rukometni savez otkrio: Sutra predstavljamo novog izbornika! Evo tko bi trebao sjesti na klupu

Rukometni savez otkrio: Sutra predstavljamo novog izbornika! Evo tko bi trebao sjesti na klupu
11

Dagur Sigurdsson povest će hrvatske rukometaše u olimpijske kvalifikacije u Hannoveru, neslužbeno doznaju 24sata, a njegovo predstavljanje bit će u četvrtak u hotelu Westin

VIDEO

Poštovani predstavnici medija, pozivamo Vas na konferenciju za medije povodom predstavljanja novog izbornika hrvatske muške seniorske reprezentacije. Predstavljanje izbornika održat će se sutra, 29. veljače 2024. godine u 11 sati, u Kristalnoj dvorani hotela Westin, Zagreb, stoji u pozivu Hrvatskog rukometnog saveza koji su u srijedu poslijepodne poslali medijima. Nazire se tako kraj višetjednoj sagi nakon smjene Gorana Perkovca.

Kako doznaju 24sata, novi izbornik hrvatske reprezentacije bit će Dagur Sigurdsson (50). Islanđanin je riješio svu papirologiju s japanskom reprezentacijom, koju je trebao voditi na Olimpijskim igrama, i uskače u vruću fotelju izbornika Hrvatske koju već za dva tjedna očekuju kvalifikcijski turnir za Olimpijske igre u Parizu. Ugovor je, kako neslužbeno doznajemo, potpisao na četiri godine. Pomoćnik će mu biti član trofejne generacije 2000-ih Denis Špoljarić.

Hrvatska je upisala i drugu pobjedu na SP u rukometu 2019., svladali Japan 35:27

Uz novog izbornika, konferenciji će prisustvovati Tomislav Grahovac, predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza i Damir Poljak, glavni tajnik Hrvatskog rukometnog saveza.

Hrvatska igra 14. ožujka protiv Austrije u Hannoveru, dva dana poslije protiv Njemačke, a 17. ožujka protiv Alžira. Dvije najbolje selekcije plasirat će se na olimpijski turnir.

Tko je Dagur Sigurdsson?

Trenutačno najplaćeniji rukometni trener na svijetu (milijun eura godišnje) nije imao bogatu igračku karijeru. Počeo je na Islandu, u Valuru, a zatim igrao za njemačkog niželigaša Wuppertal. Početkom novog tisućljeća prvi put odlazi u Zemlju izlazećeg sunca, u klub Wakunaga Hiroshima. Tamo prvi put ima ulogu igrača-trenera. Karijeru je završio u austrijskom prvoligašu Bregenzu gdje je također bio u funkciji igrača-trenera. Za reprezentaciju Islanda igrao je 13 godina i došao do brojke od 215 nastupa i 399 golova.

U Bregenzu je napravo odličan trenerski posao i ostao do 2008. kad su ga Austrijanci pozvali da postane izbornik. Sigurdsson je prihvatio taj posao i vodio ju je do 2010. Tad je došao poziv iz Bundeslige i Islanđanin je preuzeo klupu Füchsea iz Berlina u kojem je pokazao da je jedan od najboljih trenera na svijetu. U njemačkom velikanu bio je trener hrvatskim rukometašima Ivanu Ninčeviću (42) i Denisu Špoljariću (44).

Na klupi "lisica" iz Berlina proveo je šest godina. Osvojio je Europsku ligu, Svjetsko klupsko prvenstvo i njemački kup. Godine 2014. sjeo je na klupu njemačke reprezentacije, još godinu dana paralelno bio izbornik i trener Füchsea, a onda se sasvim posvetio reprezentaciji.

Krakov: Njema?ki rukometaši na ve?eri proslavili europsko zlato

Iako nije dobro ušao u novo poglavlje karijere, kroz godine je od Njemačke ponovno napravio svjetsku silu, baš ono što se očekuje da napravi i od Hrvatske. Na Svjetskom prvenstvu 2015. godine završio je tek na sedmom mjestu, a godinu dana kasnije na europskoj smotri u Poljskoj dolazi do zlatne medalje. Iste godine u Brazilu na Olimpijskim igrama osvaja broncu.

Legendarni njemački rukometaš i njegov vršnjak Stefan Kretzschmar (50) jednom prilikom je izjavio: 

- Dagur Sigurdsson je blagoslov za njemački rukomet.

Na posljednjem natjecanju s Njemačkom nije se proslavio i na Svjetskom prvenstvu 2017. godine završio je kao deveti. Tada je bio proglašen najboljim trenerom svijeta i došao mu je poziv iz Japana u kojem je postao pravi sportski superstar, potpisao je ugovor po kojem zarađuje milijun eura godišnje.

U Njemačkoj je zarađivao 300.000 eura godišnje, a japanski i njemački savez vodili su velike borbe oko Sigurdssona što ne ide u korist našem savezu. Mogli bi Japanci otežati Sigurdssonov dolazak u Hrvatsku baš kao što su Nijemci otežali njima. Hrvatska ga maksimalno može plaćati koliko su i Nijemci prije 10 godina, ali čini se da mu to nije prepreka.

Krakov: EP u rukometu, Njema?ka - Španjolska

Japanci su željeli da Sigurdsson stvori reprezentaciju koja će konkurirati za medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju. To je ipak bio malo prevelik zalogaj.

Završili su Japanci kod kuće tek 11., a Sigurdsson je osvajao 24. i 18. mjesta na svjetskim prvenstvima i šesto, treće i drugo mjesto na Azijskom prvenstvu.

Sa Sigurdssonovim Japanom Hrvatska je igrala dvaput. Prvi put na Svjetskom prvenstvu 2019. kada smo slavili 35-27, dok je ona druga utakmica puno pamtljivija. Na Svjetskom prvenstvu 2021. u Egiptu u prvom kolu grupne faze Hrvatska je jedva izvukla bod (29-29). Ivan Čupić zabio je sedmerac u posljednjim sekundama utakmice.

Osim što se bavi trenerskim poslom, Sigurdsson je uspješan motivacijski govornik, ima svoju web stranicu, a napisao je i knjigu koja se zove "Vatra i led: Strast za uspjehom". Knjiga priča o tome kako je od tada mlade njemačke reprezentacije stvorio prvaka Europe, ali i o tome kako su ga zvali "rukometnim Pepom Guardiolom". To je zato što se Sigurdsson smatra najuspješnijim trenerom na svijetu. Do odlaska u Japan pobijedio je u gotovo tri četvrtine utakmica. 

Sa španjolskim nogometnim stručnjakom uspoređuju ga i jer je proveo tri godine na klupi njemačke reprezentacije, baš kao što je i Guardiola proveo tri godine na klupi Bayerna. U Njemačkoj su radili u slično vrijeme i Nijemcima je bilo na ponos imati dva najbolja trenera na svijetu u tim trenucima.

Sigurdsson je i uspješan poduzetnik, suvlasnik je jednog hostela u Reykjaviku. Za sebe kaže kako u sportu i poslu obraća pažnju na detalje, kreativnost i mirnoću, zanimaju ga gastronomija, IT i automobilska industrija.

Potsdam: Trening japanske rukometne reprezentacije

'Stav je puno važniji od treninga'

- Navikao sam govoriti, ali ne u ovako lijepoj prostoriji, više u manjim i smrdljivijim prostorijama zbog igrača. Bitna je motivacija, inspiracija i faktor zabave, kako se osjećate kod kuće. Te stvari tvore stav. Kad ljudi imaju dobar stav za tvrtku ili momčad, to će imati puno veći učinak nego samo trening. Pokušavam govoriti jednostavno i koncentrirati se na stav. Jako kratko radim s igračima u reprezentaciji. Tjedan ovdje ili ondje. Moram reagirati jako brzo, neću promijeniti igrače kroz treninge. Oprostite, ali to se neće dogoditi. Ali po pitanju stava možemo napraviti puno toga - rekao je u jednom motivacijskom govoru i nastavio:

- Svojim igračima govorim da se smatraju zločestim dečkima. Kažem im: ovo su nam uzori, s njima se identificiramo. U idućoj fazi govorim im: "Dečki, ako igrate kao zločesti dečki, pokazujete stav". Nećemo samo pobijediti, nego ćemo se pripremiti, igrati i onda ćemo uspjeti.

Uz materinji islandski, govori i njemački i engleski jezik tako da sporazumijevanje s igračima neće biti problem.

Osebujni Islanđanin veliko je ime svjetskog rukometa i možda i najveće pojačanje za reprezentaciju posljednjih godina. Dio saveza protivi se dolasku stranca i smatra da u domaćim redovima imamo dovoljno dobre stručnjake. Dagur Sigurdsson skupo će koštati savez i veliko je ulaganje. HRS će uložiti sve da dođe do dobrog rezultata na nadolazećem Svjetskom prvenstvu u Hrvatskoj. 

Hrvatskoj pod hitno treba dobar rezultat i u jednom pogledu ulaganje u veliko trenersko ime logičan potez. S dobrim rezultatom djeca će ponovno početi masovno trenirati rukomet, počet će s optimizmom gledati na budućnost i hrvatski rukomet naći će svoje mjesto pod suncem. No ako Sigurdsson dođe na klupu reprezentacije i ne uspije... Onda će svima biti jasno da je problem puno, puno dublji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 12

VIDEO

UŽIVO Transferi: Dinamo krenuo po Španjolca i Pašalića, bivši bek 'bijelih' odlazi u Goricu...
LJETNI MERCATO

UŽIVO Transferi: Dinamo krenuo po Španjolca i Pašalića, bivši bek 'bijelih' odlazi u Goricu...

Prijelazni rok u HNL-u počeo je 26. lipnja i traje do 5. rujna. Polako se zahuktava i u ostalim ligama. Na jednom mjestu donosimo sve glasine i potvrđene transfere domaće i stranih liga

Otvorene su Olimpijske igre u Parizu! Spektakularno paljenje plamena iznenadilo cijeli svijet
SVEČANA CEREMONIJA

Otvorene su Olimpijske igre u Parizu! Spektakularno paljenje plamena iznenadilo cijeli svijet

U spektakularnom otvaranju Olimpijskih igara u Parizu, nakon četiri sata duge ceremonije olimpijski plamen upalili su atletičarka Marie-José Pérec i legendarni džudaš Teddy Riner