Obavijesti

Sport

Komentari 18

Kanađanke igrale s maskama u strahu od korone, Nizozemka je šestim zlatom ušla u povijest

Kanađanke igrale s maskama u strahu od korone, Nizozemka je šestim zlatom ušla u povijest

Treći dan Zimskih olimpijskih igara u Pekingu prošao je u znaku alpskog skijanja. Podijelile su se medalje u muškom spustu i ženskom veleslalomu, snowboardu i klizanju

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Zimske olimpijske igre 7. veljače , Peking
Sortiranje događaja
ŠESTO ZLATO ZA WUST

Nizozemka Ireen Wust je postala najuspješnija brzoklizačica na olimpijskim igrama sa šest osvojenih zlatnih odličja nakon što je u ponedjeljak obranila naslov i uzela još jedno zlato na ZOI u Pekingu na 1.500 m.

Nizozemska je klizačica obranila naslov olimpijske pobjednice s vremenom 1:53.28, dok je svjetska rekorderka Japanka Miho Takagi zauzela drugo mjesto i osvojila srebrnu medalju s vremenom 1:53.72. Još jedna Nizozemka Antoinette de Jong osvojila je brončanu medalju (1:54.82).

Zahvaljujući ovoj pobjedi Nizozemka je prestigla Njemicu Claudiju Pechstein koja ima pet zlatnih medalja u brzom klizanju. Wust sada ima ukupno 12 medalja i na trećem je mjestu svih sportaša i sportašica po broju postolja na zimskim olimpijskim igrama.

Prve ZOI 35-godišnju Wust bile su one u Torinu 2006., a najavila je da nakon Pekinga odlazi u mirovinu. 

24sata
HERMANN ZLATNA U BIATLONU

Njemica Denise Herrmann osvojila je zlatnu medalju u ženskoj utrci biatlona na 15 km na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu.

Herrmann je stazu prošla sa svega jednim promašajem od ukupno 20 hitaca, a trkački dio je odradila odlično. Ovo je prva olimpijska medalja u biatlonu za 33-godišnju bivšu skijašicu-trkačicu, koja je u ovu disciplinu krenula tek 2016. godine. Osvojila je broncu na Olimpijskim igrama 2014. sa štafetom 4x5 km u skijaškom trčanju.

Anais Chevalier-Bouchet iz Francuske je osvojila srebro s 9.5 sekundi sporijim vremenom, a promašaj u zadnjoj seriji ju je koštao zlata, dok je s dva promašaja brončana bila Norvežanka Marte Oldsbu Roieseland s zaostatkom od 15 sekundi.

To je druga medalja na ovim Igrama za Chevalier-Bouchet i Roeiseland, koje su bile u sastavu francuskih i norveških timova koji su u subotu u mješovitoj štafeti zauzeli drugo, odnosno prvo mjesto.

Bjeloruskinja Džinara Alimbekava i Čehinja Marketa Davidova završile su kao peta i šesta, a obje je odličja koštao promašaj zadnjeg hica.

BOLJA LJUTIĆ

Švedska skijašica Sara Hector osvojila je zlato u veleslalomu na ZOI u Pekingu, dok je hrvatska predstavnica Zrinka Ljutić zauzela je 28. mjesto.

Šveđanka Hector opravdala je svoj status velike favoritkinje osvajanjem prvog olimpijskog naslova u karijeri s 29 godina. Hector je obranila prednost iz prve vožnje ispred Talijanke Federice Brignone (+0.28) i Švicarke Lare Gut-Behrami (+.0.72), koja je nakon prvog laufa bila osma.

Šveđanka je prije četiri godine zauzela 10. mjesto na olimpijskom veleslalomu, a sa velikih natjecanja najbolji rezultat joj je bio sedmo mjesto na  Svjetskom prvenstvu 2019.No, ove zime Hector je bez premca u veleslalomu s tri pobjede od ukupno četiri utrke. Ona je Švedskoj donijela treće olimpijsko veleslalomsko zlato nakon Pernile Wiberg (1992) i Ingemara Stenmarka (1980).

Vodeće skijašice svijeta nisu imale dobar dan, Slovakinja Petra Vlhova bila je tek 14. s 2.46 sekundi zaostatka, dok je olimpijska prvakinja Amerikanka Mikaela Shiffrin promašila vrata u prvoj vožnji. što joj se nije dogodilo u ovoj disciplini već četiri godine.

Ljutić je nakon prve vožnje bila 36., a nakraju je svoj prvi olimpijski nastup završila kao 28. s zaostatkom od 8.08 sekundi za Hector. 

"Nisam zadovoljna prvom vožnjomi nisam dobro vozila, iako nisam imala osjećaj da je zaostatak tako velik. U drugoj sam zadovoljnija, makara ima još puno prostora za napredak. Ovo je novo iskustvo za mene i nadam se da ću biti pametnija drugi puta", kazala je Ljutić.

Andrea Komšić nije startala jer je prilikom zagrijavanja došlo do ukočenja vrata i bolova u leđima.

Utrku na stazi Yanqing obilježio je i pad američke skijašice Nina O'Brien tijekom druge vožnje veleslalomske utrke. O'Brien je doslovce prošla kroz predzadnja vrata i srušila se preko ciljne crte,gdje je ostala ležati. Utrka je bila privremeno zaustavljena, a Amerikanka je odnesena na nosilima u bolnicu.

SENZACIONALNA VALIJEVA

Rusija je osvojila ekipno zlato u umjetničkom klizanju na ZOI u Pekingu,  a Kamila Valijeva je prva žena koja je izvela četverostruki skok u olimpijskoj konkurenciji.

24sata

Viktoria Sinicina, Mark Kondratjuk, Anastasia Mišina, Kamila Valijeva, Nikita Kacalapov i Aleksandr Galiamov donijeli su uvjerljivu pobjedu Rusima, Sjedinjene Američke Države osvojile su srebro, dok je Japan osvojio broncu.

Rusi su osigurali zlato čak i prije ženskog slobodnog programa, ali je 15-godišnja senzacija Valijeva u velikom stilu obilježila natjecanje.Izvela je dva četverostruka skoka prije negoli je pala u izvođenju trećega, ali je svejedno  zauzela prvo mjesto s ocjenom 178,92 ispred Japanke Kaori Sakamoto (148,66) i trećeplasirane Kanađanke Madeline Schizas.

Rusija je prvi put osvojila naslov u ovoj ekipnoj disciplini kada je ušla u olimpijski program 2014. u Sočiju, dok je Kanada osvojila zlato prije četiri godine u Pyeongchangu u Južnoj Koreji.

KANAĐANINU ZLATO U SNOWBOARDU

Max Parrot iz Kanade osvojio je zlato u disciplini snowboard slopestyle na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu. 

Parrot se najbolje snašao s masivnim skokovima na stazi u parku Genting, inspiriranoj Velikim kineskim zidom, a zlato  mu je donijela druga vožnja s ocjenom od 90.96. Srebro je pripalo kineskoj tinejdžerskoj senzacij, 17-godišnjem Su Yimingu (88.70), dok je Kanađanin Mark McMorris (88.53) završio treći.

Parrot je prije četiri godine bio srebrni u ovoj disciplini iza Amerikanca Redmonda Gerarda, koji je danas bio četvrti (83.25).

Nekoliko mjeseci nakon osvajanja srebrne medalje u Pyeongchangu, Parrot je saznao da boluje od raka limfnog sustava. Unatoč iscrpljujućim seansama kemoterapije, uvijek je bio uvjeren da će nastaviti karijeru, što je i učinio nakon šestomjesečne pauze. 
"Odustajanje nikada nije bilo opcija", objasnio je Kanađanin, koji sa 27 godina sudjeluje na svojoj trećoj Olimpijadi, a također će se natjecati i na Big-Airu.

Komentari 18