Obavijesti

Sport

Komentari 23

Sad svi klinci iz Garešnice žele biti kao Mamić, junak Kauboja

Sad svi klinci iz Garešnice žele biti kao Mamić, junak Kauboja
12

UMALO TRAGEDIJA Markov brat Matija, zbog kojeg je počeo igrati rukomet, na jednoj utakmici dobio je takav udarac loptom u trbuh da su ga liječnici jedva uspjeli spasiti...

VIDEO

Gle! Vidi našeg Marka! Bio je odličan protiv Španjolske, naguravala su se djeca pored panoa u Osnovnoj školi Garešnica. Učiteljice su taj pano ispunile fotografijama i izjavama svog bivšeg učenika Marka Mamića (22), junaka četvrtfinala rukometnog SP-a.

- Svaka čast učiteljicama, zgodno su se toga sjetile. Klincima je to velika stvar, Marko im je sad velika inspiracija. S tom pozitivnom pričom djeca se lako poistovjećuju - kaže Slaven Marenić (45), ravnatelj škole, koji je Marku u sedmom i osmom razredu predavao geografiju.

Mama učiteljica

- Ma Marko je bio odličan učenik. Volio je zemljopis i povijest te je iz ta dva predmeta tražio i dodatne sadržaje - rekao je ravnatelj i dodao:

- Mislim da mu je jedino engleski nešto lošiji bio, ali to lošiji znači da je imao četvorku. A evo, silom prilika je odlično naučio i druge jezike, njemački i francuski.

Marko nije imao izbora nego biti odličan učenik, jer mu je mama Ranka (50) učiteljica u školi. Otac Nikola radi u osiguravajućem društvu.

- Nije mu to bio teret, no kad imate majku učiteljicu, trudite se da vaša petica bude jača od petica ostale djece. Nikad s njim nisam imala problema. Bio je kapetan graničarske ekipe, sva druga djeca su ga obožavala, a i on je rado svima pomagao - istaknula je Milena Đurđević, koja je Marku predavala od 1. do 4. razreda osnovne škole.

Zbog brata rukometaš

- Ma Marko je krasan, miran i tih, nenametljiv. On je jedna od onih osoba koje se ne znaju niti rugati drugima. Eto, toliko je dobar - ubacio se ravnatelj.

Marko je počeo trenirati rukomet u 4. razredu osnovne, u taj sport uvukao ga je brat Matija (26), danas liječnik.

- Marko se već kao klinac isticao, mogao je igrati ravnopravno i s dvije godine starijim dečkima. Imao je već tad jak šut. Bio je miran, ali miran vođa. Kvalitetom se nametao drugima. Brat Matija je drukčiji, fizički dominantniji, dok je Matija bio više španer - rekao je Hrvoje Horvat (45), koji je trenirao našeg rukometaša od 4. do 8. razreda osnovne.

Zamalo tragedija

- Imao je sjajne fizičke predispozicije, već u četvrtom razredu imao je odraz s mjesta od dva metra. Već tad je bilo jasno da bi mogao postati vrhunski igrač, no nitko nije mogao pretpostaviti da će biti baš ovako dobar - istaknuo je Horvat.

I tad se umalo dogodila tragedija. Marko je skoro izgubio brata Matiju.

Na jednoj utakmici je Matija dobio udarac loptom u trbuh, srećom, nije završilo kobno.

- Liječnici nisu znali dijagnosticirati što se događa. U posljedjni trenutak su spasili Matiju, imao je teške ozljede, koje su specifične za prometne nesreće. Uh, strašno je to bilo - rekao je Horvat.

Marko Mamić je kao klinac osvojio školsko prvenstvo Hrvatske, ali u nogometu. I to kao golman! Nakon osnovne škole Marko se prebacio u RK Moslavinu. Onda je s 18 godina prešao u švicarski Kadetten Schaffhausen. Zvao ga je Zagreb, no Marko je ipak odlučio otići u inozemstvo.

Upisat će fakultet

- Nisam mislio da ću u RK Zagrebu imati dovoljnu minutažu, pa sam izabrao drugi put. U početku mi je bilo teško, ali adaptirao sam se - rekao je Mamić.

Živio je sam i igrao. I iako je bio u Švicarskoj, daleko od očiju hrvatskih izbornika, dobivao je pozive u reprezentaciju. Prije četiri godine je s kadetskom reprezentacijom osvojio srebro na SP-u.

Drugi veliki korak u njegovoj karijeri bio je prelazak u francuski Dunkerque, kod Patricka Cazala, dvostrukog svjetskog prvaka. Koliko je zapravo dobar?

Toliko da će iduće sezone igrati za europskog prvaka Kielce. A Dušebajev ne dovodi baš svakoga. No Marko Mamić nije zaboravio ni školu. Nakon završetka karijere namjerava upisati fakultet.

To je Marko, novi junak “kauboja”.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

ŠOK U PARIZU: Kauboji imali broncu u džepu pa se ugasili...
SLOVENCI SLAVE

ŠOK U PARIZU: Kauboji imali broncu u džepu pa se ugasili...

Slovenija je pobijedila Hrvatsku 31-30 za svoju prvu medalju u povijesti. Hrvatska je igrala čudesno, vodila je osam razlike, a onda je na 20 minuta 'nestala'. Poklonili smo Slovencima broncu...

On je rukometni Totti: Zlatko Horvat cijeli je život zagrebaš
ŽIVOTNA PRIČA ZLATKA HORVATA

On je rukometni Totti: Zlatko Horvat cijeli je život zagrebaš

Bilo je nekih ponuda, zvali su me i iz inozemstva, ali kad god bi došla neka ponuda, Zagrebova bi bila još bolja. I svaki put bih ostao, kazao je Zlatko dok je objašnjavao svoj cijeli jedan život u Zagrebovu dresu
Probali smo pucati sedmerac: Poruke podrške stižu od svuda
IZ FRANCUSKE

Probali smo pucati sedmerac: Poruke podrške stižu od svuda

Možete zamisliti kako je jučer bilo Zlatku Horvatu na sedmercu u zadnjoj sekundi za finale Svjetskog prvenstva. Poruke podrške stižu sa svih strana - Dario Šarić, Mario Mandžukić, braća Sinković...