Obavijesti

Sport

Komentari 4

Sesar objavio popis za Cipar i Francusku. Računat će na igrače iz Eurolige, tu je i Luka Božić

Sesar objavio popis za Cipar i Francusku. Računat će na igrače iz Eurolige, tu je i Luka Božić

Pripreme kreću odmah nakon finala Kupa Krešimir Ćosić, dakle u nedjelju, 18.2. U Zagrebu imamo tri dana treninga, a zatim transfer za Brest, no do toga ima još vremena, rekao je Sesar

VIDEO

Koliko god je boljelo što smo i drugo Svjetsko prvenstvo u nizu gledali na televiziji, proteklo ljeto je poslužilo da barem malo uljepšamo ugled naše košarke. Više od mjesec dana hrvatski košarkaši bili su na okupu pa prvo zbog kikseva iz prošlosti morali proći pretkvalifikacije kako bi uopće izborili kvalifikacije za Europsko prvenstvo. U kolovozu je došao turnir zbog kojeg su naporno radili cijelo ljeto. Bez ikakvih očekivanja naši reprezentativci su otišli na pretkvalifikacije za OI u Istanbulu pa u finalu razbili Tursku i plasirali se u kvalifikacije za OI gdje nas početkom srpnja čekaju Slovenci i Grci.

Pokretanje videa...

Josip Sesar novi izbornik košarkaša 03:19

Snizila su se očekivanja košarkaške javnosti, ali taj uspjeh je barem malo vrtio vjeru u hrvatsku košarku i popravio poljuljanu atmosferu. U veljači će imati priliku još malo ispraviti kurs. Hrvatsku čekaju utakmice protiv Francuske i Cipra u kvalifikacijama za EuroBasket, a izbornik Josip Sesar je objavio širi popis od 25 igrača za obje utakmice. Naknadno će ga skratiti na 15 imena. S nama je u skupini još i BiH s kojom ćemo snage odmjeriti u studenom.

Novost je što će nakon sedam godina pravo nastupa u kvalifikacijama konačno imati igrači iz Eurolige pa će tako Sesar imati na raspolaganju Jaleena Smitha i Marija Hezonju. Nažalost, ne i Karla Matkovića koji će početkom veljače otići u Pelicanse, a konačno je na popisu i Luka Božić, jedan od najboljih igrača ABA lige na kojeg nisu računali prethodnici izbornici, ali i aktualni. Izuzev NBA igrača, na popisu su svi igrači koji su nas odveli u kvalifikacije za OI. Sesar je prvi put pozvao talentiranog Michaela Ružić (17) iz Joventuta. Prvi put je na popisu i zadarski centar Ivan Vraneš (27) koji ove sezone igra u litavskom Juventusu te košarkaš Dubrovnika Filip Vujičić (23).

Čekaju nas kvalifikacije za EuroBasket

Zagreb: FavBet Premijer liga, 16.kolo, KK Cedevita Junior - KK Dinamo Zagreb

A ovo su i njegovi dojmovi uoči prvog okupljanja u 2024. godini.

- Sa svojim suradnicima cijelo vrijeme pratim igre naših potencijalnih reprezentativaca na temelju kojih smo napravili popis od 24 igrača koji bi trebali odigrati ove dvije kvalifikacijske utakmice. Taj će se popis smanjiti na 15 imena za pripreme, no još je rano za skraćivanje jer su tu i neke sitne ozljede, kao i igrači koji su u razmišljanju mogu li se u ovom trenutku staviti na raspolaganje reprezentaciji. Ovo je dakle 24 igrača koji mogu ispuniti obaveze koje ćemo postaviti ispred njih - kazao je Sesar.

Kada kreću pripreme za prvi krug kvalifikacija za Europsko prvenstvo?

- Pripreme kreću odmah nakon finala Kupa Krešimir Ćosić, dakle u nedjelju, 18.2. U Zagrebu imamo tri dana treninga, a zatim transfer za Brest, no do toga ima još vremena. Sada slijede kupovi i u ostalim državama i bitno je da reprezentativci budu zdravi i igraju u dobroj formi pa ćemo na okupljanju vidjeti kako sve to konačno postaviti.

I konačno, kada bi se mogao znati popis igrača koji dolaze na okupljanje reprezentacije?

- To ovisi o mogućim ozljedama, no načelno tjedan dana prije okupljanja bi trebali skratiti popis na 15 imena. Nadamo se da će svi biti zdravi i igrati kao i do sada. Konkretno, u ovom trenutku imamo mali problem da je Badžim iskrenuo zglob, Nakić se vraća nakon ozljede, a ni Smith nije igrao posljednja dva susreta za Partizan. Nisu to naravno veliki problemi, ima vremena da se oporave i uđu u optimalnu fizičku spremu, no sitni su problemčići tu. Tjedan dana prije početka priprema sigurno će se iskristalizirati situacija, s time da su tu još i kupovi s velikim brojem utakmica u kratkom roku i samo se nadam da to neće stvoriti probleme u vidu ozljeda.

Raspored utakmica Hrvatske u kvalifikacijama za EP

Francuska – Hrvatska 23. veljače 2024. u 20:30 (Brest)
Hrvatska – Cipar 26. veljače 2024. u 20:00 (Rijeka)
Hrvatska – BIH 21. studenog 2024.
BIH – Hrvatska 24. studenog 2024.
Hrvatska – Francuska 21. veljače 2025.
Cipar – Hrvatska 24. veljače 2025.

Tri najbolje plasirane momčadi iz svake skupine, osim skupina koje uključuju sudomaćine FIBA EuroBasketa 2025. Cipar, Finsku, Poljsku i Latviju, kvalificirat će se na Europsko prvenstvo. U skupinama koje sadrže sudomaćine, a to je slučaj sa skupinom E u kojoj je i Hrvatska, plasman na EP će ostvariti domaćin i druge dvije najbolje plasirane momčadi. Drugim riječima, Cipar ima zagarantiran prolaz, a za sljedeća dva mjesta bore se Hrvatska, Francuska i Bosna i Hercegovina.

Popis Hrvatske za kvalifikacije za EP

Goran FILIPOVIĆ – Twarde Pierniki Toruń
Borna KAPUSTA – SC Derby
Mate KALAJŽIĆ – KK Split
Krešimir RADOVČIĆ – KK Cibona
Jaleen SMITH – KK Partizan
Roko BADŽIM – Merkezefendi Belediyesi Denizli Basket
Toni PERKOVIĆ – KK Split
Filip VUJIČIĆ – KK Dubrovnik
Antonio JORDANO – Falco KC-Sambotel
Mario HEZONJA – Real Madrid
Mateo DREŽNJAK – SC Derby
Marko RAMLJAK – KK Zadar
Leo MENALO – Virtus Bologna
Luka BOŽIĆ – KK Zadar
Dario DREŽNJAK – KK Zadar
Toni NAKIĆ – CB Breogán
Roko PRKAČIN – CB Gran Canaria
Michael RUŽIĆ – Joventut
Andrija JELAVIĆ – KK MEGA MIS
Danko BRANKOVIĆ – Bayern Munchen
Ivan VRANEŠ – Utenos Juventus
Krešimir LJUBIČIĆ – KK Split
Marin MARIĆ – MoraBanc Andorra
Ante Toni ŽIŽIĆ – Virtus Bologna

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Tko će biti prvak ako Dinamo i Rijeka imaju isti broj bodova?
KALKULACIJE

Tko će biti prvak ako Dinamo i Rijeka imaju isti broj bodova?

Sudar odluke mogao bi se dogoditi, i vjerojatno će to zaista i biti, međusobni derbi na Rujevici u nedjelju (19.30 sati). Rijeka dočekuje Dinamo u izravnom okršaju

Erlić: Skupljali smo boce i živjeli u štali. Plakao sam svaku večer kada sam došao u Dinamo...
OTVORIO DUŠU

Erlić: Skupljali smo boce i živjeli u štali. Plakao sam svaku večer kada sam došao u Dinamo...

Kao mali sam navijao za Hajduk i nadam se da ću jednog dana zaigrati na punom Poljudu. A završio sam za kuhara i volio bih napraviti ručak Severini i večeru Cristianu Ronaldu. Benzema se naljutio kad sam ga uštipnuo
Sopić: Častio sam na benzinskoj unatoč porazu, a u klubu su me dočekala samo smrknuta lica...
JUTRO NAKON PORAZA

Sopić: Častio sam na benzinskoj unatoč porazu, a u klubu su me dočekala samo smrknuta lica...

Cijela je Hrvatska bila sigurna da ćemo izgubiti i evo, gospodo, izgubili smo, a i dalje imamo sve u rukama. Ako želimo biti prvaci, moramo jednom dobiti i Dinamo. Svima sam u klubu rekao "Nemojte da ja, Zagrepčanin, budem veći optimist od vas, Riječana"