Obavijesti

Sport

Komentari 43

Sezona košta 300.000 kuna, a on plaća sam: Skijat ću dok ću imati novca, a to nije još dugo

Sezona košta 300.000 kuna, a on plaća sam: Skijat ću dok ću imati novca, a to nije još dugo

U svibnju prošle godine HSS je zbog uštede iz reprezentacije maknuo Mateja Vidovića (27). Razmišljao je o prekidu karijere, no zajedno s ocem Goranom skupio je ušteđevinu i odlučio skijati i ovu sezonu

VIDEO

Prije dvije godine vjerojatno je bio hrvatski skijaš s najboljom formom. Osvojio je Europski kup, oslobodio dodatne kvote za slalom, a 2018/2019. redovito je osvajao bodove. A onda šok. Na sastanku HSS-a odlučeno je da više neće biti član reprezentacije. A to znači da više nema financiranja.

Zagreb: Druga vožnja muškog slaloma Audi FIS Svjetskog skijaškog kupa

Bilo je to u svibnju prošle godine. Na sjednici Alpskog odbora HSS-a određeni su natjecatelji i treneri, članovi hrvatskih alpskih skijaških reprezentacija za sezonu 2020/2021., a među njima više nije bilo Mateja Vidovića (27). Razlog je što nije uspio ostvariti očekivane rezultate. S 27 godina i, oprostite na izrazu, “vritnjakom” iz reprezentacije Matej je razmišljao o završetku karijere.

Jer da biste u skijanju bili konkurentni, da biste se natjecali u Svjetskom kupu, na godinu morate imati više od 200 dana na snijegu. A to je minimalno 200 noćenja. Uz troškove putovanja, opreme, servisiranja skija, plaćanja staza... Uglavnom, financijski vrlo velik teret za skijaša bez sponzora i pomoći saveza. Prema nekim procjenama, sezona u Svjetskom kupu stoji 300.000 kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Zagreb: Konferencija povodom nadolazećih utrka ženskog i muškog slaloma na Sljemenu

- Razmišljao sam čak i o odustanku od skijanja. Samo serviser vani košta oko 2500 eura na mjesec - priznao je Matej Vidović.

Nasreću, tata Goran, koji je uvijek bio uz njega i koji mu je i trener i serviser, razgovarao je sa sinom i odlučili su da nastavi skijati. Naravno, Matej je morao iz “kasice” izvaditi sav novac koji je zaradio tijekom prethodnih sezona, svu ušteđevinu koju je imao, i krenuo je sam. Točnije, s ocem. I zato je uspjeh na Sljemenu njegova najveća pobjeda.

- Iznenadilo me kad su mi javili da više nisam član reprezentacije. Vedranu Pavleku rekao sam da ću morati odustati od skijanja, nekakvih 80 posto je bilo da više neću skijati. Jednostavno, nisam imao izbora. U vrijeme korona virusa organizirati treninge, nabaviti skije, to je stvarno gotovo nemoguće bez pomoći saveza - kaže Matej.

Hrabro je odlučio da će nastaviti skijati, no pitanje je koliko će trajati, odnosno za koliko će sezona biti novca. Jer 300.000 kuna za sezonu nije mali novac.

- Ha, skijat ću dok vidim da to ima smisla, odnosno dok budem imao novca. A to će vjerojatno biti samo ova sezona jer teško je nabaviti novac - kaže Matej.

Matej je trenutačno u aktivnoj pričuvi MORH-a, a neka sredstva dobiva i od Međunarodnog olimpijskog odbora. Naravno, u slučaju dobrih rezultata, kao što je ovaj sljemenski, Matej bi se mogao vratiti u reprezentaciju.

- Vjerujem da se mogu vratiti u reprezentaciju. Slalomski siječanj za mene je počeo odlično, a to je ono što sam priželjkivao i što mi je nedostajalo prošle sezone - rekao je Matej, spremio skije i opremu, sjeo u auto te krenuo prema Švicarskoj. Destinacija je Adelboden. Tata Goran i on odmah su krenuli na put od 1000 kilometara, koji bi trebali prijeći za desetak sati...

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'
PIŠU ŠPANJOLCI

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'

Za Madriđane je neprecizan bio Luka Modrić, dok je sjajni vratar Reala Lunjin obranio udarce Bernarda Silve i Matea Kovačića
Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...