Obavijesti

Sport

Komentari 120

Čudesni Hansen utrpao Furiji 12 golova, za zlato s Francuskom!

Čudesni Hansen utrpao Furiji 12 golova, za zlato s Francuskom!

Iza nas je 15. dan Olimpijskih igara u Tokiju, a mogli smo uživati u spektaklu. U finalu košarkaškog turnira igrat će SAD i Francuska, rukometnog Danska i Francuska, a atletičari su nam opet dijeli pregršt uzbuđenja

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
JACOBS PREDSTAVLJA TALIJANE

Novi olimpijski atletski pobjednik na 100 metara Talijan Lamont Marcell Jacobs nosit će talijansku zastavu na svečanosti zatvaranja OI u nedjelju, objavio je Talijanski olimpijski odbor (CONI).

Lamont Marcell Jacobs (26) novi je senzacionalni olimpijski pobjednik u utrci na 100 metara.

Jacobs je u finalnoj utrci ciljem prošao za 9.80 sekundi čime je postavio novi europski rekord, četiri stotinke bolje vrijeme od onoga koje je trčao samo dva sata ranije u polufinalu, a što je također bio europski rekord.

Jacobs je rođen u SAD-u, u El Pasu, otac mu je Amerikanac, a majka Talijanka, no većinu svog života je proveo upravo u Italiji.

Ranije ove godine postao je europski dvoranski prvak na 60 metara, no prije dvije godine je na Svjetskom prvenstvu u Dohi ispao u polufinalu.

Završna svečanost OI održat će se u nedjelju, 8. kolovoza.

IBARGUEN U MIROVINI

Bivša olimpijska pobjednica u troskoku Kolumbijka Caterine Ibarguen (37) objavila je prekid karijere.

"Sretna sam i ponosna na sve što sam ostvarila u karijeri i što sam pokazala da je moguće ostvariti snove," objavila je Kolumbijka koja je u svom posljednjem nastupu u nedjelju u Tokiju osvojila 10. mjesto.

Ibarguen je vrhunac karijere imala u Rio de Janeiru gdje je osvojila olimpijsko zlato s rezultatom 15.17 m. Ima i olimpijsko srebro iz Londona 2012. godine, dok je na pet uzastopnih svjetskih prvenstava osvajala medalje.

Seriju je počela broncom u Daegu (2011), potom je osvojila zlato u Moskvi (2013) i Pekingu (2015), srebro u Londonu (2017) i broncu u Dohi (2019).

DANSKA NA FRANCUSKU

U finalu olimpijskog turnira rukometaša u Tokiju gledat ćemo reprizu iz Rio de Janeira, okršaj Danaca i Francuza.

Prije pet godina u Rio de Janeiru su slavili Danci sa 28-26, a kako će biti u Tokiju doznat ćemo u subotu.

Aktualni olimpijski pobjednici i svjetski prvaci Danci u polufinalu su pobijedili Španjolsku sa 27-23, dok je Francuska identičnim rezultatom bila bolja od Egipta.

U prvih 15 minuta španjolsko - danskog okršaja gledali smo izjednačen rukomet, no Danska tada bježi na +4 (10-6) zadržavši četiri gola viška i na poluvremenu (14-10).

Sedam minuta prije kraja susreta Španjolska se uspjela približiti na gol zaostatka (21-22), a minus jedan su imali i pet minuta do kraja (22-23). No, svjetski i oliimpijski pobjednici su s dva gol u nizu pobjegli na +3 (25-22), a na koncu je zaršilo 27-23.

Dansku su do pobjede predvodili Mikkel Hansen sa 12 golova i Niklas Landin sa 12 obrana. Mathias Gidsel je dodao pet, a Mads Menasah četiri gola. Kod Španjolaca najefikasniji su bili Aleks Dušebajev i Adrian Figueras sa po pet golova, dok je Gonzalo Perez de Vargas imao 12 obrana.

Dancima će to biti drugo olimpijsko finale nakon što su u Rio de Janeiru bili bolji od Francuske.

I ovoga puta će igrati protiv Francuske koja je pobijedila Egipat sa 27-23 izborivši četvrto uzastopno olimpijsko finale.

Egipćani su odlično krenuli u utakmicu i poveli 5-1, ali su Francuzi do polovice prvog poluvremena već došli do izjednačenja (7-7).

Sve do posljednjih pet minuta utakmice egipatski rukometaši su držali rezultatski priključak, da bi golovima Valentina Portea iz kontranapada te Ludovica Fabregasa s crte dvostruki olimpijski pobjednici došli do četiri pogotka prednosti (25-21) za posljednje četiri minute, koju su i zadržali do konačnih 27-23.

Francuze su do pobjede predvodili Dika Mem i Hugo Descat sa po pet pogodaka svaki, dok su po četiri gola postigli Nikola Karabatić i Nedim Remili. Briljantan je bio vratar Vincent Gerard koji je obranio 17 od 39 udaraca.

Strijelce Egipta u njihovom premijernom olimpijskom polufinalu predvodili su sa po pet pogodaka Yahia Omar i Ahmed El-Ahmar.

Francuzi su bili olimpijski pobjednici u Pekingu 2008. i Londonu 2012., a 2016. u Rio de Janeiru su u finalu poraženi od Danske.

HRVANJE

Američki hrvač David Taylor osvojio je zlatnu medalju u četvrtak na Olimpijskim igrama u Tokiju u hrvanju slobodnim stilom u kategoriji do 86 kg.

Taylor je u finalu sa 4-3 pobijedio Iranca Hassana Yazdanicharati, osvajača zlatne medalje na olimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2016. godine, tada u kategoriji do 74 kg. Brončane medalje su osvojili  Rus Artur Naifonov i Myles Amine.

U ženskoj konkurenciji u kategoriji do 57 kg slavila je Japanka Risako Kawai koja je u finalu bila bolja od Bjeloruskinje Iryne Kurachkine sa 5-0. Amerikanka Helen Maroulis i Bugarka Evelina Nikolova osvojile su broncu u ovoj kategoriji.

U muškoj konkurenciji u hrvanju slobodnim stilom u kategoriji do 57 kg zlato je osvojio Rus Zavur Uguev koji je u finalu sa 7-4 pobijedio Indijca Kumara Ravija. Brončanu medalju su osvojili Amerikanac Thomas Patrick Gilman i Kazahstanac Nurislam Samayev. 

Irancu Hassanu Yazdanicharati pripalo je srebro, dok su Rus Artur Naifonov i Myles Amine iz San Marina osvojili brončanu medalju.

TALIJAN RASTUŽIO JAPANCE

Talijanski atletičar Massimo Stano rastužio je domaće navijače u Sapporu, na čijim je ulicama u četvrtak održana utrka hodača na 20 km u kojoj je Talijan stigao do naslova olimpijskog pobjednika ispred dvojice japanskih reprezentativaca.

Stano je do cilja stigao za jedan sat, 21 minutu i pet sekundi, a do zlata je stigao u završnici utrke u kojoj se odvojio od dvojice domaćih aduta. Koki Ikeda je za Talijanom zaostao devet sekundi i osvojio srebrno odličje, a aktualni svjetski prvak u ovoj disciplini Toshikazu Yamanishi se morao zadovoljiti s broncom, jer je na cilj došao 23 sekunde nakon pobjednika.

U prvoj polovici utrke vodstvo je držao Kinez Kaihua Wang, ali je dva kilometra prije kraja izgubio priključak s osvajačima odličja.

Svjetski doprvak Rus Vasilij Mizinov je diskvalificiran nakon 12 km utrke.

Massimo Stano je drugi talijanski olimpijski pobjednik u ovoj disciplini u kojoj je 2004. u Ateni slavio Ivano Brugnetti. Ikeda i Yamanishi su prvi japanski hodači u olimpijskoj povijesti koji su osvojili olimpijska odličja u utrci na 20 km. 

Komentari 120