Obavijesti

Sport

Komentari 46

Sinković iznenadio premijera: Trebate nam povećati nagrade i bolje brinuti o našim trenerima

Sinković iznenadio premijera: Trebate nam povećati nagrade i bolje brinuti o našim trenerima
9

Ponekad se osjećamo potplaćenim s obzirom na rezultate koje radimo jer smo definitivno najveći promotori Hrvatske u svijetu, rekao je zlatni hrvatski olimpijac, a Plenković je odgovorio: "Razumjeli smo poruku"

VIDEO

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u srijedu je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici ugostio hrvatske olimpijce i paraolimpijce koji su nastupili na ovogodišnjim Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Tokiju te im čestitao na ostvarenim uspjesima.

- Još jednom ste oduševili Hrvatsku, hrvatski narod, pokazali koliko je sport važan, koliko ste uspješni zahvaljujući svom radu i kvaliteti i koliko ste učinili na promociji Hrvatske uopće. Ovo su bile uistinu posebne Olimpijske igre jer su bile i odgođene, a i odvijale su se u drugačijim okolnostima no što je to inače. Usprkos tome, osam medalja na Olimpijskim igrama i sedam na Paraolimpijskim igrama su sjajni uspjesi za hrvatski sport. Mi se osjećamo kao sportska Vlada, ima nas par koji volimo sport i podržavamo ga u svakom pogledu, vodimo dijalog i s Olimpijskim i s Paraolimpijskim odborom, a nastojimo s fuzijom ministarstva turizma i Državnog ureda za sport povezati dva 'branda' uz treći kulturu na način da sve ovo što vi svojim zalaganjem i trudom ostvarujete bude doprinos promociji Hrvatske u svijetu. Mislim da ste u tome sjajni, mi to jako cijenimo i vrlo smo vam zahvalni - rekao je premijer Plenković te dodao:

- Otkad smo mi u Vladi, mislim da smo uložili 100 posto više sredstava u sport iako to sigurno još uvijek nije dovoljno. Smatram da, s obzirom koliko se sredstava izdvaja, naši sportaši igraju u dvije kategorije iznad, što više govori o njihovom talentu. Mi ćemo nastaviti s ulaganjima u sport, pronalaziti načine za podršku i financiranje jer smo uvjereni da je to dobro i za mlade i za cijelo društvo. Sport je jedan od najljepših oblika društvenog angažmana koji stvara i radne navike i solidarnost i 'fair play' i čestitost, a u konačnici i agilnost koja se kasnije primjenjuje u svim drugim sferama života.

POGLEDAJTE VIDEO:

Uz predsjednika Vlade hrvatske olimpijce i paraolimpijce dočekali su i potpredsjednik Vlade Zdravko Marić, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović te ministar obrane Mario Banožić.

Zagreb: Plenković ugostio olimpijce i paraolimpijce

- Sjećam se kako je voditelj prilikom ispraćaja u Tokio rekao kako sam stavila preveliki pritisak na sve vas zbog medalja, ali i tada sam vjerovala u vas i znala sam da ćete postići odlične rezultate. Ovo su bile druge najbolje Igre nakon Rija i samim time ste pokazali da Hrvatska ima velike sportaše velikog srca, pogotovo s obzirom na izuzetno teške uvjete za pripremu. Dokazali ste da se može, znam da se svi već pripremate za Pariz 2024. i da će to biti Igre kakve ste priželjkivali i ove godine, s publikom u gledalištu koja vas može poduprijeti, ali i s druženjem između sportaša koje bi trebalo biti pravi duh Olimpijskih i Paraolimpijskih igara. Mi kao ministarstvo turizma i sporta nastavit ćemo vas pratiti putem svih mogućih pogleda pomoći. Od 2016. godine ministarstvo je izdvojilo milijardu kuna za pripreme i za trenere, a i nadalje ćemo voditi računa o tome kako povećati sredstva - kazala je ministrica Brnjac.

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša bio je kratak:

- Hvala Vladi na potpori, svih naših uspjeha ne bi bilo da nismo imali osigurane sve uvjete koji su nam trebali u jednoj izuzetno teškoj pandemijskoj situaciji. Poseban zahvala ministrici Brnjac, ali i ministru Banožiću jer nas ministarstvo obrane jako pomaže.

Zagreb: Plenković ugostio olimpijce i paraolimpijce

Ratko Kovačić se zahvalio Vladi ispred Hrvatskog paraolimpijskog odbora:

- Što se naše paraolimpijske reprezentacije tiče, ostvarili smo najbolji nastup ikada po broju osvojenih medalja na jednim Igrama. Već smo bili sretni što smo povećali paletu sportova, u Tokiju smo po prvi put imali predstavnike u tri nova sporta. Zahvaljujem se i na najavi da ćete povećati izdvajanja za sport jer je ulaganje u mlade neminovno. U Hrvatskoj imamo oko 40.000 mladih osoba s invaliditetom i to je naš bazen iz kojega nastojimo izvući što više sportaša jer je sport najvažniji alat u integraciji osoba s invaliditetom u društvo.

Dvostruki olimpijski pobjednik, zlatni u dvojcu na pariće iz Rio de Janeira 2016. te zlatni u dvojcu iz Tokija ove godine, oba puta s bratom Valentom, Martin Sinković izabran je da se u ime sportaša obrati premijeru.

- Zahvalni smo vam na povećanom ulaganju u sport, stvarno se vidi napredak u tom pogledu. Naglasio bih par projekata s ministarstvom obrane koji nam jako puno znače jer nam pružaju sigurnost. Pogotovo odluka da se po završetku karijere možemo zaposliti u vojsci. Također, mnogo nam znače i trajne naknade za izvrsnost. Prije četiri godine udvostručile su nam se nagrade za osvojene medalje, ali bilo bi dobro da se one još povećaju jer u regiji svi imaju puno veće nagrade od nas. Ne mogu reći da mi loše živimo, u odnosu na hrvatski prosjek mi jako dobro živimo, no ponekad se osjećamo potplaćenim s obzirom na rezultate koje radimo jer smo definitivno najveći promotori Hrvatske u svijetu. Također, smatram kako se još toga može učiniti po pitanju vrhunskih trenera kako bi oni imali veću sigurnost - poručio je Sinković na što je premjer odvratio:

- Razumjeli smo poruku. Znači, uoči Pariza moramo podići nagrade iako se meni čini da se vi natječete iz drugih poriva.

Zagreb: Plenković ugostio olimpijce i paraolimpijce
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

Veselio se debiju pa ga sa staze odvezli u nosilima: Težak pad švicarskog skijaša u kombinaciji
NESRETNI YANNICK

Veselio se debiju pa ga sa staze odvezli u nosilima: Težak pad švicarskog skijaša u kombinaciji

Krenuo je s utrkom spusta pa završio u ogradi, ali tamo nije stao već se 'klizao' niz padinu, a prije nego što su Chabloza poslali u bolnicu, imobilizirali su mu ruku.

Igor Krajina olimpijski trener, Tot i Govorčinović kandidatkinje
PARIŠKI CIKLUS

Igor Krajina olimpijski trener, Tot i Govorčinović kandidatkinje

Od strane Hrvatskog olimpijskog odbora trener KKK Marsonia Igor Krajina dobio je status olimpijskog trenera te je promoviran u IV. kategoriju, odnosno u kategoriju kvalitetnog trenera
Norvežani srušili Španjolsku, Švedska jako blizu polufinala
RUKOMETNI EP

Norvežani srušili Španjolsku, Švedska jako blizu polufinala

Norvešku su do važne pobjede predvodili Sebastian Barthold sa šest golova, Magnus Gullerud s pet pogodaka, te Sander Sagosen sa četiri gola, dok je kod Španjolske najefikasniji bio Jorge Maqueda