Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
5 komentara

Sir Lewis Hamilton uskoro po titulu u Buckinghamsku palaču

Bio bi šesti 'sir' iz svijeta Formule 1. Jedina dva 'minusa' su plaćanje poreza u Monacu i uvijek prisutna dilema o tome koliko je presudna vozačka klasa, a koliko sam motor tj. konstrukcija bolida

Formula One: United States Grand Prix
Foto: Jerome Miron
5 komentara

Lewis Carl Davidson Hamilton šesterostruki je prvak svijeta Formule 1, a kako je to uspio sa samo 34 godine uskoro bi mu se domovina mogla zahvaliti viteštvom ('knighthood') pa će vozački velemajstor biti: sir Lewis Hamilton.

Predsjednik udruge 'Motorspot UK' David Richards i nekadašnji član Vlade Lord Hain zapravo su već pokrenuli inicijativu premijeru Borisu Johnsonu da Hamiltona uzme u obzir za tradicionalno novogodišnje vrijeme odluka o novim vitezovima Ujedinjenoga kraljevstva.

Iz svijeta Formule 1 titulu 'sir' dobila su petorica zaslužnih Britanaca: Jack Brabham (1979), Frank Williams (1999., suosnivač Williams Racinga), Stirling Moss (2000., nikad prvak jer je vozio u vrijeme Fangija i Brabhama, ali četiri puta drugi i sa ukupno 212 pobjeda), Jackie Stewart (2001) i Patrick Head (2015., dizajner svih Williamsovih šampionskih bolida).

Najviše nositelja titule 'sir' dao je kriket (30), a slijede nogomet sa 15, atletika sa 13, jedrenje sa 10 i konjički sport sa 8 vitezova (ili 'vitezica', sportašica koje uz ime nose titulu 'dame').

ANKETA Može li Hamilton (pre)stići čak i dosad nedodirljivog Schumija?

Od suvremenika, vitezovima su proglašeni tenisač Andy Murray i atletičar Mo Farah, uz svo dužno poštovanje ipak daleko od Hamiltonove iznimnosti u svojem polju djelovanja.

Jedina moguća dva protu-argumenta tj. 'minusa' su plaćanje poreza u Monacu, a ne u matičnome kraljevstvu i uvijek prisutna dilema o tome koliko je u F1 presudna vozačka klasa, a koliko sam motor tj. bolid.

No unatoč rezidenciji u Monacu Hamilton je, s obzirom na enormnu godišnju zaradu, ionako jedan od 5 tisuća Britanaca koji u državnu blagajnu uliju najviše poreza.

Hamilton u povijesti cijele Formule 1 (zasad) gleda u leđa jedino Michaelu Schumacheru koji ima jednu svjetsku titulu više i osam GP pobjeda više (91:83), a uz Britanca se ne veže nijedna mrlja što se fair-playa i privatnoga života tiče.

Ima logike: još malo pa 'mali Lewis' iz Stevenagea ide u Buckinghamsku palaču da mu kraljica oda počast kakvu F1 velemajstor zaslužuje.

Naši partneri pišu
Message