Obavijesti

Sport

Komentari 55
Foto: Press Association, DPA/PIXSELL/PROFIMEDIA
SRETAN TI 80., PELÉ!

Siromah koji je postao legenda nogometa danas je u kolicima

Kad je u Sao Paolu kao dječak trčao za improviziranom loptom, nije mogao ni zamisliti koliki će trag ostaviti u svjetskom nogometu. Jedan od najboljih ikad danas je, s 80 godina, u vrlo teškom stanju

Edson Arantes de Nascimento. Ili samo četiri legendarna slova. Pelé. Od danas 80-godišnjak. Rođen je 23. listopada 1940. u brazilskom Três Coraçõesu. I od tog dana kreće put koji vodi prema svjetskom nogometnom preporodu.

POGLEDAJTE VIDEO: Peléova poruka

Pokretanje videa...

Pele 00:37

Sanjao je o tome kako će postati nogometaš, prolazio kroz razne životne prepreke, ali vjerojatno ni sam nije zamišljao koliki će zapravo utjecaj taj dječak iz Brazila imati na svjetski nogomet te kako će on, zapravo, svijetu predstaviti novu dimenziju kojom je nogomet zaslužio nositi epitet 'prekrasne igre'.

Lopta od čarapa bila mu je 'najbolji prijatelj'

Otac mu je bio Dondinho, bivši nogometaš čije je karijera brutalno završena, a Edson je ime dobio po američkom izumitelju Thomasu Edisonu. I se u imenu izgubilo zbog pogreške na rodnom listu, a to se zatim prenijelo i na ostale dokumente pa je najjednostavnije bilo da ostane Edson. Odrastao je siromaštvu Baurua u Sao Paulu, a od djetinjstva je zarađivao radeći u prodavaonici čajeva.

Otac koji je igrao za nekoliko manjih brazilskih klubova u svom se prvom nastupu za Atletico Mineiro teško ozlijedio te se možda velika karijera zaustavila na prvom koraku. Vratio se u Bauru gdje je nakon oporavka igrao za klub iz grada, ali svoje je znanje prenosio na malenog Edsona, odnosno Peléa.

Zašto Pelé? Prema pričama, Peléov najdraži igrač bio je golman Vasco da GameBile, a Edson nije mogao pravilno izgovoriti to ime pa je ostao upamćen kao - Pelé. Tad nije znao kako to na hebrejskom znači čudo - ono što je on napravio od nogometa. Dok mnogi treneri 'velikog' nogometa danas zabranjuju djeci da igraju futsal kako se ne bi ozlijedila, jedan od najboljih ikad svoje je prve nogometne korake napravio - na malom nogometu.

Upravo je malom nogometu Pelé kasnije zahvalio jer se tamo naučio odlično snalaziti na malom prostoru, a i kako je oduvijek igrao sa starijima od sebe, dosta je očvrsnuo.

'Ovaj će mali biti najbolji ikad'

Kad je imao vremena, igrao je za nekoliko amaterskih momčadi u Bauruu. Pomagao je ocu koji se zaposlio kao čistač u bolnici, a kad je uhvatio slobodne trenutke, provodio ih je s loptom - improviziranom ili onom pravom. Od malog nogometa stigao je i do lokalnog kluba Baurua čije je juniore predvodio do dva naslova prvaka Sao Paula, a trenirao ih je Waldemar de Brito, čovjek koji je vjerovao da će Pelé postati najbolji svjetski nogometaš.

Te 1956. Brito je odveo Peléa na probu u Santos i odmah svoje predviđanje rekao direktorima, a Edson je oduševio nadležne i s 15 godina završio u brazilskom velikanu, a već 7. rujna 1956. je u 7-1 pobjedi protiv Corinthiansa u debiju zabio i prvi gol. Već godinu dana kasnije Pelé je sa 16 godina bio nezamjenjivi dio seniorske momčadi Santosa, a te je sezone postao i najbolji strijelac lige.

U lipnju spomenute godine debitirao je u dresu Brazila u porazu od Argentine (2-1) na Marakani. I dan danas je najmlađi strijelac Brazila s golom koji je zabio u toj utakmici - imao je 16 godina osam mjeseci i 14 dana.

Godinu dana kasnije je sa Santosom osvojio i prvu titulu prvaka, a te je sezone zabio 58 golova što je i dan danas rekord brazilske lige. Te je godine svijet upoznao Peléa na Svjetskom prvenstvu u Švedskoj gdje je stigao s ozlijeđenim koljenom. Trebao je biti izostavljen iz momčadi, ali suigrači su inzistirali na njegovom ostanku. Najmlađi je igrač koji je ikad zaigrao na Svjetskim prvenstvima.

Prvi je put u Švedskoj zaigrao protiv SSSR-a (2-0), a u polufinalu protiv Francuske (5-2) zabio je i hat-trick. Još jedan rekord je postavio i kao najmlađi igrač u povijesti svjetskih prvenstava sa 17 godina i 249 dana, a zabio je i dva gola u 5-2 pobjedi protiv Švedske usred Stockholma. Nakon utakmice Pelé je pao u nesvijest, ali Garrincha ga je brzo vratio te su proslavili naslov prvaka. 

Prvi je put nosio desetku, a nakon prvenstva mu je dodijeljena i Srebrna lopta kao drugom najboljem igraču 'Mundijala'.

Tražilo ga pola Europe, ali 'nacionalno blago' ostalo u Brazilu

Real Madrid, Juventus, Manchester United, a milanski Inter je načelno uspio dogovoriti prelazak u Europu, ali izazvalo je to revolt kod navijača Santosa pa je Moratti morao sve raskinuti na zahtjev predsjednika Santosa. Godine 1959. Pelé nije uspio osigurati naslov prvaka sa Santosom, a godinu dana kasnije vratili su se na tron, a osvojili su i Tacu Brasil čime su se plasirali na Copu Libertadores.

Najuspješniji su na Copi Libertadores nogometaši Santosa bili 1962. kad su u finalu slavili protiv Penarola, a Pelé je zabio dva gola. Te je godine Pelé već postavljen kao najbolji svjetski nogometaš, a ozlijedio se protiv Čehoslovačke u grupnoj fazi i nije nastupio do kraja prvenstva, ali Brazil je upravo protiv Čehoslovačke osvojio SP (3-1).

Santos je osvojio i Copu Libertadores 1963. te brazilski Campeonato Serie A 62., 63., 64. i 65., a Pelé je bio glavna okosnica momčadi. No, tek je tada slijedio novi odlazak u Europu s Brazilom i to na noge Englezima - na njihovom terenu. U međuvremenu ga je predsjednik brazilske vlade Janio Quadros prozvao 'nacionalnim blagom'.

Pelé je došao kao velika zvijezda, Brazil kao jedan od favorita za osvajanje naslova prvaka, a ispali su u skupini. Pobijedili su Bugarsku 2-0, Pelé je zabio prvi gol, ali su zatim izgubili od Mađarske 1-3 te od Portugala istim rezultatom (1-3). Protiv Portugala ga je ozlijedio Joao Morais, a nije dobio crveni karton te je ta pogreška proglašena jednom od najvećih u povijesti svjetskih prvenstava. Kako zamjene nisu bile dopuštene, Pelé je morao igrati do kraja utakmice. Nakon toga rekao je da više nikad neće igrati na SP-u, ali išao je i preko svoje riječi.

'Pogazio' je svoju riječ i zaigrao na SP-u 1970.

Odbijao je pozive u reprezentaciju nakon tog susreta, ali ipak se vratio. Bilo je to njegovo posljednje Svjetsko prvenstvo, u nedalekom Meksiku. Brazil je redom pobjeđivao Čehoslovačku (4-1), Englesku (1-0) i Rumunjsku (3-2) u grupnoj fazi, zatim Peru u četvrtfinalu (4-2), Urugvaj u polufinalu (3-1) te Italiju u finalu (4-1).

Tako je s Brazilom osvojio i svoje treće Svjetsko prvenstvo, a posljednju je utakmicu u reprezentativnom dresu odigrao protiv Jugoslavije (2-2), 18. srpnja 1971. Tri je godine kasnije Pelé napustio Santos i prešao u američki New York Cosmos iako je povremeno znao odigrati koju službenu utakmicu za Santos. S njima je osvojio i naslov prvaka 1977. godine. Karijeru je završio 1977. godine na prijateljskoj utakmici između Cosmosa i Santosa.

Malo je poznata i činjenica da Pelé nikada nije pobijedio - zagrebački Dinamo. Prvi je pokušaj imao 1960. u Sao Paulu kao dio kombinirane momčadi Santosa i Vasco da Game na otvorenju stadiona Morumbi (1-1). Drugi put 1969. kada je sa Santosom bio u Zagrebu, gdje je također završilo 1-1. I sljedeće godine Dinamo je bio u Santosu, tamo je bilo 2-2.

Nakon karijere postao je uzor mnogim nogometašima diljem svijeta, a već tada su počeli njegovi zdravstveni problemi. Morali su mu izvaditi desni bubreg. Postao je i Unescov ambasador dobre volje, izdao je autobiografiju, glumio je u nekoliko filmova, a o njegovom je životu jedan i snimljen. 

Kako je na relaciji Argentina - Brazil uvijek užareno, a posebno na sportskim borilištima, tako je došlo i do rječkanja na relaciji Pelé - Maradona. Jedan od najboljih argentinskih nogometaša ikad protiv najboljeg brazilskog nogometaša svih vremena. Pelé je prozvao Argentinca da nije dobar primjer mladima zbog uzimanja droge, a Maradona se nije libio uzvratiti.

Football legends Pele and Diego Maradona attend an advertising soccer event on the eve of the opening of the UEFA 2016 European Championship in Paris

- Što želite da kažem? Izgubio je nevinost s muškarcem - rekao je svojevremeno Maradona za Goal. 

No, Pelé je u autobiografiji negirao sve optužbe, kako nije imao spolni odnos s muškarcem za kojeg se pretpostavlja da je bio njegov trener. Ipak su, bar za javnost, Pelé i Maradona izgladili probleme pa se nekoliko puta na raznim događajima pojavili zajedno, rukovali se i fotografirali kao da se ništa nije dogodilo. 

Bio je 'kralj', a danas je u invalidskim kolicima

Vrijeme se ne može zaustaviti, a nakon što je 1977. ostao bez bubrega, 2012. je operirao kuk. Ta mu je operacija zadala velike probleme.

- Kosti su mu lomljive. Zamijenio je kuk i nije imao adekvatnu rehabilitaciju pa ima problema s kretanjem. Sve ga je to 'bacilo' u depresiju. On je 'Kralj', uvijek je bio tako prepoznatljiva figura, a danas ne može hodati - rekao je Peléov sin Edinho za brazilsku televiziju Globo.

Nekad je bio najbolji nogometaš svijeta, nosio brazilsku reprezentaciju i svoj Santos, izgradio je veliko ime i postao bezvremenska ikona. A danas se Péle iz stana miče jedino u invalidskim kolicima i to uz nečiju pomoć, godine su ga stigle, a on to teško proživljava.

- Sram ga je, ne želi izaći iz kuće, biti viđen, ma bilo što za što mora napustiti kuću. Zapravo, veoma je ograničen i povučen - otkriva njegov sin.

Otac i sin mnogo su se svađali jer brazilska legenda nije odradila rehabilitaciju u potpunosti nakon operacije kuka. U karijeri je osvojio tri SP-a, a ovog je ljeta proslavio 50. godišnjicu osvajanja trećeg 'Mundijala'. Pelé je postao jedan od najboljih ikad i prošao je sve - od siromaštva do svojevrsnog osjećaja božanstva i natrag do nemoći.

Najbolje Peléove izjave

Ljudi me uvijek pitaju: "Kad će se roditi novi Pelé?". Nikad. Moji otac i majka zatvorili su tvornicu.

Jednom je na utakmici u Senegalu golman tako plakao kad sam zabio da su ga morali zamijeniti! Izgubio je veliku okladu.

Jednom su me isključili u utakmici protiv Kolumbije. Publika je bila toliko nezadovoljan da je onda sudac sam sebe isključio!

Selidba u New York bila je izazovna, ali znao sam da ću uspjeti. Cosmos je za moj debi protiv Dallasa morao izgraditi nova parkirališta i stvoriti dodatna mjesta na stadionu. Osjećao sam se kao kod kuće.

Sretan rođendan Sir Eltonu Johnu. Jednom sam išao uživo gledati njegov koncert. Pokazao je na mene i morao sam pobjeći prije nego što je publika nasrnula na mene.

Nick Barmby (32 nastupa za Liverpool, 23 za englesku reprezentaciju, op.a.) je tu negdje po kvaliteti sa Zinedineom Zidaneom, Paolom Maldinijem i Ronaldom.

Messi? Kako možete usporediti dečka koji dobro puca glavom, puca s lijevom i desnom i drugoga koji puca s jednom nogom, ima samo jednu kvalitetu i ne puca dobro glavom?

Neymar? U reprezentaciji je on samo običan igrač. Ima veliku odgovornost i njegova je najveća briga promjena stila, promjena frizure. Koju god utakmicu igramo izvan Brazila, ne igra dobro. Nije on taj.

Komentari 55
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'
LUKAV POTEZ

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'

Obično se raspucavanja s bijele točke izvode s istom loptom kako bi svi igrači bili u istoj poziciji ili iznimno s novom ako prvotna 'nestane', a upravo je Luka raspalio loptu koju mu je obranio Brazilac visoko na tribine

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale!  'Ederson me zna'
DRAMA JEDANAESTERACA

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale! 'Ederson me zna'

Četiri-pet minuta prije kraja počnete razmišljati o penalima. Složio sam petoricu, Jude je dobar pucač, kao i Lucas, Nacho ima puno iskustva i osobnosti, a Rüdiger ima muda!, objasnio je Davide Ancelotti, pomoćni trener
Guardiola: 'Sreća? Ne, nema tu sreće...' Ancelotti: 'Jedino smo na takav način mogli proći'
CITIRAO CRUIJFFA

Guardiola: 'Sreća? Ne, nema tu sreće...' Ancelotti: 'Jedino smo na takav način mogli proći'

Igrači su mi rekli da će pobijediti, Lunjin mi je obećao da će obraniti neke jedanaesterce, a Rüdiger je i mene iznenadio. Ove sezone ne pucamo penale baš dobro, ali u srijedu smo uspjeli, rekao je Realov trener