Obavijesti

Sport

Komentari 11

Skandal, doping i kontroverza: Jonesov veliki povratak u UFC

Skandal, doping i kontroverza: Jonesov veliki povratak u UFC
1

Veliki, ali oskvrnjen povratak Jona Jonesa ili pobjeda karijere i novi šampion poluteške Alexander Gustafsson - saznat ćemo oko 6 i 30 u nedjelju ujutro na UFC 232. Prijenos je na gol.hr i Fight Channelu

VIDEO

Jon Jones i skandal kao prst i nokat.

Proteklih desetak dana UFC 232 nadvio je oblak skandala i kontroverzi. Jon Jones ponovno je pao na doping testu što je uzrokovalo selidbu cijele priredbe iz Las Vegasa u Los Angeles. U kratkim crtama, Jonesu je u krvi pronađen Turinabol, vrsta testosterona, steroid zbog kojeg je dobio godinu i pol dana suspenzije.

Taman kada se trebao vratiti protiv Alexandera Gustafssona, nalazi su pokazali da je ponovno pozitivan i Atletska komisija Nevade odbila mu je dati dopuštenje za borbu. UFC je bio u panici, Dana White ponovno je kleo samog sebe što je po tko zna koji put pregazio vlastitu riječ i dopustio Jonesu da se bori.

No, stigla je brza reakcija, čelnici elitne MMA promocije kontaktirali su organizatore u Los Angelesu i premjestili cijelu priredbu 400-injak kilometara od Vegasa. Nitko od boraca nije bio upozoren, UFC je spašavao živu glavu i za selidbu cijelog eventa platio ogromnih šest milijuna dolara.

Dakle, Jones je nakon pozitivnog nalaza dobio dopuštenje USADA-e (Američka antidopinška agencija), ali nije Atletske komisije Nevade koja nije htjela riskirati i staviti vlastiti ugled u vatru. Stručnjaci se slažu da je količina Turinabola pronađena u Bonesovoj krvi toliko mala da je zanemariva, ali MMA svijet i obožavatelji većinski ne mogu prožvakati priču o njegovoj nevinosti.

Najveća žrtva u cijeloj priči ispao je Gustafsson. U njihovoj prvoj borbi skoro je postao prvi čovjek koji je pobijedio Jona Jonesa, definitivno je bio prvi koji ga je uspio srušiti u parter, i zamalo je osvojio naslov prvaka poluteške kategorije. Sada ulazi u borbu protiv vjerojatno najkompletnijeg borca u povijesti MMA-a čija karijera je zasnovana na dopingu.

Jones vs. Gustafsson

Kada je postao najmlađi prvak UFC-a u dobi od 22 godine, Jon Jones osvojio je srca mnogih obožavatelja. Sjajan all-round borac sa stand upom kakav do tada još nije bio viđen osvajao je borilačku publiku diljem svijeta. Bones je atraktivnim potezima, sjajnim laktovima i iznimnom borilačkom inteligencijom gradio imidž zvijezde. Bio je nezaustavljiv i toliko nadmoćan nad protivnicima.

Postao je prvi MMA borac u povijesti koji je potpisao ugovor s gigantom sportske opreme Nikeom, onda dok su drugi 'skupljali' sponzore kako su znali i umjeli. Nizao je velikane slobodne borbe, zaustavio Ryana Badera, Shoguna Ruu, Quintona Jacksona, Lyota Machidu, Rashada Evansa, Vitora Belforta, Chaela Sonnena...

I onda je naletio na Alexandera Gustafssona. Prvi put se suočio s borcem svoje visine, borcem koji mu je respect pokazao jedino prije početka borbe kada mu je pružio ruku. Jednom kada je okršaj počeo, respect je nestao i Gustafsson je Jonesu priuštio najtežih 25 minuta u karijeri.

Šveđanin je postao prvi čovjek koji je Jonesa uspio srušiti u parter, a iako je borbu izgubio, po mnogima je trebao pobijediti. Oba borca nakon meča završila su u bolnici, a borba je odnijela titulu "Fight of the Night".

Jones je poslije još jednom obranio titulu protiv Glovera Teixeire pa onda i protiv Daniela Cormiera te Ovincea Saint Preuxa, ali je u potonje dvije pojas izgubio zbog pada na doping testu.

Gustafsson u borbu ulazi nakon dvije vezane pobjede protiv Jana Blachowicza (jednoglasna odluka) i Glovera Teixeire (KO, 5. runda). Iako je, za razliku od Jonesa, bio čist, imao je velikih problema s ozljedama tako da se u zadnje tri godine borio samo tri puta. Vraća se nakon godinu i pol.

Prema predviđanjima kladionica, Jones je veliki favorit u borbi i kvota na njega je 1,35 dok je na Gustafssona 2,70. Koliko je to realan omjer vidjet ćemo noćas u Los Angelesu.

Veliki, ali oskvrnjen povratak Jonesa ili pobjeda karijere i novi šampion poluteške Gustafsson - saznat ćemo oko 6 i 30 u nedjelju ujutro.

Najveća borba svih vremena

Dok je bila aktivna, Ronda Rousey bila je najveća ženska MMA zvijezda. Sukladno tome, dvije najveće borbe u povijesti ženskog MMA-a uključuju upravo nju. Šteta je samo što je obje izgubila.

Prva je bila težak nokaut high-kickom od Holly Holm, potom je izgubila teškim nokautom od Amande Nunes. Rowdy se povukla, a titulu najveće ženske borilačke zvijezde preuzela je Cris Cyborg.

Brazilka je kao stroj. Trinaest godina ne zna za poraz i ima skor 20-1. Ponekad, a i češće od toga, pomislimo da bi se vrlo lako mogla obračunati s barem 50 posto muškog rostera UFC-a i da bi u svim borbama pobijedila nokautom.

Jedini poraz u karijeri doživjela je u prvoj profesionalnoj borbi, a čak ni tada nije bio ozbiljniji prekid nego joj je Erica Paes napravila zahvat na koljenu.

Njezina vještina u stand up-u nadilazi mogućnosti svih ostalih protivnica. I ne samo da ima izvrsnu boksačku tehniku nego zbog svoje muay thai pozadine protivnice lomi koljenima. Sada će pred sobom imati najveći ispit u karijeri - Amandu Nunes.

Jedna od najpodcjenjenijih prvaka u UFC-u konačno bi mogla dočekati svojih pet minuta slave. Otkad je ugušila i praktički završila karijeru Mieshi Tate, Brazilka je konstantno nailazila na zid svojeg poslodavca. Jedan je od prvaka koje UFC ne cijeni pa se potajno nada pobjedi nad Cris Cyborg. Možda bi tada konačno dobila poštovanje kakvo zaslužuje.

No, Nunes je borkinja koja je nanizala sedam pobjeda od kojih su jedna borba za titulu, a tri obrane naslova. Ako netko u ovom trenutku može pobijediti Cris Cyborg onda je to Nunes i stoga će večeras uložiti sve što ima. Tu su još eventualno revanš s Holly Holm, koja bi morala biti u najboljoj formi karijere, ili Cat Zingano.

Dvije prvakinje suočit će se u borbi za naslov ženske pero kategorije.

Sjajan fight card

UFC 232 bit će jedan od onih evenata koje vrijedi pogledati od prve do zadnje borbe. Priredbu otvaraju Brian Kellegher i Montel Jackson u catchweightu jer je Jackson bio 450 grama iznad dopuštene težine bantam kategorije.

Na early preliminary cardu našlo se ime Uriaha Halla, koji će braniti poziciju 14. izazivača srednje kategorije protiv Bevona Lewisa.

Zatim slijedi uvodni program koji će se uživo emitirati na Fox Sportsu, a otvorit će ga legenda BJ Penn protiv Ryana Halla. Iako ima pet poraza u nizu, Hall of Famer kao što je on uvijek zaslužuje svoje mjesto na fight cardu nekog velikog eventa.

Ubrzo će u oktogon Cat Zingano i Megan Anderson, a prije main carda će se boriti bivši teškaški prvak Andrei Arlovski i Walt Harris. Prava teškaška uvertira u glavni program večeri.

A tamo slijede tri sjajne borbe. Sjajni Chad Mendes branit će poziciju petog izazivača protiv sjajnog Alexandera Volkanovskog, koji je neporažen punih pet godina i u UFC-u ima 5-0. Mendesu bi, nakon nokauta od Conora McGregora i Frankieja Edgara, trebala ova pobjeda da bi se ponovno priključio samom vrhu perolake kategorije i eventualno napao pojas Maxa Hollowaya.

Ilir Latifi borit će se s Coryjem Andersonom i ovo bi mogla biti vrlo zanimljiva borba, koja bi Latifija mogla gurnuti u poziciju top contendera, imajući u vidu slab roster poluteške kategorije.

Michael Ciesa probat će se vratiti na pobjedničke staze nakon dva poraza zahvatima od Kevina Leeja i Anthonyja Pettisa, no pred sobom će imati velikog Carlosa Condita, bivšeg izazivača za titulu velter kategorije, koji proživljava najgore dane u karijeri. U nizu je od četiri poraza i Chiesa nije slamka spasa koju želi loviti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'
MARIO BUDIMIR ZA 24SATA

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'

Plus+ Bivši dinamovac Mario Budimir: Bjelica mu je jednom na treningu donio knjigu kako bi je on doma pročitao. Vjerujte, nema šanse da ju je otvorio. Kad je došao u Dinamo, sumnjali smo. A onda je došao prvi trening

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'
VELIKI NAVIJAČ

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'

Popularni Robert Knjaz radio je emisiju za vrijeme svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji, a u jednom trenutku nabasao je na potencijalnog predsjednika Hajduka
Navijači Hajduka o novom predsjedniku: Ivane, nevrime je! Ako Perišić sada ostane...
ON ĆE NASLIJEDITI JAKOBUŠIĆA?

Navijači Hajduka o novom predsjedniku: Ivane, nevrime je! Ako Perišić sada ostane...

Ivan Bilić trebao bi biti predsjednik Hajduka. Bivši torcidaš glavni je kandidat, a jedan je fan napisao: 'Nadam se da će uspostaviti normalnu atmosferu bez ikakvih prgavih familija, mitomanije i da neće dopustiti da igrače postrojava itko drugi osim trenera