Sport

Komentari 66

Skijanje u centru grada: Janica i legende jurit će kraj katedrale

Skijanje u centru grada: Janica i legende jurit će kraj katedrale

Skijaške legende skijat će Ulicom Tome Bakača, početak staze je pored katedrale, a cilj kraj Manduševca na Trgu bana Josipa Jelačića. Evo Janici prilike za prvu pobjedu u Zagrebu

Znate li koja je najpoznatija skijaška ulica u Hrvatskoj? Ulica Tome Bakača. Ona spaja Trg bana Josipa Jelačića i katedralu, a u siječnju će se na tih 300 metara asfalta i pločica voziti skijaška utrka.

POGLEDAJTE VIDEO:

Organizatori Snježne kraljice za 11. izdanje utrke spremaju veliko iznenađenje. Spketakl, koji bi trebao nadmašiti sve što je dosad učinjeno od 2005. godine, kad je na Sljemenu organizirana prva utrka Snježna kraljica.

Nova Janičina prilika

Zagreb je dosad bio jedini glavni grad na svijetu s utrkom Svjetskoga kupa, a sad utrka stiže i u sam centar grada. I to je još jedan dokaz veličine obitelji Kostelić, Ivice, Janice i Gipsa. Svojim su uspjesima doveli Svjetski kup na Medvednicu, na zagrebački brijeg od 1033 metra i s tek tri kilometara skijaških staza. A ove godine Crveni spust na jedan dan preselit će se u samo središte hrvatske metropole.

Na gradskoj utrci sudjelovat će skijaške legende - Janica Kostelić, najveća hrvatska sportska heroina, i drugi velikani. U prethodnih pet izdanja utrke legendi na Sljemenu su nastupali Tomba, Girardelli, Franko, Ghedina, Sykora te Nika Fleiss, Ana Jelušić, Urška Hrovat... Nema sumnje da će doći i opet, pogotovo kad čuju da će skijati u strogom centru Zagreba, grada kojem se zapravo uvijek rado vraćaju.

Bit će to sjajna prilika da konačno Janica Kostelić pobijedi u svom gradu. Tijekom skijaške karijere dvaput je nastupila na Crvenom spustu i nijednom nije bila na najvišem postolju. U prvom izdanju utrke 2005. promašila je vrata, završivši utrku već u prvoj vožnji. Njezine suze na vrhu Sljemena i danas su, bez obzira na sva zlata i pobjede u njezinoj nevjerojatnoj karijeri, jedna od slika koje zaokružuju našu predodžbu o vjerojatno najboljoj sportašici koju smo ikad imali.

Iduće godine, 2006., bila je treća. To je ona utrka kad je ostala bez štapa i rukavice i kad je, trpeći strašan bol, ipak doskijala do cilja. I valjda je zaslužila da se na skijama spusti niz Bakačevu do cilja kraj zdenca Manduševca i da dobije naklon svih navijača. Također, nikad nije pobijedila niti na utrci legendi, pa je ovo posebna prilika.

Budžet je odobren

Plan je i da se Ivica Kostelić spusti do Manduševca. Na kraju prošle sezone rekao je da bi se želio oprostiti od navijača na svojoj utrci, a u siječnju to će moći učiniti i na Sljemenu i pored Manduševca na Trgu.

Budžet za taj projekt je već odobren. Napravljena su sva mjerenja, a već je i isplanirana trasa staze te pozicija gledatelja, VIP gostiju, videozida...

Bit će to promocija za Zagreb, u kojem se tijekom adventa nalazi i mnogo turista. Skijaški spektakl u centru sjajna je ideja i savršena prilika da još jednom zahvalimo obitelji Kostelić.

Najčitaniji članci