Sport

Komentari 14

Skupa momčad, višak igrača, a nedostaju centarfor i stoper!?

Skupa momčad, višak igrača, a nedostaju centarfor i stoper!?

Kao posljedica brojnih promjena trenera, a time i vizija i pristupa nogometu, na Poljudu je ostala neizbalansirana momčad s viškom igrača na nekim pozicijama, ali i kroničnim manjkom na drugima...

Sinko moj ti si mlad i ne znaš da se nekad u Splitu govorilo: ''Ako kažin ne radi dobro, ne minjaju se lancuni...'' komentar je jednog starog i iskusnog nogometnog djelatnika na najavu Igora Tudora kako će promijeniti impostaciju i u nastavku sezone krenuti s tri igrača u zadnjoj liniji. Razumijevanja radi, 'kažin' je javna kuća, 'lancuni' su plahte, a poanta onoga što je želio reći je kako nije važan sustav u kojem  Hajduk igra, važnije je tko će igrati, zbog toga što će se pravi igrač snaći u bilo kojem sustavu, a onaj koji to nije neće ni u jednom. Svjesni su toga naravno i Tudor, Stanić i Kepčija, pa su odmah po dolasku najavili kako ovoj momčadi pod hitno trebaju barem dvojica igrača - centralni napadač i lijevi stoper - eventualno i još dvojica, ako se pokaže potreba za golmanom i desnim bekom.

Kako je Hajduk došao u situaciju da mu nasušno trebaju dva igrača, a poznato je da se u zimskom prijelaznom roku kupuju popune, a ne ključni igrači. Razlog je jednostavan, na Poljudu se u zadnje vrijeme često mijenjaju treneri, a s njima i vizije i pristupi nogometu, a kao posljedica svega pojavljuju se i igrači koji se ne uklapaju u vizije novih trenera, pa tako i potreba za novima. Začarani je to krug u kojem igrači ne mogu dokazati svoju kvalitetu, a Hajduk nema rezultat.

Prošle zime momčad je na pripreme poveo Siniša Oreščanin, koji je inzistirao na posjedu i strpljivom građenju igre, naslijedio ga je ljetos Damir Burić, koji je nastojao što prije doći do protivničkog gola dugim loptama i preskakanjem igre, a sada je na klupi Tudor koji je najavio novi zaokret. I sve to u godinu dana! Kao posljedica  brojnih zaokreta na Poljudu je ostala loše izbalansirana momčad, s manjkom igrača na nekim pozicijama, a viškom na drugima.

Kad bi sutra počeo proljetni dio prvenstva i Tudor izveo momčad u najavljenoj formaciji 3-5-2 ili 3-4-3, vjerojatno bi zaigrali Ljubić – Ismajli, Simić, Radić – Juranović, Nejašmić, Bradarić, Čolina – Jairo, Caktaš i Eduok, a jedina razlika bila bi uloga Caktaša. I upravo ova postava otkriva nedostatak pravih rješenja na mjestima centralnog napadača i lijevog stopera, ali i višak igrača u veznom redu.

Krenimo od stoperske pozicije na koju smo uz libera Simića i pouzdanog Ismajlija uvrstili mladog Stipu Radića, u prvom redu zbog toga što je Mario Vušković još uvijek u procesu rehabilitacije nakon loma ruke, dok iskusni Vučur nije odigrao ni minute nakon operacije križnih ligamenata koljena, a kako mu  na ljeto ističe ugovor pitanje je hoće li ga Tudor uopće koristiti. Hajduku je dakle nasušno potreban jedan kvalitetan stoper, kako bi bezbolno prebrodili razdoblje dok nadareni Vušković i Radić ne stasaju i postanu standardni.

Što se tiče centralnih napadača, Hajduk u postavi nema nijednoga!? U vršku napada mijenjali su se Jairo, Eduok, Delić, Jakoliš..., no svi oni su u prvom redu ofenzivni bočni igrači, nisu profil napadača kakvog je tražio Burić, a očito nisu ni profil igrača kakav treba Tudoru. Neki od njih mogu zakrpati rupu u napadu, no Hajduku nasušno treba robusni centarfor koji će vladati protivničkim kaznenim prostorom.

No to je samo jedna dio problema, drugi, jednako veliki problem je višak igrača na pozicijama defenzivnog veznog i ofenzivnih bočnih igrača. U postavi koju smo najavili nema Hamze Barryja, igrača koga Hajduk želi zadržati i planira s njim produžiti ugovor. Ali ako će igrati Barry, tko je višak? Kako sastaviti momčad bez najučinkovitijega Caktaša, kako bez najiskusnijega Bradarića ili najperspektivnijega Nejašmića. A gdje su u toj priči Stanko Jurić, Tonio Teklić, Anthony Kalik... Previše je igrača sličnih karakteristika, a nedostaje kreativaca koji mogu napraviti razliku.

Dolazak robusnog napadača značio bi i novo preslagivanje u napadu, gdje bi iz gornje postave vjerojatno ispao Eduok, jedan od najplaćenijih igrača u svlačionici!? Zatvorit će se prostor i Baselu Jradiju kome ističe ugovor na ljeto, pitanje je hoće li prostor dobiti Ivan Dolček koji je upotrebljiv na više pozicija i Francesco Tahiraj, pogotovo Marin Jakoliš i Ivan Delić. A gdje su tek mladi igrači koje su iz B momčadi planirani kao osvježenje u seniorima poput Skorupa, Šege, Krekovića, Blagaića, Baždarića, Dellove...

Hajdukova momčad loše je izbalansirana, a nove kupnje dodatno će zatvoriti prostor mladim igračima koji su i do sada teško dolazili do minutaže. Razumljivo je to dok je Hajduk konkurentan i na tragu ispunjenja rezultatskog cilja, no još uvijek je za krpljenje godišnjeg budžeta potrebna barem jedna značajnija prodaja, a takve su u pravilu samo prodaje mladih i nadarenih domaćih igrača. Naravno, pod uvjetom da igraju...

Najčitaniji članci