Obavijesti

Sport

Komentari 35

Slobodan pad Vatrenih: Sve je počelo porazom na Islandu...

Slobodan pad Vatrenih: Sve je počelo porazom na Islandu...
1

Kako smo uopće došli do ovakve situacije? Kako nam se to moglo dogoditi kada smo cijelo vrijeme, cijeli "prvi dio" kvalifikacija bili vodeći na tablici? Smjena je morala doći...

VIDEO

Hrvatska se nalazi na raskršću. Jedan put vodi u ponor, drugi u privremeni mir i sigurnu luku. Put do mira vodi preko Ukrajine u Kijevu na čijem čelu stoji legendarni Milanov napadač Andrij Ševčenko. Na čelu naše reprezentacije bit će Zlatko Dalić. Pa da vidimo.

Napad je najbolja obrana, kažu. A upravo bi to mi trebali napraviti i pokoriti Ukrajinu kako bi što sigurnije dočekali baraž. Dobar je i remi, i on nam igra u određenom raspletu, ali zašto ne pobijediti ako nam se takva prilika nudi?

Hrvatska treba šok terapiju nakon što je Ante Čačić dobio otkaz i neodlazak na Svjetsko prvenstvo u Rusiji bio bi veliki udarac svima na vrhu HNS-a, kao i hrvatskoj nogometnoj publici. A ispit će biti iznimno težak. Ukrajincima igra samo pobjeda.

Kako smo uopće došli do ovakve situacije? Kako nam se to moglo dogoditi kada smo cijelo vrijeme, cijeli "prvi dio" kvalifikacija, bili vodeći na tablici? Imali najbolju gol razliku, igrali najbolji nogomet u skupini, glasili za najveće favorite... Sve je krenulo nizbrdo ozljedom Vedrana Ćorluke.

Kvalifikacije za Euro

Ante Čačić postao je hrvatski izbornik 22. rujna 2015. godine nakon što je na funkciji zamijenio Niku Kovača. Čačić je na hrvatsku klupu došao nakon angažmana u Lokomotivi, a smjenom Nike Kovača postao je 11. izbornik Vatrenih.

Čačić je došao kada je reprezentaciji opasno visio plasman na Europsko prvenstvo u Francuskoj budući da je Hrvatska u trenutku njegova dolaska zauzimala treće mjesto iza prve Italije i druge Norveške.

No, pobjedama protiv Bugarske na praznom Maksimiru i na gostovanju na Malti, Hrvatska je izborila plasman na Euro gdje je glasila za jedne od pritajenih favorita.

Na Euru smo dobro igrali i nes(p)retno ispali

Čačić je nakon uspješno odrađenih kvalifikacija predao konačni popis i sa svojim odabranicima zaputio se prema Parizu gdje smo igrali prvu utakmicu protiv Turske. Sve je bilo idealno, Čačiću većina medija i građana nije vjerovala, ali on je uvjeravao da je situacija sjajna i da ćemo napraviti velike stvari u Francuskoj.

Njegov recept za uspjeh nije bila stroga disciplina, on je igrao na emociju pa je uspio stvoriti koheziju unutar reprezentacije koja se jasno vidjela na terenu. Pobijedili smo Tursku 1-0, s Češkom nesretno remizirali golom Necida iz penala u 94. minuti da bi s B momčadi senzacionalno preokrenuli Španjolsku, pobijedili 2-1 i završili prvi u skupini.

No, već u osmini finala stigao je hladan tuš. Hrvatska je ispala od kasnijeg osvajača Eura Portugala golom Quaresme u produžecima iako je cijelu utakmicu bila bolja i imala niz prilika za pobjedu. Nesreća je obilježila Euro, a igru Hrvastke mnogi su označili kao najbolju na Euru i 'plakali' što smo ispali tako rano. I, doista, Hrvatsku je u tim utakmica bilo gušt gledati.

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo - dio prvi

Nije bilo puno vremena za žaljenje pošto je Hrvatska ušla u novi ciklus - kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Kvalifikacije su počele u rujnu 2016. godine šokantnim remijem protiv Turske na Maksimiru. Hrvatska je tada četiri puta pogađala sami okvir gola i pravo je čudo što su Turci uspjeli izvući remi 1-1.

Zatim je uslijedilo 'torpediranje' Kosova, koje je primilo šest golova uz hat-trick Mandžukića. Pobjeda protiv Finske 1-0, pobjeda protiv Islanda 2-0 i pobjeda protiv Ukrajine 1-0. Hrvatska je bila prva na tablici, a pobjedom protiv Ukrajinaca Čačić je i službeno postao najuspješniji izbornik u povijesti hrvatske reprezentacije i kritičarima začepio usta.

Pobjedu protiv Ukrajine nekako smo izgurali bez stupa obrane Vedrana Ćorluke, koji se ozlijedio u svom Lokomotivu, ali njegovo odsustvo došlo je na naplatu u kasnijim utakmicama. Hrvatska nakon pobjede protiv izabranika Andrija Ševčenka više nije bila ista.

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo - dio drugi

Loša serija i rupa bez dna krenula je porazom protiv Islanda 1-0. Na gostovanju u zemlji vulkana i gejzira izgledali smo prilično loše pa se očekivao popravni ispit protiv Kosova na Maksimiru. No, tek tu je Hrvatska pokazala svoje pravo lice. Bezidejno, loše, neuigrano, bez glave i repa... Pravo čudo je što smo uspjeli pobijediti, a to možemo zahvaliti Domagoju Vidi, koji je zabio za pobjedu 1-0.

Situacija je bila sljedeća - Hrvatska, koja ima igrače Reala, Barcelone, Juventusa, Intera, Milana, Atletico Madrida itd. jedva je pobijedila Kosovo koje je u prijašnjem međusobnom susretu primilo šest komada. Pitanje je bilo kako ćemo odigrati protiv Turske u Eškišehiru.

Odgovor je došao još jednom blijedom i bezidejnom igrom te zasluženim porazom 1-0. Krvnik je bio Tosun, ali pravi šok je uslijedio sinoć protiv Finaca.

Vrijeme je za rastanak

Ne bi bilo toliko strašno da je Hrvatska napadala poput, reći ćemo Liverpoola i stvorila 30 šansi te 30 puta zapucala po golu kao što to 'redsi' naprave pa na kraju nekako ipak čudesno kiksaju. Zaista ne bi bio problem da smo se na terenu postavili kao momčad koja ima igrače Barce, Reala, Juvea itd. pa nekako čudesno kiksali, jer jedna prilika Finaca se zalomila.

Kritično je to što nama jedna Finska, koja se odavno oprostila od plasmana na SP, zadnjih 20 minuta drži loptu i čita nogometnu lekciju. Kritično je i to što su jučerašnji stoperi Vida i Mitrović praktički sjeli Subašiću u krilo, naša veza, osim Modrića, bila je neprepoznatljiva, napadačima više u gol ne ulaze ni stopostotne prilike...

Blijeda partija protiv Finske uslijedila je hitnim kriznim sastankom vrha HNS-a i rezultirala otkazom Anti Čačiću. Na njegovo mjesto stigao je Zlatko Dalić, a njegov jedini zadak je - odvesti nas na SP...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.
Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'
IMALA JE 12 GODINA

Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'

Plakala sam tu noć, ali sljedeći sam dan prešla preko toga. Oni vjerojatno nisu odrasli oko ljudi koji se razlikuju od njih. Ne ljutim se zbog toga, rekla je mlada američka tenisačica