Obavijesti

Sport

Komentari 68

Slovenija opet slavi titulu: Tadej Pogačar obranio Tour de France!

Slovenija opet slavi titulu: Tadej Pogačar obranio Tour de France!
6

Slovenski biciklist Tadej Pogačar iz momčadi UAE Team Emirates osvojio je 108. izdanje Tour de Francea s pet minuta i 20 sekundi prednosti od Danca Jonaca Vingegaarda iz Jumbo-Visme

VIDEO

Slovenac Tadej Pogačar (UAE Emirates) pobjednik je 108. izdanja najveće svjetske biciklističke utrke "Tour de Francea" koja je završila u nedjelju u Parizu.

Pogačar je do svoje druge uzastopne pobjede na "Touru" stigao na dominantan način, osvojio je tri etape, u prvom je tjednu bio najbrži u vožnji na kronometar da bi u posljednjem tjednu osvojio dvije uzastopne brdske etape u Pirenejima. Vodstvo u ukupnom redoslijedu preuzeo je nakon osme etape i nakon toga samo povećavao svoju prednost u odnosu na glavne konkurente.

Na kraju je Pogačar imao 5:20 minuta bolje vrijeme od drugog Danca Jonasa Vingegaarda (Jumbo-Visma), koji je preuzeo ulogu kapetana svoje momčadi tek nakon odustajanja Slovenca Primoža Rogliča, drugoplasirano s prošlogodišnjeg "Toura" zbog brojnih ozljeda zadobivenih u padovima prvoga tjedna, dok je trećeplasirani Ekvadorac Richard Carapaz (INEOS Grenadiers) zaostao velikih 7:03 minuta.

Tour de France

Pogačar je tako postao 21. višestruki pobjednik "Toura", no u dobi od samo 22 godine i najmlađi s barem dva slavlja na najvećoj svjetskoj biciklističkoj utrci.

Pobjednik posljednje, 21. etape vožene od Chatoua do Elizejskih poljana u Parizu je Belgijanac Wout Van Aert (Jumbo-Visma). On je u završnom sprintu bio brži od drugog sunarodnjaka Jaspera Philipsena (Alpecin-Fenix) i trećeg Britanca Marka Cavendisha (Deceuninck-QuickStep). Van Aert je tako stigao do svoje treće etapne pobjede na "Touru", a svaku je osvojio na različitom terenu. Prvo je bio najbrži u 11. etapi tijekom koje su vozači morali dva puta prijeći preko mitskog uspona na Mont Ventoux, zatim je u subotu bio najbrži i u 20. etapi voženoj na kronometar, da bi u nedjelju u Parizu bio najbrži i u ravničarskoj etapi.

Veliki favorit za pobjedu u posljednjoj etapi bio je Cavendish, koji je slavio na četiri ravničarske etape na ovom "Touru" te stigao do 34 etapna slavlja u karijeri i tako dostigao rekord najvećeg biciklista svih vremena Belgijanca Eddyja Merckxa. Očekivalo se kako bi u nedjelju Cavendish mogao i do svoje 35. etape na "Touru" čime bi postao samostalni rekorder, no Merckxovi sunarodnjaci Van Aert i Philipsen imali su drugačiji plan.

Tour de France

POGLEDAJTE I ČETVRTFINALE ARMAGEDONA: 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 68
VIDEO

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'
LUKAV POTEZ

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'

Obično se raspucavanja s bijele točke izvode s istom loptom kako bi svi igrači bili u istoj poziciji ili iznimno s novom ako prvotna 'nestane', a upravo je Luka raspalio loptu koju mu je obranio Brazilac visoko na tribine

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale!  'Ederson me zna'
DRAMA JEDANAESTERACA

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale! 'Ederson me zna'

Četiri-pet minuta prije kraja počnete razmišljati o penalima. Složio sam petoricu, Jude je dobar pucač, kao i Lucas, Nacho ima puno iskustva i osobnosti, a Rüdiger ima muda!, objasnio je Davide Ancelotti, pomoćni trener
Guardiola: 'Sreća? Ne, nema tu sreće...' Ancelotti: 'Jedino smo na takav način mogli proći'
CITIRAO CRUIJFFA

Guardiola: 'Sreća? Ne, nema tu sreće...' Ancelotti: 'Jedino smo na takav način mogli proći'

Igrači su mi rekli da će pobijediti, Lunjin mi je obećao da će obraniti neke jedanaesterce, a Rüdiger je i mene iznenadio. Ove sezone ne pucamo penale baš dobro, ali u srijedu smo uspjeli, rekao je Realov trener