Obavijesti

Sport

Komentari 33

Slučaj Mandžukić: Velika ljubav s Allegrijem na jakom je ispitu

Slučaj Mandžukić: Velika ljubav s Allegrijem na jakom je ispitu
2

TESTIRANJE KARAKTERA Mandžo iznimno poštuje trenera Allegrija, to je uzajamno. Nakon što ga je trener izvadio protiv Torina, Mario nije bio sretan i to je prvi put da se njihova ljubav našla na velikom ispitu

VIDEO

Do utakmice protiv Torina za Marija Mandžukića u Juventusu djelovalo je sve idealno. Splet po klub nesretnih okolnosti kroz ozljede Paula Dybale i Gonzala Higuaina 'gurnulo' je našeg reprezentativnog napadača u prvi plan trenera Massimiliana Allegrija.

Trener Allegri mu beskrajno vjeruje

Trenera koji se snažno zalagao za njegovo dovođenje podno Alpi u ljeto 2015. iz Atletica.

- Nemate pojma koliko vjerujem u Marija Mandžukića - govorio je trener Juvea nakon što su mu napadački dio osakatili izostanci. Mario je počeo zabijati u prvenstvu i Ligi prvaka. Mandžo je cijeli taj mjesec igrao pod lakšom ozljedom budući da je imao slomljenu košćicu u lijevoj ruci.

Epilog?

Navijači su ga proglasili za najboljeg igrača za mjesec studeni. Mandžo je počeo doslovno letjeti. U utakmici protiv Atalante stigao je zabiti gol, 'ukrasti' posao Buffonu te zaraditi poljubac suigrača Stephana Lichtsteinera zbog požrtvovne igre. 

U nedjelju poslijepodne Juve je preokretom slomio Torina, a Mandžo i Gonzalo Higuain predvodili su napad 'stare dame'. S klupe je pak ušao idejni vođa Juveove ofenzive Paulo Dybala baš umjesto Marija, a onda je uslijedilo 'matiranje' Mihajlovićeve ekspedicije.

Primjetno je bilo kako Mandži i nije najbolje 'sjeo' izlazak iz igre.

- Dybala je sjajan i vraća se. Razumijem da Mandžukić nije bio sretan tom odlukom, ali trebao sam tehnički kvalitetnijeg igrača - govorio je Allegri poslije važne pobjede.

Suigrači razumiju njegovu reakciju poslije izlaska iz igre

Odmah je nastala 'gužva', stvorio se pravi 'slučaj Mandžukić' u talijanskim tiskovinama. Dojam je kako mu navijači nisu zamjerili na reakciji, kao niti suigrači i sam trener.

Mandžo se potom javio na Instagramu uz poruku:

'Momčad mi je na prvom mjestu i kao sportaš uvijek želim doprinijeti ekipi da ostvari dobar rezultat. Stoga mi je bilo krivo kada sam izašao iz igre jer više nisam mogao pomoći suigračima na terenu pri nepovoljnom rezultatu 1-1. Dobro raspoloženje zbog nove pobjede mi neće pokvariti oni koji u uspjesima pokušavaju naći nešto negativno.'

U obranu našeg velikog borca stao je i njegov suigrač Miralem Pjanić.

- Bio je oduševljen pobjedom i slavio je zajedno sa nama u svlačionici. Nema tu problema, ta zamjena je i onako bila taktička - objasnio je BiH reprezentativac.

Ipak, postoje i oni koji nisu oduševljeni igračkim opusom Mandže. Jedan od takvih je legendarni napadač Rome Roberto Pruzzo.

- Da nema Mandžukića, Higuain bi već zabio 20 golova. On samo smeta u Juventusu u kojem ima puno boljih igrača od njega. Ja bih ga ponudio Napoliju u zamjenu za Callejona, nema smisla duže čekati - oštar je bio Pruzzo.

U Juveu znaju kako 'izravnati' situaciju

Ipak, malo je pretjerao. Mandžukić protiv Torina nije poentirao, no imao je asistenciju za izjednačujući gol te dvije krucijalne reakcije u vlastitom šesnaestercu. Ponovo je bio na 'prvoj crti' obrane i pored njega nije mogao zalutati niti jedan udarac u mrežu kapetana Gigija Buffona. Baš kao i protiv Atalante tjedan prije torinskog derbija.

Također, nije prvi niti zadnji igrač koji nije sretan poslije zamjene. Pa, barem u Juventusu imaju iskustva s takvim situacijama.

Svojevremeno u eri Antonija Contea negodovao je Fabio Quagliarella koji je po izlasku s terena doslovno - pričao u jaknu. Zatim je pod vodstvom Allegrija Carlos Tevez imao što za reći nakon što ga je ovaj povukao iz igre, međutim, situacije su se uvijek na kraju gospodski izgladile.

Uostalom, Mandžin pobjednički mentalitet sija svake sekunde na terenu, a uzajamno povjerenje s trenerom Allegrijem trebalo bi biti jače od problematike ove vrste.

U klubu se sprema taktičko preslagivanje

Allegri je razlog zbog kojeg je Mandžo i dalje uspješan u dresu Juventusa. Uoči sezone, igrač je htio napustiti klub zbog dolaska napadača od 90 milijuna eura, Gonzala Higuaina, no strateg 'bianconera' znao je kako obuzdati temperamentnog borca.

- Želiš otići? Idi. Ali znaj da, ako želiš igrati u svakoj utakmici, moraš se spustiti na nivo ispod i da nađeš klub koji će se teško boriti za osvajanje Lige prvaka. Ako ostaneš onda ti garantiram da ćeš imati prostora. Znaš da se borimo za visoke ciljeve i izbor je tvoj. Ja želim da ostaneš -  navode Talijani Allegrijeve riječi pozivajući se na izvor iz Juvea. 

Pored toga, Massimiliano Allegri priprema novu ideju u igri Juventusa. Mogli bi neke utakmice igrati u formaciji 4-3-1-2 gdje bi se na terenu istodobno nalazila sva trojica napadača. 

- Mogu igrati i sva trojica, no onda nam je potrebna robusnija sredina kako bi imali balans u igri - rezonirao je Allegri na pitanje novinara o funkcionalnosti napada u situacijama kad sva trojica napadača budu na raspolaganju.

Mandžo ovisi sam o sebi

Već protiv Torina Juve je igrao sa spomenutim robusnijim veznim redom jer su igrala trojica energičnih veznjaka - Stefano Sturaro, Sami Khedira te Claudio Marchisio. Znak je to da se Juve priprema za igranje u novim formacijama, prije svih to su 4-3-1-2 te 4-3-3.

Posebno bi mogla postati zanimljiva zadnje navedena jer bi se tu otvorila idealna pozicija za Marka Pjacu koji bi trebao zaigrati do Nove godine.

Juve ima roster za igranje u više formacija, a sam Allegri obožava eksperimentiranje. Poligon u vidu Serie A je skoro pa idealna podloga za to - snaga torinskih 'zebri' na svim aspektima sugerira šesti 'scudetto' u nizu u kojem će značajan obol pružiti Mario Mandžukić, kao i Marko Pjaca.

Sve navedeno trebalo bi smirujuće djelovati na Mandžu za kojeg postoji mjesto u Juventusu. Sezona je tek stigla do svoje polovice, klub je aktivan na sva tri fronta uz dobre šanse da u svakom natjecanju stigne vrlo, vrlo daleko.

U takvom klubu mora postojati zdrava konkurencija, a ako je Mandžo napuštao Bayern zbog Pepa Guardiole te Atletico zbog nekih odluka Chola Simeonea, u Juventusu ne bi smio imati takvih problema jer trener ima apsolutno povjerenje u njega.

Na kraju, Mandžukić ovisi sam o sebi. Ukoliko će mirno prihvaćati odluke trenera, makar mu se ponekad činile i nelogičnima, ljubav će i dalje egzistirati. Obiteljska atmosfera kojom se Juve često hvali nije floskula, pa ukoliko pojedinac to pokuša narušiti, razlazak je epilog. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

VIDEO Pogledajte kako Stefan Ristovski s bakljom u ruci pjeva 'Bit će Rijeka k**** šampion!'
DOČEK DINAMOVACA

VIDEO Pogledajte kako Stefan Ristovski s bakljom u ruci pjeva 'Bit će Rijeka k**** šampion!'

ZAGREB - Nekoliko stotina navijača poslije 1 sat u noći dočekalo je momčad Dinama po povratku iz Rijeke. Pjevali su igrači, nazdravljali pivom i veselili se, a među najglasnijima je bio Stefan Ristovski, bivši igrač Rijeke, koji je s bakljom u ruci zapjevao "Bit će Rijeka k***c šampion!". Istu je pjesmu pjevao 2017., ali je tad umjesto Rijeke spominjao Dinamo. Boysi su ispalili arsenal pirotehnike.

Bjelica dobio otkaz u Unionu!
KRAJ SURADNJE

Bjelica dobio otkaz u Unionu!

Nakon što je Union Berlin na domaćem terenu izgubio 4-3 od izravnog konkurenta u borbi za ostanak Bochuma, uprava kluba odlučila je završiti suradnju sa hrvatskim strategom
Doznajemo: Ništa od Hrvatske, stoper Rijeke igrat će za susjede
DVOMETRAŠ IZ NOVE BILE

Doznajemo: Ništa od Hrvatske, stoper Rijeke igrat će za susjede

Prema Transfermarktu vrijedi 600.000 eura. Sergej Barbarez, novi izbornik BiH, pozvat će ga za prijateljske utakmice s Engleskom i Italijom u lipnju