Sport

Komentari 27

Šokantno priznanje: Imala sam samo 21 godinu, on me silovao

Šokantno priznanje: Imala sam samo 21 godinu, on me silovao

Olimpijska pobjednica iz Atene te četverostruka svjetska prvakinja u klasi 470 Sofia Bekatorou (43) otkrila je kako je bila podvrgnuta seksualnom uznemiravanju i zlostavljanju

Jedna od najuspješnijih grčkih sportašica, jedriličarka Sofia Bekatorou (43) optužila je neimenovanog sportskog dužnosnika da ju je seksualno napao 1998. godine tijekom priprema za olimpijske igre u Sydneyu.

Olimpijska pobjednica iz Atene, te četverostruka svjetska prvakinja u klasi 470 otkrila je kako je bila podvrgnuta seksualnom uznemiravanju i zlostavljanju od strane neimenovanog starijeg člana federacije.

Bekatorou je tada imala 21 godinu i odlučila je šutjeti jer se bojala da će prijavom zatvoriti mogućnosti za nastavak karijere budući da je počinitelj imao veliku moć u zemlji.

Sportašica je jasno dala do znanja da taj čin nije bio sporazuman, dodajući kako se osjećala "poniženom". Nije imenovala dužnosnika, ali opisala ga je kao starijeg člana jedriličarskog saveza.

- U to sam vrijeme jako patila. Tada nismo radili sa sportskim psihologom, ni s kim nisam mogla razgovarati. Niti s roditeljima - kazala je na na web konferenciji o seksualnom nasilju u organizaciji grčke vlade.

Grčko ministarstvo sporta odmah je pozvalo pravosudne i sportske vlasti da ispitaju izjave olimpijske prvakinje, dok je član MOO-a i čelnik Helenskog olimpijskog odbora Spyros Kapralos rekao da će podržati Sofiju Bekatorou "svom snagom".

- Moramo imati sigurno, etično, pristojno i čisto sportsko okruženje - rekao je u subotu u izjavi.

Iz Helenskog jedriličarskog saveza poručili su kako do sada nisu bili formalno ili neformalno obaviješteni o incidentu pozvavši jedriličarku da bude konkretna.

- Pozivamo podnositeljicu pritužbe, ako je i nakon toliko godina preuzela inicijativu da razgovara o ovom neugodnom incidentu, da postane konkretna.

Sofia Bekatorou sudjelovala je na OI u Sydneyu (2000), Ateni (2004), Pekingu (2008) i Rio de Janeiru (2016) gdje je nosila grčku zastavu na svečanosti otvaranja.

Najčitaniji članci