Sport

Komentari 9

Sonik doveo sina ukrajinskog oligarha. Optužuju ga za krađu milijardi eura, ne smije u SAD

Sonik doveo sina ukrajinskog oligarha. Optužuju ga za krađu milijardi eura, ne smije u SAD

Uz Igora Kolomojskog, javno proglašavam i članove njegove uže obitelji: ženu Irinu, kćer Angeliku i sina Israela Zvija nedobrodošlim, rekao je državni tajnik Antony Blinken

Zadarski košarkaški klub Sonik Puntamika objavio je novo pojačanje. Radi se o Israelu Kolomojskom, rođenom 1999. godine.

Na Facebook profilu klub se pohvalio kako se radi o igraču koji stiže iz ukrajinskog Dnipra te koji iza sebe ima iskustvo igranja sveučilišne košarke na Cleveland Stateu, kao i nastupe u Fibinoj Ligi prvaka.

No oko Israela postoji zanimljiv podatak, potpuno nevezan uz košarkaške parkete. Njegovo pravo ime je Gregory Kolomojski, a on je sin ukrajinskog oligarha i milijardera Igora Kolomojskog. Stariji Kolomojski je sa suradnikom Boholjubovom orkestrirao jedan od najvećih financijskih skandala u 21. stoljeću, pisao je OCCRP. Njih dvojica su navodno iz banke izvukli oko pet i pol milijardi dolara. Igor je tad sa sinom stigao u Cleveland gdje je i uložio u poslove s nekretninama. 

Američki državni tajnik Antony Blinken u ožujku je ove godine objasnio kako Igor Kolomojski, kao ni njegova obitelj više ne smiju ulaziti u Sjedinjene Države zbog sudjelovanja u korupcijskim pothvatima velikih razmjera.

- Uz Igora Kolomojskog, javno proglašavam i članove njegove uže obitelji: ženu Irinu, kćer Angeliku i sina Israela Zvija nedobrodošlim. Ovim potezom Igor, kao i svi nabrojeni članovi uže obitelji, od ovog trenutka više ne mogu ući u Sjedinjene Države - dio je proglasa na stranicama američke vlade.

Ukrajinski Kyiv Post početkom je srpnja pisao kako je Kolomojski i pod istragom u Izraelu gdje je u jednom trenutku našao utočište. Navodno ga optužuju za prevaru koju je izveo 2019. godine, a u kojoj je u poslovnom dogovoru prevario tvrtku s kojom je radio za desetke milijuna dolara.

Blinken je također Kolomojskog optužio za narušavanje demokracije u Ukrajini. Oligarh je blizak ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom koji je 2019. godine izabran, a ranije je sudjelovao u emisijama na programima čiji je vlasnik Kolomojski. 

POGLEDAJTE VIDEO: MICHAEL JORDAN NA JET SKIJU U DALMACIJI