Obavijesti

Sport

Komentari 3

Sportski klubovi predstavili plan za spas splitskog sporta

Sportski klubovi predstavili plan za spas splitskog sporta
1

Na ovaj način se sponzorima olakšava komunikacija, više ih neće direktno zivkati svi klubovi, nego će raditi samo sa Zakladom, kaže jedan od začetnika akcije Klarić

VIDEO

Skupina splitskih sportskih klubova, okupljenih u Zajednicu ekipnih športova, pokrenula je inicijativu koja za cilj ima stabilno financiranje splitskog sporta. Danas su obznanili plan i program u tri točke.

Polazišna točka je činjenica kako je postojeći način financiranja sporta nepravedan prema kolektivnim sportovima, koji imaju kud i kamo veće troškove, te se predlaže da se sredstva koja stoje na raspolaganju za financiranje splitskog sporta prvenstveno usmjere na troškove natjecanja klubova. Time bi svi splitskim sportašima, odnosno klubovima, bili pokriveni troškovi natjecanja, za razliku od trenutne situacije u kojoj neki nemaju novca za putovanja, dok drugi od naknade pokrivaju i troškove putovanja i tzv. hladni pogon.

Drugi korak je osnivanje Zaklade za izvrsnost, svojevrsnog fonda iz kojeg bi se financirali vrhunski sportaši i klubovi, odnosno programi koji garantiraju rezultate na nacionalnoj razini. Zakladu bi vodila skupina neovisnih stručnjaka, a sredstva bi se osiguravala organizacijom manifestacija, donacijama, sponzorstvima, ustupanjem naknada za izvrsnost od strane vrhunskih sportaša koji su u karijerama dosta zaradili.

- Svjedoci smo kako velike hrvatske tvrtke izbjegavaju sponzorirati sport zbog netransparentnosti, što bi se na ovaj način izbjeglo. Također, neki od njih sredstva uplaćuju selektivno, klubovima iz samo određenih područja, premda zarađuju na području cijele Hrvatske. Ovako bi novac uplaćivali u Zakladu za izvrsnost iz kojeg bi se na transparentan način novac trošio - kazao je jedan od idejnih začetnika akcije Mirko Klarić i dodao:

- Na ovaj način se sponzorima olakšava komunikacija, više ih neće direktno zivkati svi klubovi, nego će raditi samo sa Zakladom. 

Treći korak je ključan u cijelom projektu, a to je ''sportska renta''. Po uzoru na ''spomeničku rentu'', splitski sportaši traže da se grad Split proglasi gradom sporta, te da se od svakog noćenja u Županiji dio sredstava usmjerava u sport. 

- Ove godine u Splitsko - dalmatinskoj županiji bit će preko 12 milijuna noćenja, od čega trećina otpada na noćenja u gradu Splitu. Kad bi na svako noćenje turisti plaćali pola eura ili euro naknade, s tim bi se sredstvima moglo učiniti jako puno - otkrio je plan Sergije Vujnović i dodao:

- Stvar je u tome da se ne bi dodatno opteretio ni proračun, ni građani, nego bi taj teret pao na leđa stranaca koji nas posjećuju. Njima bi se za uzvrat ponudio besplatan posjet sportskim objektima, splitskom muzeju sporta, određenim sportskim manifestacijama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta

Hrvatski nogometaš dobio je jezive prijetnje: 'Slao mi je i fotografije groblja u Vukovaru'
SRAMOTNO

Hrvatski nogometaš dobio je jezive prijetnje: 'Slao mi je i fotografije groblja u Vukovaru'

Rekao mi je i da mrzi Hrvate i da se nada da će biti novi građanski rat kod nas, da će pljunuti moj grob, rekao mi je da sam Arapin, rekao je potreseni Kolinger
Evo kako Dinamo planira slaviti ako pobijedi Rijeku na Rujevici
NOVI PLAN

Evo kako Dinamo planira slaviti ako pobijedi Rijeku na Rujevici

Plus+ Nogometaši Dinama posljednje su titule slavili s navijačima na Macoli. To se 2022. godine dogodilo poslije slavlja u Šibeniku, godinu dana kasnije poslije remija u Splitu. Sad se priprema fešta, ali na drugoj lokaciji...