Obavijesti

Sport

Komentari 64

Sretan rođendan, 'starče'! Na današnji dan osnovana Rijeka

Sretan rođendan, 'starče'! Na današnji dan osnovana  Rijeka
1

Na današnji dan 1946. godine osnovan je jedan od najboljih hrvatskih klubova - NK Rijeka. U nastavku vam donosimo pregled povijesti, najboljih utakmica u povijesti Rijeke...

VIDEO

Godine 1926. u Rijeci je osnovan nogometni klub Unione Sportiva Fiumana koji se natjecao i u Seriji A. Odmah nakon osnutka u Rijeku su dolazili tadašnji velikani nogometa, pa je riječka publika mogla uživati u dvobojima s Interom, Juventusom... Klub Fiumana postojao je do 1945. godine kad ga je dekretom zabranila jugoslavenska vlast, međutim godinu poslije na današnji datum osnovan je NK Kvarner, kojem je pristupala većina igrača Fiumane, a koji je prethodnik današnje NK Rijeke.

Sve je počelo u baru "Split"

Odmah po završetku drugog svjetskog rata, u Rijeci se rodila ideja o širenju i jačanju sporta na području Kvarnera. Na jednom neformalnom sastanku 1946. okupili su se Eduardo Radetti, Renato Tich, Ettore Mazzieri, Drago Harapin i drugi istaknuti sportski dužnosnici iz Rijeke. Tema sastanka je bila o budućnosti sporta i nogometa u Rijeci, a u ovom društvu pojavila se dvojba. Jedan dio članova zalagao se za ideju da se osnuje novi klub, dok je drugi zagovarao ideju da se najbolji nogometaši iz okolice Rijeke pridruže klubu Magazzini Generali.

Pobijedila je prva struja, te je dogovoren sastanak za 29. srpnja na kojem će se glasati o novom imenu kluba. Priča kaže kako je Ettore Mazzieri zaslužan za ideju o imenu "Kvarner" koju je onda na sastanku predložio najmlađi član društva - Egidio Barberi. Mladi Barberi je navodno bio toliko ushićen da nije uspio ni izgovoriti riječ Kvarner, pa je neugodnu tišinu prekinuo Ettore Mazzieri.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Budimo smireni. Pogledajte kakvo lijepo more imamo, ovaj lijepi zaljev. Osnujmo Kvarner! - okupljeno društvo je s oduševljenjem prihvatilo ovaj prijedlog, pa je 29. srpnja 1946. osnovan Hrvatski nogometni klub Rijeka s tadašnjim imenom NK Kvarner. Osnovan je u sjedištu fiskulturnog saveza Rijeke u Ulici Rade Končara (danas Trpimirova).

Za prvog trenera u povijesti izabran je Austrijanac Hans Bloch, dok je prvi predsjednik kluba bio dr. Ljudevit Sošić. Premijerni nastup novi klub imao je protiv splitskog Hajduka, u kojem su Riječani slavili 2-0. Kao prvi strijelac gola u Rijekinoj povijesti ostat će upamćen Rinaldo Petronio

Promjena imena i prvi trofeji

Ime Kvarner zadržalo se do 1954. godine, kad na datum 3. lipnja Kvarner postaje NK Rijeka. Samo tri godine poslije Rijeka ulazi u prvu ligu Jugoslavije i tamo se zadržava do sezone 1969/70. kada ispada u drugu ligu, četiri godine poslije Rijeka se vraća u prvu ligu i više ne ispada iz nje.

Najveće uspjehe u povijesti kluba Riječani ostvaruju u kup natjecanjima, 1978. i 1979. godine osvajaju Kup maršala Tita, što su za njih prvi trofeji u povijesti kluba. Prvi kup 1978. Rijeka je osvojila u Beogradu protiv Trepče golom Milana Radovića, Na povratku u Rijeku, nogometaše je dočekala oduševljena masa, a neke priče kažu kako je taj dan na ulicama bilo oko 70 tisuća ljudi. Godinu dana poslije Riječane je u finalu čekao jaki Partizan. Prva utakmica u Rijeci završena je pobjedom Rijeke, a u Beogradu Partizan nije uspio slomiti Riječane i ostalo je 0-0 što je značilo da je Rijeka obranila Kup.

Europski obračuni s velikanima

Prvi veći iskorak u Europi Rijeka je ostvarila u sezoni 78/79. U prvom kolu pao je velški Wrekxam, a sezona kasnije na Kantridu je došao veliki Juventus. U prvoj utakmici Rijeka je protiv Juventusa na Kantridi odigrala 0-0, međutim u Torinu je "stara dama" slavila 2-0 i izborila polufinale Kupa pobjednika kupova. Rijeka je već tad pokazala kako je u stanju igrati i protiv najjačih protivnika.

Pet godina poslije na Kantridi Rijeka je ugostila protivnika najvećeg renomea do tada - velikog Real Madrida. Ne samo da su ih ugostili već je Rijeka u prvoj utakmici u potpunosti nadigrala "Galacticose" i slavila 3-1. Puni optimizma Riječani su otputovali u Madrid, gdje nisu imali šanse. Najveći protivnik Rijeke u toj utakmici nisu bili igrači Reala, već glavni sudac utakmice koji je sramotnim suđenjem pogurao Madriđane u daljnje natjecanje. Rijeka je u Madridu izgubila 3-0, a belgijski sudac Schoetersa podijelio je čak tri crvena kartona. Da stvar bude bizarnija, jedan od isključenih igrača Rijeke Damir Desnica - isključen je zbog prigovora iako je bio gluhonijem. Desnica nije čuo sudački zvižuduk, zbog čega je isključen, iako su kasnije svi igrači Rijeke prigovarali sucu - on je ostao pri svome. 

Od HNL-a do danas

Osim sramotne krađe na stranu Madriđana, još jedna velika nepravda obilježila je Rijekinu povijesti. U završnici prvenstva 1998/99. Rijeka je na Kantridi dočekala Osijek, i za naslov im je bila potrebna pobjeda. U teškoj utakmici pred nabrijanim tribinama i dvadesetak tisuća gledatelja Rijeka se dugo mučila s Osječanima, i onda su konačno koju minutu prije kraja uspjeli zabiti gol - međutim gol je poništen zbog nepostojećeg zaleđa. Linijski sudac Krečak mahao je zastavicom, i veliko slavlje koje je planirano palo je u vodu. Malu utjehu navijači mogu pronaći u činjenici da je deset godina poslije 3D tehnologijom dokazano da zaleđa nije bilo. 

Rijeka je u novijoj povijesti postala stabilan prvoligaš, koji je sve jači i na europskoj sceni. Pod Matjažom Kekom izbacili su tad moćni Sttutgart za ulazak u skupine Europske lige gdje su pokazali vrlo dobar nogomet. 

Osvojila je Rijeka od Hrvatske samostalnosti tri puta Kup, 2005., 2006. i 2014. te jednom Superkup.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 64
VIDEO

Dinamo - Varaždin 2-1: Modri nisu dopustili iznenađenje, Rijeka je sada na plus dva!
ZAOSTALA UTAKMICA

Dinamo - Varaždin 2-1: Modri nisu dopustili iznenađenje, Rijeka je sada na plus dva!

Dinamo je u zaostaloj utakmici 5. kola HNL-a pobijedio Varaždin 2-1 golovima Baturine i Vidovića, dok je gostima gol nade dao Drožđek nakon velike pogreške Theophile-Catherinea. Ipak, Varaždinci s igračem manje nisu uspjeli do iznenađenja

Modrić ostao na klupi pa se naljutio na Ancelottija: Nemojte mi suditi po toj utakmici...
PIŠU ŠPANJOLSKI MEDIJI

Modrić ostao na klupi pa se naljutio na Ancelottija: Nemojte mi suditi po toj utakmici...

Kroos i Modrić su ove sezone bili samo jednom starteri, protiv Atletica u prvenstvu, kada je Real izgubio. Njemački veznjak obično počinje, pogotovo u najvažnijim utakmicama, dok Modrić čeka šansu s klupe
Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'
LUKAV POTEZ

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'

Obično se raspucavanja s bijele točke izvode s istom loptom kako bi svi igrači bili u istoj poziciji ili iznimno s novom ako prvotna 'nestane', a upravo je Luka raspalio loptu koju mu je obranio Brazilac visoko na tribine