Obavijesti

Sport

Komentari 86

Lopezu četvrto uzastopno zlato na OI, transrodna Hubbard razočarala svojim nastupom

Lopezu četvrto uzastopno zlato na OI, transrodna Hubbard razočarala svojim nastupom

Jedanaesti je dan Olimpijskih igara u Tokiju, a hrvatski se sportaši natječu u u atletici, hrvanju, jedrenju, kajaku/kanuu na mirnim vodama, streljaštvu i vaterpolu...

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
11. DAN OLIMPIJSKIH IGARA , TOKIO
Sortiranje događaja
TRANSRODNA HUBBARD RAZOČARALA

Mlada 21-godišnja Kineskinja Wenwen Li, svjetska rekorderka i svjetska prvakinja, u svom je debitantskom olimpijskom osvojila zlatnu medalju i postavila novi olimpijski rekord u kategoriji preko 87 kg.

Li nije imala pravu konkurenciju podignuvši 140 kg u trzaju i 180 kg u izbačaju, što joj je u zbroju donijelo rezultat od 320 kg. Sva tri rezultata su novi olimpijski rekordi.

Drugoplasirana Britanka Emily Campbell podigla je ukupno 283 kg (122+161), a Amerikanka Sarah Robles je s 282 kg (128+154) osvojila broncu.

Ovo će natjecanja ostati upamćeno i po nastupu prve transrodne osobe. Novozelanđanka Laurel Hubbard, čiji je nastup izazvao dosta polemika, na kraju je ostala bez plasmana jer u trzaju nije uspjela podići iz prvog pokušaja 120 kg, a potom ni u dva pokušaja 125 kg. 

LOPEZU ČETVRTO ZLATO

 U ponedjeljak su podijeljene prve hrvačke medalje na Igrama u Tokiju, a olimpijskim pobjednicima postali su Njemica Aline Rotter Focken (76 kg) te Kubanci Luis Orta (60 kg) i Mijain Lopez (130 kg) koji je osvojio četvrto uzastopno zlato.

U finalu do 76 kg slobodnim načinom Njemica Aline Rotter Focken sa 7-3 je pobijedila Amerikanku Adeline Gray. Bronce su u toj kategoriji osvojile Turkinja Yasemin Adar i Kineskinja Qian Zhou.

Do 60 kg grčko-rimskim načinom zlatnu je medalju osvojio 26-godišnji Kubanac Luis Orta koji je u finalu s 5-1 iznenadio dvostrukog svjetskog prvaka Japanca Kenichira Fumitu. U ovoj su kategoriji bronce osvojili Rus Sergej Jemelin i Kinez Sailike Walihan.

Među superteškašima (130 kg) 38-godišnji Kubanac Mijain Lopez došao je do četvrtog uzastopnog naslova olimpijskog pobjednika pobijedivši u finalu s 5-0 Gruzijca Iakobija Kajaiju. Lopezu su ovo bile pete olimpijske igre, a nakon osvajanja petog mjesta u Ateni 2004., jedan od najboljih hrvača u povijesti započeo je svoj zlatni niz u Pekingu 2008.

U Tokiju su brončane medalje u ovoj kategoriji osvojili Turčin Riza Kayaalp i Rus Sergej Semjonov.

 

BILES ĆE IPAK NASTUPITI

Američka gimnastičarka Simone Biles nastupit će u finalu vježbe na gredi u utorak na Olimpijskim igrama u Tokiju, objavio je Američki gimnastički savez (USA Gymnastics).

"Uzbuđeni smo što možemo potvrditi kako ćete vidjeti dvije američke sportašice u finalu preče sutra - Suni Lee I Simone Biles!! Jedva čekamo vidjeti Vas obje!", objavio je savez.

Biles, jedna od heroina prošlih Igara u Rio de Janeiru na kojima je osvojila četiri zlata i broncu, odustala je od natjecanja tijekom finala ekipnog višeboja u Tokiju prošlog utorka nakon što je izvela samo jedan preskok. Po završetku finala svoje je odustajanje objasnila krizom samopouzdanja u Tokiju i nemogućnošću nošenja s "okretima", odnosno dezorijentacijom tijekom vježbi

Kasnije je Biles odlučila ne nastupiti niti u pojedinačnom finalu višeboja, a odustala je i od nastupa u finalima preskoka, dvovisinskih ruča i partera iako se kvalificirala za njih.

Biles je prije pet godina upravo na gredi osvojila broncu, nakon zlata u ekipnom i pojedinačnom višeboju te zlata na preskoku i parteru. No, aktualna je svjetska prvakinja upravo na gredi.

BOŽO BEZ BORBE ZA MEDALJU

Hrvač Božo Starčević završio je svoj nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju nakon što je Iranac Mohamedali Geraei izgubio u polufinalu i nije ga povukao u repesaž. 

Starčević izgubio je u četvrtfinalu kategorije do 77 kilograma grćko-rimskim stilom u Tokiju od Iranca Mohamedalijem Geraeijem, iako je vodio sve do pet sekundi prije kraja.

Starčević je vodio s 5-3 do pet sekundi prije isteka vremena, a onda je Iranac izveo očajnički pokušaj skočivši na Božinu glavu. Hrvatski borac je, nesvjestan da se radi o zadnjim sekundama, s protivnikom na glavi pokušao izvesti bacanje. Sudac je prvo pokazao da je Iranac pobijedio s 7-5, a nakon "challengea" iz hrvatskog kuta i duge provjere videa Irancu su skinuta dva boda na 5-5, ali je Geraei otišao u polufinale jer je on zadnji dobio bodova u meču.

"Nisam znao koliko je dokraja, pa sam pokušao bacanje umjesto da odradim stojku. Takav sam, uvijek želim hrvatski dobro, najbolje što mogu. Nisam u ovom sportu radi medalja", izjavio je Božo u miks-zoni nakon poraza od Iranca. 

Mnogi bi nakon šokantnog poraza jednostavno prošli, no ne i 32-godišnji Zagrepčanin ličkih korijena. Njegov trener Bjelorus Ihar Piatrenka je prošao sa rukama na licu, a njegov brat Nikola je stao i kazao da Božo neće stati i da je bolje ništa ga ne pitati. Ne samo da je stao, već je sa zatvorenim okom izmučeni ratnik iz HK Metalca otvorio dušu. 

"To je tako, hrvatski nogometaši su dvaput prošli na penale u Rusiji, a da su ispali na prvima, tko bi ih dočekao. Pokazao sam dosta dobro hrvanje, ali Olimpijske igre su mi uklete", kazao je Starčević, borac za kojeg su listom svi hrvatski novinari kazali da bi upravo njega najradije vidjeli s medaljom iz Tokija. 

Božo Starčević već ima iza sebe slično iskustvo s Igara u Riju prije pet godina, kada je nesretno i nezasluženo izgubio od Rusa Vlasova u borbi za polufinale. I tada suci nisu uvažili njegove proteste kao i protiv Iranca u Tokiju. A bio je bolji u oba dvoboja....

"Hrvanje je težak sport i tko god je ovo gledao shvaća o čemu se radi.Na velikim natjecanjima uvijek pokažem dobro hrvanje, ali uvijek se nešto dogodi. Neće me sreća na Olimpijskim igrama, ovdje sam izgubio medalju u zadnjim sekundama, no me u nešto drugo u životu hoće. Imam ženu i dvoje djece, zdrav sam i to je najbitnije. I još uvijek volim hrvanje".

To je nakon velike nepravde izjavio Božo Starčević, sportaš koji možda nikada neće osvojiti olimpijsku medalju, ali će  potpisnik ovih redova glasovati za njega na ovogdišnjem izboru za najboljeg sportaša Hrvatske. I to bez imalo grižnje savjesti...

KRAJ NATJECANJA

Možemo biti prezadovoljni nastupima naših natjecatelja posljednjeg dana natjecanja u streljaštvu. Ovo nam je bilo prvo finale u Tokiju. Gorši su ovo bile četvrte Olimpijske igre i s petim mjestom došao je do svog najboljeg plasmana. Bilo je šansi i za medalju, ali teške i naporne kvalifikacije ipak su uzele maha. 

Sa šestim mjestom itekako može biti zadovoljan i mladi Miran Maričić. Tek su mu 24 godine, ovo su mu bile prve Olimpijske igre i vjerujemo kako bi ovakav plasman potpisao i prije finala. Pred njim je blistava budućnost i vjerujemo još puno nastupa na Olimpijskim igrama.

Bravo, dečki!

Komentari 86