Sport

Komentari 30

Stevan se samo srušio, a nakon tri tjedna je preminuo: Srbija oplakuje nesretnog košarkaša

Stevan se samo srušio, a nakon tri tjedna je preminuo: Srbija oplakuje nesretnog košarkaša

Srpski ga mediji opisuju kao univerzalnog europskog putnika, koji je postavio leđa za Srbiju, podsjetivši na njegov reprezentativni debi kada je "malo tko mogao i htio" pomoći Srbiji da se plasira na SP

Kao grom iz vedra neba srpsku su javnost 14. studenoga šokirali naslovi grčkih medija: Košarkaš AEK-a Stevan Jelovac srušio se na treningu! Uskoro se rasvijetljen i razlog - moždani udar. 

U atensku je bolnicu pohitala njegova obitelj. Ni na kraj pameti im nije bilo da su posljednji razgovor sa Stevan već odradili. Prije nekoliko dana prevezli su nesretnog košarkaša u Srbiju da umre u rodnoj domovini. U 33. godini života...

Srpski ga mediji opisuju kao univerzalnog europskog putnika koji je postavio leđa za Srbiju podsjetivši mnogobrojne klubove za koje je nastupao te njegov reprezentativni debi kada je "malo tko mogao i htio" pomoći Srbiji da se plasira na košarkaški SP u Kini 2019. Jelovac je za reprezentaciju Srbije debitirao s 28 godina te izborio plasman u Kinu, koju sam nije vidio...

Jelovac je u karijeri nastupao za Mega Mozzart, Crvenu zvezdu, Antalyju, Casertu, Lietuvos Rytas, Zaragozu, Nižnji Novgorod, Brose Bamberg, Gaziantep, NeoPhoenix, a posljednju klub u karijeri mu je bio grčki AEK. Svi su se ti klubovi redom dirljivim objavama oprostili od košarkaša koji u klubovima u pravilu nije provodio duže od sezone, no i u tom kratkom vremenu osvojio je srca svih koji su ga upoznali.

Srpski mediji također podsjećaju na njegovu najbolju sezonu u karijeri (2017./2018.) kada je nosio dres Nižnjeg Novgoroda, a u kojoj je u jednoj utakmici ubacio 49 poena i tako oborio rekord VTB (Baltičke) lige.

Jedan mladi, sportski život se nažalost ugasio, a u moru emotivnih objava izabrali smo onu njegovog posljednjeg kluba u karijeri koji je kronološki opisao njegov dolazak u klub i odlazak na 'drugi svijet'.

"Kako se nositi sa pošastima sudbine? Kako se pomiriti sa neshvatljivim? Našeg nasmijanog djeteta nema... Tragedija. Neizreciva bol. Tužna vijest je maloprije stigla iz Srbije. Naš borac, naš brat Stevan je postao anđeo. Odletio je u nebo...

17. kolovoz 2021. - Uputio nam je velikodušan osmjeh. Teška vremena, Svima nam je to bilo potrebno.

14. studeni 2021. - Vrijeme se zamrznulo. Naš brat je počeo voditi najveću bitku u svom životu. Momčad je crpila snagu iz svojih utakmica, iz njegove strasti, van očekivanja. Nadajući se.

5. prosinac 2021. - 22 dana kasnije... Neravnopravna bitka je završena. Stevan nije mogao izdržati... Što sada reći njegovoj obitelji? Njegovim roditeljima? Njegovoj sestri?

'Anđele, ti letiš ovdje, pateći i nevidljivi, uhvati me za ruku, ljudi imaju zlatne zamke', napisao je jedan pjesnik. Nema riječi utjehe, one ne postoje. Povijest našeg slavnog kluba je isprepletena s teškoćama i tragedijama, ali sada si pretjerao.

'Slomi mi srce, izgubio sam nasmijano dijete...'

Sretno, brate naš"

 

Najčitaniji članci