Obavijesti

Sport

Komentari 33

Što mislite o novom treneru Hajduka Paolu Tramezzaniju?

Što mislite o novom treneru Hajduka Paolu Tramezzaniju?

Ono što će čekati novog trenera Hajduka je vraćanje samopouzdanja momčadi za koju je i sam ustvrdio da je kvalitetnija od igara koje je pružala. No je li Tramezzani pravi čovjek za Splićane?

VIDEO

Pregovaralo se s brojnim imenima, najzvučniji je bio Portugalac Silas koji je bio na korak od Poljuda, ali u ponedjeljak je u jutarnjim satima s Poljuda pušten bijeli dim s neočekivanim imenom. 

Talijan Paolo Tramezzani (50) je ubrzo nakon službene objave i predstavljen na Poljudu, poslije konferencije se upoznao s igračima, a u poslijepodnevnim satima odradio i prvi trening na glavnom travnjaku.

Paolo Tramezzani

Potraga za trenerom u Hajduku je trajala od 1. studenog kada je smijenjen Hari Vukas, a od tada je momčad vodio šef Akademije Boro Primorac. Išli su u klubu na njegovu iskusnu kartu, nadali se da će trener bogatog renomea, koji je trenirao brojne legende poput Henryja, Bergkampa, Piresa, uspjeti oživjeti igrače Hajduka, ali to se nije dogodilo.

Primorac se želio vratiti na svoju poziciju u Akademiji, a predsjednik Lukša Jakobušić i sportski direktor Mindaugas Nikoličius su se bacili u potragu. Suzili su svoj izbor na deset imena, neki su se probili u javnost, neki su priznali da su bili u kontaktu s Hajdukom pa su morali odbiti, a onda je iz vedra neba Majstor s mora objavio kako je Talijan Paolo Tramezzani novi trener.

Talijanski stručnjak je jedan od trenera koji svoj posao radi s dosta strasti, zna pohvaliti, ali zna i podviknuti. Jednom je igrače Lugana nakon jednog neočekivanog poraza u 6 ujutro poveo u lokalnu tvornicu gdje ih je htio upoznati s radnicima koji teško i naporno rade.

- Znam sve o igračima, moram se brzo upoznati s njima, čeka nas puno utakmica, želim im dati samopouzdanje, entuzijazam, dres je ponekad težak, imamo dosta toga za odraditi skupa. Nadam se da možemo do kraja napraviti puno, 22 utakmice su u prvenstvu, vjerujem da su kvalitetni da mogu igrati dobar nogomet, želim da daju 100% svi skupa, da imaju dobar duh - rekao je Tramezzani koji je trenirao Sion, Lugano, Apoel, a kao igrač je nastupao za Inter, Tottenham, Veneziju, Piacenzu...

Trenersku karijeru započeo je kao pomoćni trener Giannija de Biasija u reprezentaciji Albanije koja se tada po prvi put u povijesti plasirala na Europsko prvenstvo. Samostalno je 2016. godine nastavio kao trener švicarskog prvoligaša Lugana te se klub pod njegovim vodstvom po prvi put u povijesti plasirao u grupnu fazu Europske lige. Lugano je preuzeo na zadnjem mjestu prvenstvene tablice, a na koncu je završio kao treći s prosjekom osvojenih bodova 1.94 u toj sezoni zbog čega je proglašen trenerom godine u Švicarskoj.

Od 2017. preuzeo je vođenje švicarskog prvoligaša Siona kojeg je napustio zbog osobnih razloga. Već u 2018. godini preuzima ciparski APOEL s kojim je postao prvak te je i u Cipru proglašen najboljim trenerom prve lige s prosjekom osvojenih bodova od 2.16. Nakon APOELA, 2019. godine preuzima talijanskog drugoligaša Livorno, a posljednji trenerski posao imao je u 2020. godini u Sionu.

Težak je zadatak pred njim, a toga je vjerojatno i sam svjestan. Klub je jesenski dio sezone završio na katastrofalnom petom mjestu s tri boda manje od četvrte Rijeke koja ima i tri utakmice manje. Prvoplasirani Dinamo bježi čak 16 bodova, ali ono što posebno boli je to što su Splićani u prvom dijelu sezone imali čak sedam poraza i tek pet pobjeda što je nedopustivo za klub takvog renomea.

Split: Hrvatski Telekom Prva liga, 14. kolo, HNK Hajduk - HNK Rijeka

Ono što će čekati novog trenera Hajduka je vraćanje samopouzdanja momčadi za koju je i sam ustvrdio da je kvalitetnija od igara koje je pružala. Ali morat će napraviti i čistku u momčadi. Sportski direktor Mindaugas Nikoličius je najavio da će prva  momčad imati 20 igrača i tri vratara, a ostali će morati u B momčad ili na kaljenje u neki drugi klub. Mnogim igračima istječu ugovori, neki se više ne vide u Hajduku, a neki su i na posudbama. Pitanje je želi li ih Hajduk otkupiti. Ta komplicirana situacija zahtjeva puno vremena, a Hajduk vrijeme nema. 

U narednih 37 dana hajdukovce čeka čak deset utakmica, a od toga su po dva derbija s Dinamom i Rijekom te gostovanje u Osijeku. Cilj Hajduka je Europa za sljedeću sezonu, odnosno grupna faza Konferencijske lige.

Tramezzani je došao u Split s namjerom da nešto napravi, u prijašnjim klubovima je većinom gasio požare i zadržavao se po nekoliko mjeseci. Najavio je da želi raditi dugoročno i da želi promovirati mlade igrače iz Akademije, a s druge strane, Hajduku treba trener koji neće biti samo prolaznik.

Što mislite o talijanskom stručnjaku? Hoće li biti uspješniji od svojih prethodnika i je li Hajduk pogodio s njim?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

Velika tuga uoči derbija sezone: Sergeju Jakiroviću umrla majka
POČIVALA U MIRU

Velika tuga uoči derbija sezone: Sergeju Jakiroviću umrla majka

Sergej Jakirović uoči supervažne utakmice protiv Rijeke izgubio je majku Jelenu, doznaju 24sata. Njen će sprovod biti u utorak u Metkoviću kako bi se maksimalno mogao posvetiti utakmici na Rujevici

Zlatan otkrio detalje privatnog života: Moja žena kuha i pere suđe, naša djeca nisu kao druga
SKROMNA OBITELJ

Zlatan otkrio detalje privatnog života: Moja žena kuha i pere suđe, naša djeca nisu kao druga

I kada je u pitanju odgoj sinova Maximiliana (18) i Vincenta (16), Ibrahimović ih je učinio poniznima i skromnima, nije im od početka pružao luksuz
Dinamo se oglasio nakon smrti Jakirovićeve majke: 'Stojim uz tebe i kad ne ide i kad je teško'
EMOTIVNA OBJAVA

Dinamo se oglasio nakon smrti Jakirovićeve majke: 'Stojim uz tebe i kad ne ide i kad je teško'

Treneru Dinama preminula je majka, a iz kluba su se oglasili emotivnom objavom pjesme koju često pjevaju Bad Blue Boysi i tako pružili podršku