Obavijesti

Sport

Komentari 21

Bad Blue Boysi trljaju ruke, idu u svjetsku prijestolnicu piva...

Bad Blue Boysi trljaju ruke, idu u svjetsku prijestolnicu piva...
2

Češka je poznata u svijetu kao zemlja s hrpom predivnih građevina, a Plzen je također primjer toga. Sjajna prilika za doživjeti grad je vidjeti divnu crkvu Svetog Bartolomeja. Naravno, tu je i vrhunsko pivo

VIDEO

Miris svježe napravljenog piva, Vaclavske kobasice koje svima stvaraju glad. Za gurmane, Plzen je zaista savršen grad kakav se samo može poželjeti. Imaju tvornicu piva, muzej piva, pivsku dvoranu. Njima je pivo doslovno sve, pravi raj za sve pivopije...

To će moći isprobati i navijači modrih gdje Dinamo igraju protiv Viktorije Plzen u šesnaestini finala Europske lige.

Prva utakmica je 14. veljače u Češkoj, uzvrat je na Maksimiru 21. veljače.

VIDEO Prve izjave Bjelice nakon ždrijeba

Pokretanje videa...

Nenad Bjelica priča nakon ždrijeba 05:00

Grad s bogatom poviješću

Plzen se smjestio na zapadu Češke kao drugi najveći grad sa 173 tisuće stanovnika, udaljen 90 kn od glavnog grada Praga.  Simpatični grad osnovan je 1295. od strane kralja Vaclava II., a najveće obilježje grada je to što se nalazi na četiri rijeke, zbog čega su imali ogromnu industrijsku dominaciju tijekom prošlosti. Posebnu posebnost daje činjenica da je Stari grad izgrađen na velikoj skeli i okružen bulevarima koji ga odvajaju od industrijskog dijela grada.

Češka je poznata u svijetu kao zemlja s hrpom predivnih građevina, a Plzen je također primjer toga. Sjajna prilika za doživjeti grad je vidjeti divnu crkvu Svetog Bartolomeja, koju ukrašava ogroman zvonik koji je drugi najveći u Češkoj, a kraj nje se nalazi najveći trg u Plzenu. 

Nešto čime se Česi ponose, a to bi svakako trebali obići, jer ako to niste vidjeli, niste ni bili u Plzenu, je sinagoga koja je među najvećima u Europi.

Tu su i katakombe koje se nalaze ispod središta grada.

Niste vidjeli pivovaru, niste ni bili u Plzenu

Nakon razgledavanja, red je za odmor i pojesti nešto, a tu je izbor zaista kraljevski. Ako ste ljubitelji piva, vi ste u raju. Pivovara Plzenski Prazdroj postoji od 1842. godine, a glavna njihova uzdanica je Pilsner Urquell koji postoji od 1842. te su prvi proizvođači pilsner piva.

Plzen - Pilsner Urquell Brewery

Godišnje proizvedu čak deset milijuna hektolitara. Postotak alkohola u pivu je pet posto, a posebni su po tome što je okus piva skoro identičan kao i 1897. godine kada su znanstvenici ispitivali sastojke tog čarobnog napitka. To je dokaz koliko pažnje daju svome blagu. Cijena piva je prava "bagatela", dođe osam kuna. Kako bi se u potpunosti zbližili s povijesti, možete posjetiti i muzej piva u kojem se nalazi sva povijest ove jedinstvene vrste koja je popularizirala Plzen u svijetu. 

Kobasice glavni hit

Što se tiče izbora jela, dominiraju naravno kobasice. Najveći specijalitet su Vaclavske kobasice koje su ime dobile po uzoru na kralja Vaclava koji je osnovao Plzen i smatraju ga ocem grada.

Tu je i goveđi gulaš koji jednostavno ne možete izbjeći ako ste posjetili Plzen, a on je potekao iz Mađarske, nakon čega su ga Česi odlučili malo izmijeniti i napraviti svoju verziju.

Češke okruglice pravi su ponos Češke, a rade se od krumpira te se poslužuju uz svinjski odrezak.  No, najposebniji osjećaj je jesti u restoranu od pivovare gdje vam donesu pivo direktno iz bačve, možete iz prve osjetiti kakvo je novonastalo pivo.

Kako bi iskoristili popularnost svojih piva, odlučili su malo kopirati Nijemce i osnovati svoju verziju Oktoberfesta. Riječ je o Pivny Slavnosti koji traje od kraja rujna do početka listopada.

Festival nudi širok spektar piva uz sjajnu cijenu koja privlači sve te uz niz čeških specijaliteta.

Plzen je dakako grad koji se isplati posjetiti, a navijači Dinama će biti u toj prilici. Na Valentinovo, kada je na rasporedu prva utakmica, navijači će moći tijekom dana odvesti bolje polovice na slasni ručak i kultni Pilsner Urquell, a onda poslije toga na Doosan Arenu bodriti Modre protiv domaćina Viktorije u pohodu na osminu finala Europske lige.

Dan za poželjeti...

 
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Jakirović: Moja je majka htjela da sam na klupi protiv Rijeke! Petković: Sopić je osebujan...
TRENER I KAPETAN 'MODRIH'

Jakirović: Moja je majka htjela da sam na klupi protiv Rijeke! Petković: Sopić je osebujan...

Ne gledam na Sopićeve komentare kao nekakvo 'bockanje'. Osebujan je, malo je drugačiji, iskren je u izjavama, nekima se možda to sviđa, nekima ne, rekao je Bruno Petković

VIDEO Pogledajte kako je Bruno Petković ispravio Jakirovića i otkrio dio taktike za Rijeku!
EVO TKO ĆE IGRATI!

VIDEO Pogledajte kako je Bruno Petković ispravio Jakirovića i otkrio dio taktike za Rijeku!

ZAGREB - Dinamov trener Sergej Jakirović i kapetan Bruno Petković najavili su derbi u Rijeci, a napadač 'modrih' otkrio je strategiju tijekom konferencije za medije: 'Njihova obrana je dobra, vidjet ćemo kako će reagirati na moje kretnje i tako ću se kretati i ja i Sandro," rekao je Petković, na što je Jakirović odgovorio: 'Ili Brodić?'...A Petković je dodao: 'Ne, pa Kule će igrati!'
Olićev i Mandžukićev klub u problemima: Igrači ne dolaze na treninge, račun je blokiran...
TEŠKI DANI

Olićev i Mandžukićev klub u problemima: Igrači ne dolaze na treninge, račun je blokiran...

Igrači dva mjeseca nisu dobili u plaću pa su odlučili štrajkati i ne dolaziti na treninge. Takva odluka će biti na snazi dok klub riješi dug prema njima, ali pitanje kako će to napraviti obzirom da je račun u blokadi