Obavijesti

Sport

Komentari 113

Olimpijci pod istragom: Prijeti im kazna, pili alkohol u parku

Olimpijci pod istragom: Prijeti im kazna, pili alkohol u parku

Desetog dana Olimpijskih igra Hrvatska je stigla do sedme medalje na Olimpijskim igrama. Tonči Stipanović je u posljednjem plovu u laseru obranio srebrno odličje iz Rija

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
10. dan Olimpijskih igara , Tokio, Japan
Sortiranje događaja
PORTUGAL ISPAO

U ožujku u Montpellieru su završili ispred Hrvatske u kvalifikacijama za OI i uzeli nam vizu za Tokio ispred nosa, a sada su u tome istom Tokiju doživjeli nevjerojatan debakl.

Portugalci su bili pravo osvježenje za rukomet, mnoge je oduševila njihova brza i atraktivna igra kojom su rušili brojne velikane, no protiv Japana nije išlo. Portugal je izgubio 31-30, a domaćini su tom pobjedom zapravo pomogli Bahreinu koji je osvojio četvrto mjesto, posljednje koje vodi u četvrtfinale. 

Najbolji kod Portugala bili su Ferraz, Gomes, Rodrigues i Sousa s četiri gola, dok je kod Japana šest zabio Tokuda.

Egipat je pobjedom nad Bahreinom potvrdio drugo mjesto u skupini iza Danske. Aktualni olimpijski prvaci su pak izgubili od Švedske 33-30, ali taj poraz im nije previše naštetio. Švedska je osvojila treće mjesto, četvrto je pripalo Bahreinu, a ispali su Portugal i Japan. 

U skupini A Španjolska je srušila Argentinu i osigurala drugo mjesto, a prvo je pripalo Francuskoj unatoč porazu od Norveške. Njemačkoj je pak pripala treća pozicija, a s četvrtog mjesta u četvrtfinale ide Norveška.

SPORTAŠI POD ISTRAGOM

U Tokiju su na snazi rigorozne epidemiološke mjere. Jedina ruta sportaša je olimpijsko selo - borilište te blagovaonica. Zabranjeno je druženje s drugim sportašima i osobama van sela. No, neki baš nisu naviknuli živjeti u takvim uvjetima pa su prekršili pravila. I sad im prijeti kazna. 

Toshiro Muto, glavni direktor Olimpijskih Igara u Tokiju, potvrdio je kako su sportaši i članovi i dalje neimenovane države uhvaćeni kako piju alkohol u parku koji se nalazi unutar olimpijskog sela.

Svi su pod istragom, a hoće li ih dočekati kakve kazne, ovisi o tome hoće li biti pozitivnih testova na korona virus. 

Još uoči Igara organizatori su najavili kako neće uvoditi nikakve zabrane što se tiče alkohola. To je život sportaša i oni sami mogu odlučiti hoće li to konzumirati ili ne, sve dok je sve u granicama normale i legano. No, pod uvjetom da to rade u svojim sobama. 

Sportaši jedne države su se malo zaigrali pa su poželjeli piti na svježem zraku. Sada ih čeka kazna. 

DVA ZLATA U SKOKU U VIS

Kataranin Mutaz Essa Barshim (30) i Talijan Gianmarco Tamberi (29) osvojili su naslov olimpijskog pobjednika u skoku u vis na OI u Tokiju, obojica su preskočila 2.37 metara iz prvog pokušaja.

Kako su i sve visine prije te preskakali su iz prvog pokušaja, a potom obojica po tri puta rušili letvicu na 2.39 metara, mogli su nastaviti skakati za zlato na nižim visinama ili dogovoriti se da obojici pripadne najsjajnije odličje. Vrlo brzo su se dogovorili kako neće dalje skakati već će obojica uzeti zlato.

Dvostrukom svjetskom prvaku (London 2017, Doha 2019) Barshimu je ovo treća olimpijska medalja, nakon bronce u Londonu 2012. i srebra u Rio de Janeiru 2016., dok je Tamberi stigao do prvog odličja s velikih natjecanja u karijeri.

Broncu je osvojio Bjelorus Maksim Medasekau, on je također preskočio 2.37m iz prvog pokušaja, no imao je rušenja na nižim visinama.

WHITLOCKU ZLATO NA KONJU

Britanac Max Whitlock (28) obranio je naslov olimpijskog pobjednika u vježbi na konju s hvataljkama na OI u Tokiju.

Whitlock je za svoju izvedbu u finalu dobio ocjenu 15.583, drugi je završio Tajvanac Chih Kai Lee sa 15.400, dok je do bronce stigao domaći predstavnik Kazuma Kaya sa 14.900.

Prvog dana finala po spravama dodijeljena su još tri kompleta medalja, a zlata su otišla u Izrael, Brazil i Belgiju.

Kod gimnastičara je u vježbi na parteru najbolji bio Izraelac rođen u Ukrajini Artjom Dolgopjat, dvostruki svjetski doprvak na ovoj spravi u finalu je dobio ocjenu 14.933, istu kao i srebrni Španjolac Rayderley Zapata, no kako je Dolgopjat imao za 0.1 višu startnu ocjenu njemu je pripalo zlato. To je druga zlatna olimpijska medalja za Izrael u povijesti, jedinu dosadašnju osvojio je Gal Fridman u jedrenju u Ateni 2004.

Broncu na parteru osvojio je Kinez Xiao Ruoteng sa 14.766.

Srebrna iz višeboja, 22-godišnja Rebeca Andrade bila je najbolja na preskoku s ocjenom 15.083 nadvisila je srebrnu Amerikanku ;ykaylu Skinner koja je dobila ocjenu 14.916, dok je broncu osvojila Yeo Seojeong iz Južne Koreje sa 14.733.

Sjajna belgijska gimnastičarka Nina Derwael (21) i u Tokiju je pokazala kako je trenutačno najbolja vježbačica na dvovisinksim ručama. Dvostruka svjetska prvakinja postala je i olimpijska pobjednica s vrlo visokom ocjenom 15.200. Srebro je sa 14.833 osvojila Ruskinja Anastazija Iljankova, a broncu Amerikanka Sunisa Lee sa 14.500.

RUSI DO ZLATA U PAROVIMA

Odličnim finalom mješovitih parova zaključen je teniski olimpijski turnir u Tokiju, a posljednju zlatnu medalju osvojili su Rusi Anastasia Pavljučenkova i Andrej Rubljov koji su pobijedili sunarodnjake Jelenu Vesninu i Aslana Karaceva sa 6-3, 6-7 (5), 13-11 nakon jednog sata i 53 minute igre, spasivši pritom i jednu meč-loptu.

Rubljovu je to uopće bio prvi nastup u mješovitim parovima u karijeri, a na putu do naslova olimpijskih pobjednika su on i njegova partnerica sva četiri meča dobili u super 'tie-breaku'.

Prva prepreka na tom putu bili su Darija Jurak i Ivan Dodig, koje su olimpijski pobjednici svladali sa 5-7, 6-4, 11-9. Potom su sa 7-5, 6-7 (0), 10-8 bili bolji od japanskog para Shibahara - McLachlan, a u polufinalu su sa 5-7, 6-4, 13-11 nadigrali Australce Ashleigh Barty i Johna Peersa.

U finalu su u odlučujućem tie-breaku Pavljučenkova i Rubljov zaostatak od 4-7 pretvorili u vodstvo 9-7. No, Vesnina i Karacev su spasili prve dvije meč-lopte i poveli 10-9, ali je Pavljučenkova sjajno odigrala kad su suparnici bili jedan poen udaljeni od naslova.

Vesnina i Karacev su kod 10-11 spasili i treću meč-loptu, ali četvrta je bila sretna za Pavljučenkovu i Rubljova.

Troje finalista je osvojilo svoje prvo olimpijsko odličje, dok je Vesnina dodala srebro naslovu olimpijske pobjednice u ženskim parovima koji je osvojila prije pet godina u Rio de Janeiru s Jekaterinom Makarovom.

Rusija je s jednim zlatom i dva srebra, sve tri medalje osvojene u nedjelju, najuspješnija nacija teniskog turnira u Tokiju.

Hrvatska, Češka i Švicarska su sa po jednim zlatom i srebrom na diobi drugog mjesta, a Njemačka je peta s jednim zlatom.

Među osvajačima medalja, po jedne bronce, još su Australija, Brazil, Novi Zeland, Španjolska i Ukrajina.

Komentari 113