Obavijesti

Sport

Komentari 77

Stoperu Zvezde idol je četnički ratni zločinac Draža Mihailović

Stoperu Zvezde idol je četnički ratni zločinac Draža Mihailović
1

Četnički pokret na čijem je čelu u Drugom svjetskom ratu bio zločinac Draža surađivao je s nacistima i ustašama, a još se ne zna točan broj Hrvata, Muslimana i drugih nesrpskih žrtava koje su pobili

VIDEO

Na službenoj stranici Crvene zvezde u rubrici 'sasvim osobno', nogometaši pričaju o privatnom životu. To je za Vujadina Savića (27), koji se ovoga ljeta vratio u klub u kojem je počeo karijeru, bilo idealno da svima otkrije kako mu je idol ratni zločinac.

Nakon 18 pitanja o svemu i svačemu, najdražoj utakmici u djetinjstvu, dresu igrača koji bi najviše volio imati u kolekciji, omiljenom citatu iz filma, najdražoj glazbi na red je došlo pitanje o omiljenoj ličnosti iz nacionalne povijesti.

- Draža Mihailović - bubnuo je Savić. 

Pitanje je koliko zna o povijesti, ako i ne zna, evo šanse da nauči nešto.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dragoljub Draža Mihailović poznat i kao 'čiča Drža', u travnju 1941. godine organizirao je četničku formaciju koja se u Drugom svjetskom ratu prvo borila protiv Sila Osovine predvođenih nacističkom Njemačkom, a kasnije je s njima surađivala.

Zbog suradnje s fašistima Mihailović je nakon rata uhićen, proglašen je krivim za veleizdaju i ratne zločine i Jugoslavija ga je osudila na smrt streljanjem.  Prije dvije godine Viši sud u Beogradu rehabilitirao ga je pljunuvši na sve žrtve koje su stradale od ruke zločinca Draže i njegovih četnika, a pretežito su to bili Hrvati i Muslimani.

Prema hrvatskom ekonomistu i demografu Vladimiru Žerjaviću, četnici su u Drugom svjetskom ratu ubili oko 32.000 Hrvata i 33.000 Muslimana, hrvatski povjesničar Zdravko Dizdar navodi čak 200.000 ubijenih Hrvata i 100.000 Muslimana.

Bosanskohercegovački povjesničar Šemso Tucaković koji je više od 30 godina istraživao fenomen četnika i Draže Mihailovića procjenjuje da je od 150.000 Muslimana pogubljenih tijekom rata oko 100.000 ubijeno od strane četnika.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 77
VIDEO

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'
LUKAV POTEZ

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'

Obično se raspucavanja s bijele točke izvode s istom loptom kako bi svi igrači bili u istoj poziciji ili iznimno s novom ako prvotna 'nestane', a upravo je Luka raspalio loptu koju mu je obranio Brazilac visoko na tribine

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale!  'Ederson me zna'
DRAMA JEDANAESTERACA

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale! 'Ederson me zna'

Četiri-pet minuta prije kraja počnete razmišljati o penalima. Složio sam petoricu, Jude je dobar pucač, kao i Lucas, Nacho ima puno iskustva i osobnosti, a Rüdiger ima muda!, objasnio je Davide Ancelotti, pomoćni trener
Guardiola: 'Sreća? Ne, nema tu sreće...' Ancelotti: 'Jedino smo na takav način mogli proći'
CITIRAO CRUIJFFA

Guardiola: 'Sreća? Ne, nema tu sreće...' Ancelotti: 'Jedino smo na takav način mogli proći'

Igrači su mi rekli da će pobijediti, Lunjin mi je obećao da će obraniti neke jedanaesterce, a Rüdiger je i mene iznenadio. Ove sezone ne pucamo penale baš dobro, ali u srijedu smo uspjeli, rekao je Realov trener