Obavijesti

Sport

Komentari 72

Svaka čast Rijeci, ali večeras se igra najveći hrvatski derbi

Svaka čast Rijeci, ali večeras se igra najveći hrvatski derbi
7

Hajduk je slavio u posljednja dva gostovanja na Maksimiru, u travnju protiv Dinama te u prvom kolu nove sezone protiv Lokomotive. Tavanjska pobjeda bila mu je prva na Maksimiru nakon 9 godina

VIDEO

Maksimir, 19 sati. Dinamo protiv Hajduka u četvrtom kolu HNL-a.

Zagrepčani i Splićani imaju po sedam bodova uz dvije pobjede i remi, a gosti stižu gotovo bez pola momčadi uoči velikog europskog ispita protiv Evertona u play-offu.

Dinamo čeka nešto lakši posao protiv Skenderbeua.

- Znamo što nas čeka, Hajdukova igra s puno entuzijazma i žara, no mi trebamo igrati našu igru i brinuti samo o sebi. Ovo je za mene kao svaka druga utakmica, svakoga respektiram i cijenim, ne bježim od odgovornosti i uloge favorita, ali teren će pokazati tko je favorit - rekao je Mario Cvitanović kojem će to biti prvi derbi na klupi plavih.

Hajduk stiže u okrnjenom sastavu.

- Lopez ima problem s aduktorom kojeg treba zaliječiti. Bio je jako umoran nakon Brondbyja i nakon razgovora s liječnicima odlučili smo da ostane kući. Erceg također ima problema i umoran je, Bašić je daleko od prave forme, Pešića su uhvatila leđa, a ne putuju ni Grbić i Tudor - počeo je nabrajati Joan Carrillo.

Čovjeku dođe da se zapita, pa dobro, tko će igrati?

- Erceg je rekao da bi istrčao i bez jedne noge, ali ako ne može, onda to mora prihvatiti. Naći ćemo nekoga tko će ih zamijeniti. Natječemo se na tri fronta i tako moramo pristupiti svakoj utakmici. Brøndby je prošlost, moramo se koncentrirati na Dinamo, idemo pobijediti jer su nam to važna tri boda. Znamo njihovu snagu, ali i svoj potencijal. Budu li naši igrači uvjereni da možemo pobijediti, onda ćemo pobijediti. Ne budu li, najbolje da ostanemo kući - rekao je Carrillo.

Hajduk je slavio u posljednja dva gostovanja na Maksimiru, u travnju protiv Dinama (2-0) te u prvom kolu prvenstva protiv Lokomotive (3-1). Ta pobjeda protiv Dinama u završnici lanjske sezone bila mu je prva na Maksimiru nakon punih devet godina.

- Pozitivno je što nismo imali puno promjena u momčadi i sve više rastemo. Dinamo je promijenio trenera i sustav igre, sad su na 4-2-3-1 i sigurno će biti drugačija utakmica od naše posljednje - dodaje Carrillo.

Rijeka je prošle sezone uzela duplu krunu, svaka joj čast na svemu, ali ovo je i dalje najveći hrvatski derbi. Vječna borba između dva velika rivala, splitskog Hajduka i zagrebačkog Dinama pravi je praznik hrvatskog nogometa. Rivalstvo koje je počelo u ožujku 1913. godine kad je tadašnji Građanski pobijedio Hajduk 3-2, a nastavilo se u nezaboravnim derbijima u Jugoslaviji i nakon raspada bivše države. 

Od Tuđmanove vladavine imali smo Dinamo kao klub blizak vlastima i Hajduk kao narodni klub s vojskom navijača iza sebe.  Danas je to rivalstvo sjevera i juga izraženo kroz sukob dvaju koncepcija koji se nastavio osamostaljenjem nezavisne države. 

Odigrali su Dinamo i Hajduk nezaboravne derbije. Oni stariji pamete Dinamovu 3-2 pobjedu na Poljudu u ožujku 1990. godine, jedan od zadnjih derbija u kojem su Torcida i Boysi zajedno pjevali: 'Hajduk i Dinamo dva su kluba bratska...'

Oni malo kasniji derbiji često su bili na rubu tučnjave, s više prekršaja nego točnih dodavanja, ali pamtimo i sjajne trenutke poput Hajdukove pobjede iz 2001. godine u derbiju koji je obilježio legendarni 'Ronaldo iz Turčinovića', Stanko Bubalo, pa do derbija 2005. godine kad je Niko Kranjčar istrčao na Maksimir u 'bilom' dresu, a prečka na sjevernom dijelu terena još se i danas trese od njegovog udarca. 

Jedan od najboljih derbija vidjeli smo 2014. godine kad je Hajduk poveo 2-0 na Poljudu, a Dinamo okrenuo i s dva gola u sudačkoj nadoknadi slavio 3-2 u jednom od najvećih preokreta u povijesti derbija ova dva kluba...
 

 

PROGNOZIRAJ DERBI!
Dinamo će pobijediti!
Hajduk će slaviti!
Bit će neodlučeno!
QuizMaker
 
 
 
 
 
 
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 72
VIDEO

Dinamo - Rijeka 0-0:  Prvi susret finala bez ispaljenog metka...
UZVRAT JE ZA TJEDAN DANA

Dinamo - Rijeka 0-0: Prvi susret finala bez ispaljenog metka...

Dinamo je u prvom poluvremenu prijetio preko Arbera Hoxhe, koji je pogodio gredu i imao još dvije dobre prilike. Rijeka je prvu pravu šansu imala u 59. minuti kada je Toni Fruk pogodio gredu

Besplatni prijenos: Gdje gledati finale Kupa Dinamo - Rijeka?
UŽIVO OD 19 SATI

Besplatni prijenos: Gdje gledati finale Kupa Dinamo - Rijeka?

Dinamo i Rijeka na Maksimiru igraju prvu utakmicu finala Hrvatskog nogometnog kupa, uzvrat je za tjedan dana na Rujevici. Prijenos je dostupan svim gledateljima putem YouTubea
Tottenham - Man. City 0-2: Kova i Gvardiol na korak od naslova!
JOŠ JEDNO KOLO DO KRAJA

Tottenham - Man. City 0-2: Kova i Gvardiol na korak od naslova!

Manchester City u posljednje kolo ulazi kao prvoplasirana momčad Premier lige! Građani su u zaostaloj utakmici 34. kola pobijedili Tottenham (2-0) golovima Haalanda pa će u nedjelju u zadnjem kolu ovisiti sami o sebi