Obavijesti

Sport

Komentari 35

Sve što morate znati o utakmici Hrvatska - Argentina: U kojem gradu, dresu i mogući sastav

Sve što morate znati o utakmici Hrvatska - Argentina: U kojem gradu, dresu i mogući sastav
5

Argentince dobro pamtimo sa Svjetskog prvenstva u Rusiji. Tamo smo zajedno bili u grupi, a 'vatreni' su pobijedili s 3-0. Tada je zapravo počelo navijačko ludilo u Rusiji i zanos za kojeg možemo reći da traje i dan danas

VIDEO

Pao je Japan, pao je prvi favorit turnira Brazil, a Argentina je novi izazov za hrvatsku nogometnu reprezentaciju. 'Vatreni' su treći put u svojoj povijesti u polufinalu Svjetskog prvenstva, a protiv 'gaučosa' imamo priliku za drugo uzastopno finale na Mundijalu.

Jasno je, Argentina je snažna reprezentacija, a kapetan Leo Messi (35) želi ih odvesti do toliko željenog pehara svjetskog prvaka. Ipak, u polufinalu Svjetskog prvenstva više ne postoje favoriti. Ostale su četiri najbolje reprezentacije i svatko može ostvariti povijesni uspjeh za svoju zemlju i narod...

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Slavlje hrvatske reprezentacije u hotelu Hilton 00:34

O Argentini

Argentina je jedna od najuspješnijih reprezentacija u povijesti svjetskog prvenstva. Na prvom SP-u 1930. godine bili su drugi, a iduće odličje čekali su skoro 50 godina. Sve se poklopilo 1978. godine, bili su domaćini i sjajna momčad predvođena Mariom Kempesom osvojila je turnir.

Osam godina poslije u Meksiku ponovno su bili prvaci svijeta. Ovaj ih je put vodio sjajni Diego Maradona, koji je odigrao jedan od najboljih individualnih turnira u povijesti SP-a. Četiri godine bili su doprvaci, kao i 2014. godine, ali već 36 godina čekaju treću titulu svjetskog prvaka.

Dobro se zna tko je glava i rep ove momčadi, sve oči usmjerene su prema Lionelu Messiju. Omaleni Argentinac u svojoj je karijeri zabio i asistirao više od 1000 golova, a u dobroj je formi i u Katru gdje je ima četiri gola i dvije asistencije u pet utakmica.

FIFA World Cup Qatar 2022 - Quarter Final - Netherlands v Argentina

Kristalno je jasno da je trofej svjetskog prvaka jedina stvar koja nedostaje u Messijevog legendarnoj karijeri, a ovo mu je posljednja prava prilika da u tome uspije. Blizu je došao 2014. godine u Brazilu, ali na njegovu tugu, Njemačka je bila bolja u produžetku finala.

U kombinaciji s Messijem u napadu igra Julian Alvarez, igrač Manchester Cityja. U prve dvije utakmice grupne faze od prve minute igrao je i Lautaro Martinez, ali Interova špica nije u sjajnoj formi i s razlogom je preselio na klupu. Ipak, u raspucavanju penala protiv Nizozemske zabio je odlučujući gol, a možda je upravo i to poticaj koji mu je nedostajao...

Angel Di Maria nada se da će igrati protiv Hrvatske, ali Argentinac je u konzistentnoj borbi s ozljedama. Argentinski mediji pišu da se očekuje da će igrati od prve minute protiv 'vatrenih', samo je pitanje hoće li biti spreman za 90 (bolje rečeno 120) minuta protiv Hrvatske. 

Izbornik 'gaučosa' je Lionel Scalone, 44-godišnjak kojem je mjesto izbornika zapravo prvi posao u trenerskoj karijeri. U ljeto 2016. godine prihvatio je prvi trenerski posao kao pomoćni trener u Sevilli, a ubrzo je postao dio stručnog stožera Argentine.

Nakon što je južnoamerička momčad ispala sa SP-a 2018. godine Scaloni je preuzeo klupu, a od tada je od Argentine stvorio ekipu koja je konačno postala više od Messija. Argentinu je vodio u 55 utakmica, a u njima je pobijedio 38 puta i izgubio samo pet puta. Trebamo spomenuti i osvojenu Copa Americu 2021. godine, kao i fantastičan niz od 36 utakmica bez poraza kojeg je zaustavila Saudijska Arabija u prvom kolu SP-a...

Međusobni susreti

Hrvatska i Argentina međusobno su igrali pet puta. Prvi je put bilo 1994. godine u prijateljskoj utakmici koja je završila bez golova i pobjednika. Četiri godine poslije susreli smo se u grupnoj fazi SP-a u Francuskoj, a bolji su bilI Argentinci zahvaljujući golu Mauricia Pineda.

Zatim smo igrali dvije prijateljske utakmice, prva je bila 2006. godine. 'Vatreni' su u njoj prvi put pobijedili Argentince u utakmici punoj golova. Strijelci za Hrvatsku bili su Klasnić (3'), Srna (52') i Šimić za pobjedu u 90. minuti. S druge je strane Tevez zabio u 4. minuti, a prvi gol u reprezentativnoj karijeri tada je dao Messi u 6. minuti utakmice. 

Iduća je utakmica bila osam godina kasnije u Engleskoj. Argentinci su pobijedili 2-1 zahvaljujući golovima Ansaldija i Messija, a za Hrvatsku je strijelac bio Anas Sharbini.

Posljednji smo put s Argentincima igrali 2018. godine u grupnoj fazi SP-a u Rusiji. Hrvatska je pobijedila 3-0, a strijelci su bili Rebić, Modrić i Rakitić.

FIFA World Cup Qatar 2022 - Quarter Final - Netherlands v Argentina

Hrvatska u polufinalu

Hrvatska je u tri od šest nastupa na svjetskim prvenstvima prošla grupnu fazu. Svaki smo put, uključujući i sada u Katru, došli najmanje do polufinala. Naravno, svi bi voljeli da se ponove dva prijašnja uspjeha i da Hrvatska, u najgorem slučaju, osvoji barem medalju u Katru. 

Broncu 1998. godine u Francuskoj osvojili smo nakon što su nas domaćini izbacili u polufinalu. Bila je to srcedrapajuća utakmica. Hrvatska je povela u 46. minuti golom zlatne kopačke Davora Šukera, ali Francuzi su preokrenuli zahvaljujući dva gola Thurama (47', 70'). 

Prije četiri godine u Rusiji za finale smo igrali protiv Engleske. Trippier je zabio prekrasan slobodan udarac za vodstvo već u petoj minuti, ali znamo svi da su 'vatreni' borbeni i ne posustaju nakon primljenog gola. Do izjednačenja smo došli u 68. minuti zahvaljujući Ivanu Perišiću, a do kraja regularnog djela utakmice nijedna momčad nije uspjela slomiti protivničku obranu i zabiti gol.

Ipak, Mario Mandžukić zabio je u 109. minuti pobjednički gol za 'vatrene' i tako nas odveo u prvo finale u povijesti. 

Početni sastav

Izbornik Zlatko Dalić vjerojatno će odabrati isti sastav protiv Argentine kao što je bio i protiv njihovih južnoameričkih rivala, Brazila. Moguće je da će Nikola Vlašić početi od prve minute umjesto Marija Pašalića, ali to će izbornik odlučiti tek pred utakmicu.

Mogućih 11: Livaković - Juranović, Lovren, Gvardiol, Sosa - Modrić, Brozović, Kovačić - Pašalić, Kramarić, Perišić

Gdje igramo

Protiv Argentine igramo na Lusail Iconic stadionu u Lusailu, drugom najvećem gradu u Katru. Grad Lusail ima skoro 200 000 stanovnika, a stadion ima kapacitet od 80 000 mjesta. Predivnog je dizajna i krasi ga najmodernija tehnologija kao i na ostalim stadionima u Katru.

Lusail Iconic stadion nalazi se otprilike 20 kilometara sjeverno od Dohe.

U kojem dresu igramo

Prvi put na Svjetskom prvenstvu u Katru Hrvatska će nositi rezervnu garnituru dresova. Ta plava kombinacija nosila nam je sreću u Rusiji, a u Katru još uvijek nije imala ispit.

Argentina službeno ima status domaćina i oni će nositi svoj prepoznatljivi bijelo-plavi dres. Plava boja na gostujućem dresu Hrvatske je znatno tamnija od argentinske, pa tako ima više smisla da 'vatreni' ne nose bijelo-crvenu kombinaciju.

Tko sudi

Utakmicu Hrvatske i Argentine sudit će talijanski sudac Daniele Orsato. On je sudio otvaranje turnira 20. studenog u utakmici Katra i Ekvadora. Oni s odličnim sjećanjem pamte ga s prošlogodišnjeg Europskog prvenstva, gdje je sudio u utakmici grupne faze protiv Engleske, a 'gaučosima' je već sudio u grupnoj fazi protiv Meksika.

Orsato je iskusan i kvalitetan sudac, a FIFA-inu licencu za suđenje ima od 2010. godine.

FIFA World Cup Qatar 2022 - Group C - Argentina v Mexico

Gdje gledati

Utakmicu Hrvatske i Argentine u polufinalu Svjetskog prvenstva u Katru moći ćete gledati u prijenosu uživo na drugom kanalu Hrvatske radiotelevizije (HRT 2) od 20 sati i platformi HRTi.

POGLEDAJTE VIDEO: 'ARGENTINA ĆE BITI PRVAK SVIJETA'

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!
LIGA PRVAKA

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!

Zagreb je u dramatičnoj utakmici remizirao s Montpellierom (27-27) u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka u krcatoj zagrebačkoj Areni. Uzvrat je za tjedan dana u Francuskoj

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'
PROMIJENIO REPREZENTACIJU

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'

Petar Sučić ubuduće će igrati za hrvatsku reprezentaciju, a njegova odluka nije baš najbolje sjela njegovom bivšem suigraču iz BiH koji ga je žestoko isprozivao
Selahi: Već godinama slušam 'Petković ili Livaja'. A ni jedan ni drugi nisu najbolji u HNL-u
DIRIGENT RIJEČKE IGRE

Selahi: Već godinama slušam 'Petković ili Livaja'. A ni jedan ni drugi nisu najbolji u HNL-u

Prvi smo, imamo realne šanse osvojiti naslov, ali o tome se u Rijeci ne razmišlja tako, ispričao je veznjak Rijeke Lindon Selahi i otkrio tko je za njega najbolji igrač u HNL-u