Obavijesti

Sport

Komentari 0

Uspjeh splitskog futsala: Djeca su iz nogometa dolazila nama

Uspjeh splitskog futsala: Djeca su iz nogometa dolazila nama
1

Jurlina je bio stipendist Hajduka pa je u futsal prešao tek prije dvije i pol godine, a Sučić je igrao za RNK Split kad ga je Zoran Vulić preporučio futsal klubu Split Tommy jer je prepoznao u njemu majstora za futsal

VIDEO

Sjajne igre i rezultati U-19 futsal reprezentacije Hrvatske iznenađenje su za mnoge, no ne i za grupu entuzijasta koji svojim trudom i ulaganjem drže ovaj sport na životu.

Jedan od takvih klubova je i Split Tommy, čiji igrači čine polovinu reprezentacije, a začetak cijele priče datira u 2014. povratkom nekadašnjeg legendarnog golmana futsal reprezentacije Ive Jukića iz Ukrajine. Jukić je imao viziju razvoja futsala, upravi kluba predložio je pojačani rad s mladima, i tada je pri klubu utemeljena Futsal Akademija Split.

Pokretanje videa...

00:31

- Ideju sam izložio našem sponzoru Zoranu Mamiću, kome se ideja svidjela i odmah je pristao podržati projekt. On je osiguravao sredstva, Milan Čagalj je bio prvi operativac i krenuli smo u izgradnju sustava. Do tada je omladinski pogon u klubu postojao 15-ak godina, ali gotovo isključivo kako bi se zadovoljila forma, kako bi seniori mogli nastupati. Mi smo namjeravali oformiti pogon iz koga će klub crpiti kvalitetne igrače – otkrio nam je Ivo Jukić.

Oduvijek je selekcija rađena od nogometaša Hajduka, Splita, Adriatica... koji nisu bili u prvom planu, a među njima je neko vrijeme bio čak i hrvatski reprezentativac Filip Bradarić. Na početku je Jukić radio sam, a kad se povećao broj djece doveli su dva mlada trenera, Duju Maretiću koji je danas trener Olmissuma, i Marina Mandića, danas trener Universitasa.

- Pojačani rad tražio je i dodatna ulaganja, nabavili smo kamere, programe za video analizu kakvi se do tada nisu koristili u Hrvatskoj. Uz podršku Mamića, Čaglja i predsjednika Zokovića naša su djeca uzela četiri zlata u zadnjih pet godina, izrasli smo u najveći i najbolji pogon u regiji i jedna od najboljih u ovom dijelu Europe. Ne smijem zaboraviti spomenuti ni našeg Miju Šitima koji nas je vozio po cijeloj Europi, nema mjesta gdje nismo biti...

Ključ uspjeha po Jukiću je kvaliteta rada i uvjeti koje je osigurala uprava kluba i najveći sponzor, tvrtka Tommy, koja je u Akademiju u prvih par godina uložila više od dva milijuna kuna.

- Tri godine bio sam voditelj Akademije i nijedna moja želja nije odbijena. Niti kad sam tražio trenere, niti termine, ni opremu, ni nove igrače, ni putovanja... Jako puno novca je uloženo, i rezultati nisu izostali.

Jukić zadnje dvije sezone brani u Italiji, ali klub nastavanja ono što je započeto.

- Uložili smo maksimalne napore, još uvijek ih ulažemo, svjesni kako je ovo jedini pravi put. Na našu sreću imamo uz sebe ljude poput Zorana Mamića, koji je fanatik futsala, bez čije pomoći ne bismo uspjeli. U Splitu i okolici ima jako puno djece i vjerujem da za budućnost futsala u Splitu, a onda i u Hrvatskoj nema straha – kazao je generalni menadžer kluba Milan Čagalj.

Na žalost, kao i u mnogim drugim sportovima ne postoji sustav, sve počiva na entuzijazmu pojedinaca i njihovim privatnim ulaganjima.

- Hrvatski futsal je s obzirom na ulaganja i potporu sustava svjetsko čudo. Sve počiva na fanaticima koji privatnim sredstvima drže futsal na visokom nivou, da ovisimo o onome što nam daje sustav i oni čiji je to posao, ne bi nas bilo nigdje. Kad pogledate sastav reprezentacije, jasno je da igrači dolaze iz klubova koji su se posvetili radu s mladima – otkriva Jukić i dodaje:

- Prva generacija s kojom smo počeli raditi bila je generacija igrača rođenih 1999. i oni su osvojili prvi juniorski naslov prvaka. Ovo je druga generacija i sad kad se u seniorima spoje te dvije grupe, Split će dugoročno imati snažan kostur momčadi. Kad ovi igrači sazriju, za godinu-dvije, a u futsalu igrači kasnije sazrijevaju, bit će spremni za borbu za naslov prvaka.

Zanimljivo je kako su nekolicina mladih reprezentativaca, poput Čizmića, Jurline, Sučića... sportske karijere počeli u nogometu.

- Tih godina se događalo po meni nešto čudno, jer ranije su djeca iz futsala željela u nogomet, a tada su djeca iz nogometa dolazila kod nas. Došli bi na par probnih treninga, vidjeli da je kvaliteta rada visoka, da se ozbiljno radi, da imamo video analize, da imamo sve uvjete... i to ih je privlačilo, pa su ostajali. Naravno, ogromna je razlika između futsala i nogometa, ne znači da bi netko tko je dobar u jednom sportu uspio i u drugom...

Ivo Jukić kazao je po nekoliko riječi o reprezentativcima s kojima je radio. Nikola Čizmić došao je u klub na preporuku trenera Marina Mandića, koji ga je ''snimio'' u kvartu.

- Nikola je veliki potencijal i ne bi bilo iznenađenje da jednoga dana postane standardan golman A reprezentacije... On je jedan od onih koji je bio i u Hajduku, ali je odlučio karijeru graditi u futsalu.

Jurlina je bio stipendist Hajduka, a u futsalu su mu plaćali stipendiju i smještaj

Josip Jurlina je u futsal došao nešto kasnije, bio je stipendista Hajduka i kad je skinut s popisa kadeta odlučio se za futsal. Obzirom da je njegova obitelj iz Paklenice, ključno je bilo što mu je klub omogućio sve uvjete, preuzeli su brigu u njemu, plaćali mu stipendiju, smještaj...

- Uprava je tu dala maksimum, omogućila mu sve uvjete i Jurlina je izrastao u vrhunskog lijevog beka, koji je jak u igri jedan na jedan i koji će sigurno biti vrhunski igrač. Već sada ima ponude najboljih europskih klubova, ali s obzirom na ulaganja, uprava ga je vezala višegodišnjim ugovorom.

Ponudu iz Italije imao je i Vicko Radić, Bračanin koji je u Split preselio kad je krenuo u srednju školu.

- Vicko ima odličnu imaginaciju koja je ključna za poziciju pivota, i sve preduvjete da postane vrhunski igrač.

Zanimljivu priču otkrio nam je Jukić o Boži Sučiću koji je u klub stigao na preporuku tadašnjeg trenera RNK Splita Zorana Vulića i Siniše Brzovića.

- Nazvao me Vulić i kazao da kod njih u klubu ima jedan jako dobar momak koji bi mogao biti dobar za futsal. I tako je i bilo, očito je Vulić u njemu prepoznao talent i Sučić je postao sjajan futsal igrač, brzanac...

Jakov Hrstić i Toni Rendić su vrhunski bekovi.

- Njih dvojica pokrivaju pozicije koje su jako deficitarne u Hrvatskoj, ako se nastave ovako razvijati mogli bi postati važne karike A reprezentacije – zaključio je Jukić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...
NESTAŠNI VELŠANIN

Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...

Ryan Giggs se 2017. godine rastao sa suprugom Stacey i to nakon što ju je godinama varao s bratovom ženom. Skrasio se s 14 godina mlađim manekenkom Zarom