Obavijesti

Sport

Komentari 66

Tajni detalji iz ugovora života: Chelsea ima pravo prvokupa...

Tajni detalji iz ugovora života: Chelsea ima pravo prvokupa...
6

Kramarića je Chelsea prepustio Leicesteru, s pravom prvokupa nakon 6 mjeseci. U prijevodu, ide među plave na ljeto, čim Drogba ode u mirovinu, a Remy dobije nogu

VIDEO

Ručali su s obitelji u Zagrebu pa spakirali stvari. Andrej i otac Joža Kramarić potom su sjeli su na redovnu avionsku liniju za London. Tamo su već bili predstavnici Rijeke, menadžer Predrag Rački te posrednik u poslu Boško Balaban. Za manje od 24 sata sve je bilo gotovo: Andrej je jučerašnje prijepodne proveo na liječničkim pregledima i potpisao za Leicester City.

Fenjeraš Premiershipa nije bio u poziciji da se cjenka jer mu hitno treba pravi centarfor pa je ukupan transfer s bonusima težak oko deset milijuna eura. Čini se da su Andreja definitivno pridobili klauzulom da je, u slučaju njihova ispadanja iz lige, odmah na prodaju. 

Logično - niti on želi igrati drugu ligu, niti se njima financijski isplati plaćati tako skupog igrača, uzevši u obzir da bi ispadanjem iz lige njihov budžet pretrpio udarac težak najmanje stotinu milijuna eura kad se zbroji novac od televizijskih prava, ulaznica, sponzora... 

Odigrali su u Leicesteru, zapravo, dupli pas s Chelseajem, jer ga klub Josea Mourinha, prema pravilima Premiershipa, ne može kupiti i odmah poslati na posudbu. Zato ga je kupio Leicester, a s Chelseajem su navodno već dogovorili pravo prvokupa idućega ljeta.

Malo je poznato da je Leicester rodni grad i prvi klub u karijeri Garyja Linekera, jednog od najvećih centarfora u povijesti engleskoga nogometa. "Lisice" se nadaju da su u Andreju dobile "malog Linekera", igrača koji će ih svojim golovima pokrenuti s dna Premiershipa.

Marko Prpić/PIXSELL

Nije nikakvo čudo da je upravo Linekerov prvi klub bio spreman iskrcati toliki novac za bisera s Kantride. Naime, njihov vlasnik Vichai Srivaddhanaprabha jedan je od najbogatijih ljudi na Tajlandu, imovina mu se procjenjuje na 1,3 milijarde eura.

Srivaddhanaprabha u doslovnom prijevodu s tajlandskog jezika znači "svjetlost napredne slave" (eng. light of progressive glory). Do veljače 2012. čovjek se zvao se Vichai Raksriaksorn, no tad mu je kralj Tajlanda dodijelio osebujno, "kraljevsko" prezime.

Tajlanđanin je, inače, vlasnik lanca duty-free dućana King Power, a englesku javnost šokirao je jer na utakmice dolazi i s njih odlazi - helikopterom koji slijeće na centar stadiona. Leicester je početkom prosinca izgubio od Liverpoola, a dok su u televizijskom studiju Steve McManaman i Michael Owen analizirali utakmicu, iza njihovih leđa na centar igrališta sletio je helikopter. Vichai i njegova svita ukrcali su se i otišli...

Nema nikakve sumnje da će Andrej Kramarić igrati u prvih 11 "lisica", a to je bio prvenstveni razlog zbog kojeg su on i otac oklijevali prilikom pregovora s Chelseajem. Andrej je znao da će teško odmah dobiti priliku kod Josea Mourinha, a kad je već tako, onda je puno pametnije odigrati šest mjeseci u momčadi engleskog Premiershipa.

Kramarić je deset milijuna eura teškim transferom postao najskuplji igrač u povijesti Rijeke. Dobar dio tog novca mogu sad utrošiti na gradnju novog stadiona i kampa na Rujevici.

Andrej je, pak, s 1,4 milijuna eura plaće na godinu potpisao ugovor na razini, otprilike, Eduardova kad je došao u Arsenal. Lisice su dobile "malog Linekera".

PA/PIXSELL

Dobro došao u klub velikog Garyja Linekera

Proslavio se kasnije, igrajući za Tottenham, Barcelonu i reprezentaciju Engleske, ali Gary Lineker je dijete Leicestera. Rođen je tamo, za njih je odigrao sedam sezona i zabio 95 golova u ligi.

Pet detalja iz ugovora - kome sve ide novac i zašto nije mogao odmah u Chelsea?

  1. Dio odštete ide Dinamu: Deset milijuna eura je odšteta s bonusima. U Rijeci tvrde da cijeli iznos ide njima, ali dobro obaviješteni kuloari tvrde da je dio Dinamov...
  2. Početna plaća 1,4 milujuna eura: Andrej je zadovoljan početnom plaćom od oko 30.000 eura na tjedan. Najbolje plaćeni igrači lige zarađuju oko deset puta više.
  3. Što ako ipak ispadnu iz lige? Ni tu nema straha, Andrej i otac inzistirali su da se u ugovor ugradi fiksna odšteta ako se Leicester ne uspije spasiti od ispadanja.
  4. Gdje je u toj priči Chelsea? Drogba na ljeto ide u penziju, Remy je na izlaznim vratima... A Chelsea u ugovoru ima pravo prvokupa Andrejeva ugovora na ljeto.
  5. Nisu ga mogli odmah posuditi: Chelsea i Leicester su, dakle, u koordiniranoj akciji, ali nije ga mogao uzeti Chelsea pa odmah dati na posudbu. To ne dopušta engleski savez.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 66
VIDEO

Erlić: Skupljali smo boce i živjeli u štali. Plakao sam svaku večer kada sam došao u Dinamo...
OTVORIO DUŠU

Erlić: Skupljali smo boce i živjeli u štali. Plakao sam svaku večer kada sam došao u Dinamo...

Kao mali sam navijao za Hajduk i nadam se da ću jednog dana zaigrati na punom Poljudu. A završio sam za kuhara i volio bih napraviti ručak Severini i večeru Cristianu Ronaldu. Benzema se naljutio kad sam ga uštipnuo

Tko će biti prvak ako Dinamo i Rijeka imaju isti broj bodova?
KALKULACIJE

Tko će biti prvak ako Dinamo i Rijeka imaju isti broj bodova?

Sudar odluke mogao bi se dogoditi, i vjerojatno će to zaista i biti, međusobni derbi na Rujevici u nedjelju (19.30 sati). Rijeka dočekuje Dinamo u izravnom okršaju
Sopić: Častio sam na benzinskoj unatoč porazu, a u klubu su me dočekala samo smrknuta lica...
JUTRO NAKON PORAZA

Sopić: Častio sam na benzinskoj unatoč porazu, a u klubu su me dočekala samo smrknuta lica...

Cijela je Hrvatska bila sigurna da ćemo izgubiti i evo, gospodo, izgubili smo, a i dalje imamo sve u rukama. Ako želimo biti prvaci, moramo jednom dobiti i Dinamo. Svima sam u klubu rekao "Nemojte da ja, Zagrepčanin, budem veći optimist od vas, Riječana"