Obavijesti

Sport

Komentari 5

Tiho Novak: Ne razmišljamo o osveti za 2009., ali bolji smo od Čeha. Ovo je prilika generacije!

Tiho Novak: Ne razmišljamo o osveti za 2009., ali bolji smo od Čeha. Ovo je prilika generacije!
3

Hrvatska se samo jednom u povijesti plasirala na Svjetsko prvenstvo (Guatemala 2000.), a prije 11 godina je baš u Češkoj doživjela i jedan od najbolnijih poraza u svojoj povijesti...

VIDEO

Da, mislim kako mi je ovo zadnja šansa za odlazak na Svjetsko prvenstvo. OK, neki igrači poput Darija Marinovića ili Franca Jelovčića bi mogli imati još jednu priliku s reprezentacijom, ali ja teško, kaže nam Tihomir Novak (34), senator hrvatske futsal reprezentacije.

Pokretanje videa...

00:27

Hrvatska danas u Brnu (18.10, HNTV) traži plasman na Svjetsko prvenstvo koje će se 2021. godine održati u Litvi. Izabranici Mate Stankovića u prvoj su utakmici playoffa u Zadru remizirali (2-2) s Češkom, a današnji uzvrat će odlučiti tko će na malonogometni Mundijal sljedeće godine. 

Hrvatska i Češka u futsalu imaju 'dugogodišnju povijest', a mnogi se još sjećaju 2009. godine i kvalifikacija za Europsko prvenstvo u Mađarskoj. Izabranici Miće Martića u prve su dvije utakmice pobjeđivali Latviju (2-0) i BiH (3-2), za odlazak na Euro trebalo je još samo 'preživjeti' Češku. Našoj je reprezentaciji bio dovoljan i remi, a na kraju su Česi slavili 3-2.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

No, u toj je utakmici bilo 'svega i svačega', to je bio i jedan od najbolnijih poraza hrvatske futsal reprezentacije u povijesti. Hrvatska je vodila 2-1 u posljednjoj minuti (!?), a onda u samoj završnici primila dva gola. Česi su izjednačili iz penala, pa dvije sekunde prije kraja do Europskog prvenstva stigli nakon jedne akcije iz prekida. Točnije, slobodnog udarca koji nije postojao.

Hrvati su poslije utakmice imali puno prigovora na suđenje, bio je to klasični 'sudački masakr'. Dapače, 'tu Ostravu' iz 2009. godine iz današnje reprezentacije pamte tek Tihomir Novak i Dario Marinović, a Češka se na koncu na tom Europskom prvenstvu 2010. godine okitila i brončanom medaljom. Hrvatska se poslije toga čak sedam puta (do posljednjeg sraza u Zadru) susrela s Česima, upisala šest pobjeda i jedan remi.

No, vratimo se današnjosti. Hrvatska i Češka u Zadru su odigrali 2-2, gosti su vodili 2-0, ali su se onda 'kockasti' golovima Novaka i Đurasa vratili iz rezultatskog minusa. I vratili nade za plasmanom na Svjetsko prvenstvo. 

Osijek: Elitno kolo kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u futsalu: Hrvatska - Azerbajdžan

- Ne slažem se s onima koji tvrde da je naša igra protiv Češke u prvoj utakmici bila dobra, svi smo očekivali puno više, a na koncu i bolji rezultat. No, mi i dalje imamo otvorenih 2-2, dobre šanse za plasman na Svjetsko prvenstvo, samo svi znamo da moramo biti bolji nego u Zadru - kaže nam veteran hrvatske reprezentacije Tihomir Novak, pa dodaje:

- Pred nama je još jedna teška utakmica, ali idemo pobijediti. Kvalitetniji smo od njih, to je sigurno, ali moramo to dokazati i na terenu. U prvoj utakmici nismo pružili našu najbolju igru, imamo još dosta prostora za napredak, sve to u Brnu mora izgledati puno bolje.

Tihomir Novak je u igračkoj karijeri igrao i u Češkoj, dobro poznaje njihovu reprezentaciju...

- Mi smo tehnički dosta jači od njih, individualna kvaliteta je sigurno na našoj strani. Česi su onako radna ekipa, puno trče, dosta su neugodni u tim kretnjama. Ma gledajte, koliko god smo mi bolji, oni su uvijek neugodni. I ova i prijašnje generacije uvijek su im postizale željene rezultate, pa ih nikako ne smijemo podcijeniti.

Češka je u Zadru ostala bez svog najiskusnijeg igrača Lukaša Rešetera koji je dobio crveni karton...

- Dobro, on je u posljednje vrijeme imao dosta problema s ozljedama, ne znam koliki im je hendikep njegovo neigranje. Opet, vratit će im se neki igrači koji su bili pozitivni na koronu prije prve utakmice, s njima bi trebali biti jači. Ali, mi to ne gledamo tako, bavimo se samo sobom, moramo biti bolji nego u Zadru.

Postoji li u našim redovima neka nervoza prije odlaska u Češku i novog testiranja na koronu?

- Ma ne, prvi put je i bilo malo nervoze, ali posljednjih dana nismo bili u kontaktu s ljudima, pa s time ne bi trebali imati problema, potpuno smo mirni. Poslije utakmice u Zadru izolirali smo se u Trakošćan, imali smo svoj mir i od tamo krenuli za Brno.

Osijek: Elitno kolo kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u futsalu, Rusija - Hrvatska

Vjerujemo da se sjećate gostovanja u Ostravi 2009. godine, Češka je tada dvije sekunde prije kraja izbacila Hrvatsku sa Europskog prvenstva...

- Uh, sjećam se, kako ne? Izbacili su nas u zadnjim sekundama, pa na tom velikom natjecanju i uzeli medalju. Mislim da je u njihovom sastavu od tada ostao samo Rešetar, kod nas smo tu još Marinović i ja. Ma ne razmišljamo o nikakvoj osveti, puno smo puta već igrali protiv njih i pobjeđivali ih. Naš je cilj otići na Svjetsko prvenstvo, stvarno to zaslužujemo.

Dvaput su se Hrvatska i Češka susrele na velikim natjecanjima, prvi put na Europskom prvenstvu 2012. kojem smo bili i domaćini. Bio je to spektakl u splitskoj Spaladium Areni, utakmica puna preokreta, a na kraju je Hrvatska slavila 5-4 (dva gola Marinovića, po jedan Novaka, Grcića i Despotovića). Drugi je obračun bio dve godine kasnije, na Euru 2014. u Belgiji, završilo je 3-3, a 'mini vatrene' je pogotkom u 39. minuti kao 'golman-igrač' spasio pokojni Matija Capar (uz njega su zabili Jelovčić i Marinović). 

Hrvatska je samo jednom u svojoj povijesti nastupila na Svjetskom prvenstvu u futsalu, bilo je to u Guatemali 2000. godine. Naši su malonogometaši tada u prvom krugu poraženi (4-2) od Rusije, pa su dobili Australiju (6-0) i Kostariku (4-1), dok su u drugoj fazi natjecanja pobijedili (5-2) Nizozemsku, a izgubili od Španjolske (5-0) i Portugala (3-1), pa se oprostili od natjecanja.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Iza kulisa raspada Hajduka: Tko je išao autom s utakmice, a tko se klackao u autobusu...
SPLITSKI FENIKS

Iza kulisa raspada Hajduka: Tko je išao autom s utakmice, a tko se klackao u autobusu...

Plus+ Što je dopušteno Jupiteru nije volu, bila je Jakobušićeva krilatica koja se razbila na splitskim hridima. Predsjednik je "jupiterima" dopuštao da se s gostujućih utakmica, umjesto klupskim autobusom, vraćaju autima...

Stigla je i potvrda: Hrgovića čeka borba karijere, a sada je poznat i datum spektakla
SVE JE SLUŽBENO

Stigla je i potvrda: Hrgovića čeka borba karijere, a sada je poznat i datum spektakla

Hrgović ima 17 profesionalnih borbi i još nije izgubio. Čak 14 puta pobijedio je nokautom. Dubois ima 20 pobjeda i dva poraza, od Usika i Joycea
Budimir ispao tragičar. 'Fulao' je penal za remi, navijači su u šoku: 'Najgori penal u povijesti'
ŠPANJOLSKA LIGA

Budimir ispao tragičar. 'Fulao' je penal za remi, navijači su u šoku: 'Najgori penal u povijesti'

Kazneni udarac je izveo Budimir, no to je učinio tragično loše. Zaletio se, pa zastao, te nespretno zahvatio loptu koja je jedva došla do Giorgija Mamardašvilija koji ju je samo pokupio