Sport

Komentari 0

Tisuće djece diljem Hrvatske se bori za finale Sportskih igara mladih, pozdravio ih dinamovac

Tisuće djece diljem Hrvatske se bori za finale Sportskih igara mladih, pozdravio ih dinamovac

Najveći takav malonogometni turnir u Europi počeo je u ponedjeljak u Sesvetama. Dario Špikić bio je zvijezda otvorenja: 'Ovo me podsjeća na vrijeme dok sam bio u školi i igrao takve turnire'

Krcata dvorana Osnovne škole Jelkovec u Sesvetama bila je kulisa otvorenja nove sezone Coca-Cola Cupa u Zagrebu. Sudari osnovnoškolskih razreda, kao da je u pitanju bio profesionalni nogomet, bili su nabijeni emocijama. Tribine krcate do posljednjeg mjesta, vrisak na svaki gol i promašaj... To su scene kakve djeci daju poticaja da se nastavi baviti sportom.

Kad je spikerica pročitala da će se djeci nakratko pridružiti nogometaš Dinama Dario Špikić (23), u publici je zavladao delirij. "Modri" su mnogim dječacima i djevojčicama uzor, prate njihove utakmice, traže priliku za fotografiju i autogram. Začas su formirali mravinjak okupili oko Dinamove 77-ice i tražili potpis za uspomenu.

- Ovakvi turniri podsjećaju me na vrijeme dok sam bio u osnovnoj školi. Sjećam se u magli tih turnira - rekao je Dario Špikić.

On je nogometnu loptu zavolio od malih nogu i nakon Udarnika iz Kurilovca, gdje je krenuo kao sedmogodišnjak, potom Radnika, Dinama, Hajduka i Gorice prije godinu i pol dobio poziv da se vrati u Maksimir.

- Velika mi je čast i privilegij biti dio ovakvog događaja. Naravno da je bitno da se djeca bave sportom. Mene je u jednu ruku sport i odgojio i izgradio kao čovjeka. Jako je pozitivna stvar i lijepo da je ovakvih događaja što više - dodao je Dario.

Coca-Cola Cup natjecanje je za najbolje dječake i djevočice amatere u malom nogometu. Otvoreno je za sve, a sudjelovanje je potpuno besplatno. U ponedjeljak su počela natjecanja diljem Hrvatske, a svi oni bore se za završnicu Plazma Sportskih igara mladih u Splitu.

Osim sporta, važan dio ovog natjecanja su i druženje, zajedništvo i fair play. Radi se o najvećem malonogometnom turniru u Europi. Natjecanje u Novom Jelkovcu jedan je od čak 140 turnira koje se se održati samo ove godine u Hrvatskoj.

- Moja je poruka djeci da budu u sportu, to je najvažnije. Je li to nogomet ili neki drugi sport, to je manje bitno. Da budu aktivni i druže se - zaključio je Dario Špikić.

Osim turnira za dječake, četvrtu godinu zaredom održava se i natjecanje za djevojke u suradnji s Uefom i njenom zakladom za djecu. U Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji ove godine na turnirima će okupiti čak 15.000 djevojaka.

U Coca-Coli kažu kako podržavaju nastojanja Plazma Sportskih igara mladih oko održivog razvoja. Sudjeluju tako u edukativnoj akciji Zero Waste - Budi dio Igre - Čuvajmo naš planet. U sklopu te kampanje u svim županijama organizirali su okupljanje s djecom iz osnovne i srednje škole, učiteljima, nastavnicima i građanima.

Najčitaniji članci