Obavijesti

Sport

Komentari 32

Tko je bio superagent Mino? Od dostavljača pizze do milijunaša

Tko je bio superagent Mino? Od dostavljača pizze do milijunaša

Najviše ga je mučio Mario Balotelli, kojeg je obožavao, bio je jedan od rijetkih koji je Zlatanu mogao reći što ga ide i nikako se nije slagao s Pepom Guardiolom. A sve je krenulo iz pizzerije u Nizozemskoj...

VIDEO

Mino Raiola preminuo je u subotu u 55. godini. Tri i pol mjeseca trajala je njegova borba nakon što su ga u milansku bolnicu San Raffaele primili sa simptomima teške bolesti pluća i stavili na intenzivnu njegu. Vjerojatno najpoznatiji svjetski nogometni menadžer nije izdržao.

Rođen je 1967. u malom talijanskom gradiću Noceru, ali s godinu dana s roditeljima odselio u Nizozemsku. Odrastao je u Nizozemskoj gdje je radio kao ispomoć u očevom restoranu - dostavljao je pizze, posluživao stolove, a usporedno je pokušavao lansirati nogometnu karijeru. Kako nije bio pretjerano talentiran za nogomet, uskoro je upisao pravni fakultet i ubacio se u menadžerske vode. Fakultet nije završio, ali uspješno je ušao u svijet nogometa.

S 20 godina poduzetni Mino osnovao je prvu tvrtku i postao zaposlenik nogometnog kluba HFC Haarlem. Tu se nije dugo zadržao jer njegove ideje nisu naišle na plodno tlo.

Mino Raiola, jedan od najpoznatijih nogometnih agenata na svijetu

- Uprava je bila prekonzervativna, nisam tu mogao raditi - kratko se osvrnuo na taj dio karijere. 

Sredinom 1990-ih Mino je uplivao u ozbiljne menadžerske vode i počeo raditi kao suradnik za sportsku agenciju Sports Promotion. Surađivao je pri transferu Bergkampa u Inter, a onda je odlučio pokrenuti vlastitu agenciju.

Nedved je probio led

Prvi veliki transfer napravio je s Pavelom Nedvedom. Transferirao je sjajnog Čeha u Lazio i tad su stvari za Raiolu krenule uzbrdo. 

- Već se tada vidjelo da Mino ima oko za igrače, znao sam da može uspjeti u tom poslu - dodao je njegov bivši klijent Zdenek Grygera.

Najviše je surađivao Raiola s Ajaxom, a puno je pomogao i Ibrahimoviću kad je došao u Ajax. Zlatan i on bili su kućni prijatelji, a Ibra ga je sjajno dočarao u svojoj knjizi "Ja sam Zlatan".

Toliko 'lud' da je čak vrijeđao i Zlatana

"Bio sam zadovoljan svojim igrama, ali to je bio krivi stav. Nisam dovoljno golova dao, a svejedno sam bio sretan. On mi je pomogao da shvatim da uvijek mogu bolje", pisao je Zlatan u svojim memoarima.

Ibrahimović je priznao i da Raioli tolerira stvari koje nikom drugom ne bi istrpio.

"Rekao mi je jednom da odje***. Mislio sam u sebi "pa tko je taj čovjek?". Kad mi je htio postati menadžer pozvao me na večeru. Nisam znao kako taj čovjek izgleda i kad sam ga upoznao ostao sam iznenađen. Sjedio je za stolom u najobičnoj odjeći, ali čim je otvorio usta znao sam da je talentiran za ovaj posao", piše Zlatan.

Odmah poslije Raiola je izvadio svoju bilježnicu i krenuo prigovarati Ibri.

- Trezeguet 20 golova u 24 utakmice, Inzaghi 20 golova u 25 utakmica. Ibrahimović pet golova u 25 utakmica. Pa kako da te prodam s tom statistikom - šokirao je Zlatana Raiola pitanjem.

Po mnogima Raiola je najzaslužniji za Zlatanov uspjeh. Odmaknuo je Šveđanina od svijeta glamura i natjerao ga je da se posveti nogometu. Uvijek je bio uz svog klijenta iako su po priznanju Raiole par puta bili blizu fizičkog obračuna.

- Jednom sam mu rekao da je s*anje i on me odgurnuo. Nisam mu to zamjerio jer volim kad ljudi reagiraju i ne bježe od sukoba - dodaje Raiola.

Italian football Serie A match - Ambiance and People of italian football Serie A season 2020/2021

Osim sa Zlatanom, Raiola je imao sjajan odnos i s tatom Ibrahimovićem. Zlatanov otac Šefik vječno je zahvalan Raioli i priznao je da čuva sve članke iz vremena kad je Zlatan igrao za Ajax. 

'Pep je s*anje, a Blatter dementni diktator'

Od svih klijenata Mino je imao najviše problema s Marijem Balotellijem kojega je, po vlastitom priznanju, obožavao.

- Mario je sjajan dečko i još nije kasno za njega. Svijet će vidjeti još puno od Balotellija, u to sam siguran - govorio je.

Živio je u Monte Carlu s dvoje djece, za sebe govorio da je 300 dana godišnje na putu, ali i da je uživao u takvom životu. Svako malo Raiola se oglasi i u svom stilu prokomentira neki događaj.

- Guardiola je odličan trener, ali je sranje od osobe - složio se Raiola s opisom Guardiole kakvog je dao i Ibrahimović.

Za Blattera je govorio da je dementni diktator, dok se svijet zgrozio na njegov opis Johana Cruyffa kao senilnog idiota.

Pirlo: On je genijalac

U karijeri je nadgledao transfere u vrijednosti od 500 milijuna eura, a namjeravao je jednog dana postati predsjednik Fife. Za sina jednog pekara, kojem je prvi posao bio onaj dostavljača pizze - Minu se mora priznati da je daleko dogurao. Neki ga vole, neki ga ne vole, a možda ga je najbolje opisao Andrea Pirlo riječima:

- Prodao bi svoje ime, sve samo da završi neki posao. Što odluči, to i napravi. On je jednostavno genij.

POGLEDAJTE VIDEO: ZVIJEZDE VRIŠTE S DARKOM STOŠIĆEM

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna
'TOTALNO JE OPČINJENA'

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna

Jude Bellingham u vezi je s Nizozemkom Laurom Celijom Valk, objavio je The Sun. Ona zadnjih tjedana boravi u njegovu madridskom domu i mnogima se pohvalila o tome

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije

Petar Sučić razvselio je skupinu dječaka koji su igrali nogomet na zagrebačkoj Trešnjevci. Primijetili su ga dok je išao u trgovinu i pozvali ga na partiju nogometa, a on ih nije razočarao