Obavijesti

Sport

Komentari 8

Tko sve prijeti Babi i društvu? Pakleni Šved, sjajni Schröder

Tko sve prijeti Babi i društvu? Pakleni Šved, sjajni Schröder
1

Jedna kvalifikacijska skupina za plasman na OI igrat će se u Splitu. A naši košarkaši saznali su protivnike za odlazak u Tokio. Njemačka, Rusija, Brazil, tko nam je najveća prijetnja...

VIDEO

Nema više strepnje, Hrvatska će od 23. do 28. lipnja u Splitu igrati za plasman na Olimpijske igre u skupini s Brazilom i Tunisom, a u polufinalu ćemo ići na reprezentacije iz skupine koju čine Njemačka, Rusija i Meksiko.

Brazil nam je više manje poznat, igrali smo protiv njih u Riju, Rusi su nas sredili prije dvije godine na Euru, a Nijemci su uvijek opasni s Denisom Schröderom. A Tunis i Meksiko? Bez ikakvog podcjenjivanja, riječ je o reprezentacijama koje će u Split doći na izlet. 

Veteran i NBA prvak

Tko nam je najveća prijetnja u momčadi Aleksandra Petrovića? Brazilci su na Svjetskom prvenstvu u Kini igrali zaista sjajnu košarku do samog kraja i bili na korak od četvrtfinala, a onda su sami sebe zeznuli porazom od Čeha. U posljednjem kolu su imali nemoguć zadatak protiv Amerikanaca, očekivano su izgubili i svoj put završili u drugoj fazi natjecanja. 

Fantastičan je bio neuništivi centar Anderson Varejao (37) koji je vukao momčad kroz cijelo prvenstvo. NBA prvak s Warriorsima ima 37 godina na leđima, ali za pretpostaviti je da će nastupiti u kvalifikacijama. O njegovim sposobnostima ne treba trošiti riječi, ali shvatio je da nije više u naponu snage te je otišao u brazilsku ligu gdje trenutačno nastupa za Clube, u blizini Sao Paula. To je igrač koji može svakome stvoriti probleme, a naročito u duetu s još jednim veteranom Leandrom Barbosom. Riječ je o playu koji je osvajao naslove s Warriorsima, a čak devet godina proveo je u Sunsima. Ima sjajan pregled igre, čovjek koji šalje snajperske asistencije, a također zna pogoditi i tricu u ključnim trenucima. 

Basketball - FIBA World Cup - Second Round - Group K - United States v Brazil

Kao njegov godinu dana stariji kolega, Barbosa je u posljednjim godinama karijere sreću odlučio potražiti u brazilskom Minasu. Osim njih dvojice Aco Petrović na raspolaganju ima još šutera Vitora Benitea koji se nekoliko mjeseci zadržao u nekadašnjoj Cedeviti, kao i centar Augusto Lima koji služi više kao moralna potpora. Tu je i razigravač Marcelo Huertas koji je u karijeri igrao za Lakerse, Barcelonu, Fortitudo Bolognu, Baskoniju, a sada se skrasio u Canariasu. Tu je i mladi Louzada koji igra dvojku, moćni centar Chicago Bullsa Cristian Felicio (27). Dakle, riječ je zaista o kvalitetnim igračima, ali i pomalo vremešnim. 

Basketball - FIBA World Cup - Second Round - Group K - Brazil v Czech Republic

No pod vodstvom Ace Petrovića izgledaju zaista jako dobro, a to su pokazali i na SP-u. Iako smo ih dobili u Riju prije tri godine, puno se od tada promijenilo. Petrović je samo zamijenio pozicije i povećao njihove apetite što se tiče velikih natjecanja. Zaista ekipa koja može svakoga pobijediti i morat ćemo ih analizirati i odlično se pripremiti.

S Brazilcima smo ukupno igrali sedam puta, pobijedili smo četiri puta, a triput izgubili. Posljednji put 2016. godine u Riju, dobili smo ih 80-76, a briljirao je Bojan Bogdanović koji je tada zabio 33 poena.

Pakleni Šved

Kako su nas samo Rusi isprašili na Eurobasketu prije dvije godine u Istanbulu (101-78). Imali smo velika očekivanja od tog natjecanja, a onda nas je dočekala teška šamarčina. Nevjerojatni Aleksej Šved (30) nam je tada ubacio 28 koševa, a njegovo 'prangijanje' možemo očekivati i u Splitu. Iako su igrali bez ozlijeđenog Šveda na Svjetskom prvenstvu u Kini, s dosta limitiranom momčadi uspjeli su proći u drugu fazu. 

REAL MADRID v KHIMKI MOSCOW. Turkish Airlines Euroleague;

No, veliki Aleksej se oporavio i opet trpa. Ove sezone u Euroligi prosječno zabija 19.3 koševa po utakmici, uz mizerni postotak trice od 25.6 %. Riječ je o igraču koji troši jako puno lopti, nekada puca na silu, ali zato ih puno i zabije. U to smo se uvjerili u Istanbulu kada nas je uništavao s ludim tricama. Ne libi se Aleksej pucati ni s centra, u to budimo uvjereni, jer ipak u Khimkiju i ruskoj reprezentaciji ima ovlasti kao Vladimir Putin u njegovoj državi. Ima osjećaj za asistenciju, sjajan dribling i prodornost.

Loptama će hraniti robusnog centra Timofeja Mozgova (33) koji također nije nastupao na Mundobasketu. Timofej je godinama igrao u NBA ligi u Knicksima, Denveru, Lakersima, Brooklynu, ali na početku ove sezone je prihvatio zov bogataša iz Khimkija te se pridružio Švedu gdje zajedno kuju planove kako srušiti Hrvate u Splitu. 

22430244

Riječ je o snažnom centru koji obožava igrati leđima, a najefikasniji u NBA ligi bio je 2015. godine u Clevelandu gdje je zabijao 10.3 poena po utakmici.

Gledajući momčadski, može se reći da se Rusi nešto slabiji od Brazilaca i Nijemaca. Osim Mozgova i Šveda, vrijedi još izdvojiti šutera Dmitrija Kulagina koji igra za Lokomotiv iz Kubana. Tu je još i iskusni Andrej Vorontsević (32) koji od 2006. igra za CSKA, Nikita Kurbanov koji igra na četvorci, iskusni Vitalij Fridzon koji je od ove sezone također u Kubanu.

S Rusima imamo negativni omjer. Uključujući sve utakmice, pobijedili smo ih devet puta, a izgubili 12. Naravno, posljednji put je to bilo na Eurobasketu, a tu utakmicu želimo što prije zaboraviti. Rusku družinu vodi Sergej Bazarević.

Crnogorci će zamijeniti Ruse?

No, postoji vjerojatnost da Rusija i ne nastupi na kvalifikacijama. Naime, Rusi su imali imali probleme s dopinškom aferom i njihova država nije ni nastupala na Zimskim olimpijskim igrama, a postoji mogućnost da im MMO zabrani nastup i na ljetnim igrama u Tokiju, što znači da automatski gube pravo na sudjelovanje u kvalifikacijama. Međunarodni olimpijski odbor će o svemu odlučiti na sastanku 9. prosinca. Ako dođe do njihovog izbacivanja, zamijenit će ih reprezentacija Crne Gore, prva europska reprezentacija po FIBA ljestvici koja je ostala bez kvalifikacija. 

Mogući protivnik u polufinalu ili finalu će nam biti Njemačka. Nijemci se baš nisu proslavili na SP-u u Kini. Pobijedili su jedino Jordan, a gubili od Francuske i Dominikanske Republike. Riječ je o reprezentaciji koja je doživjela tranziciju u posljednjih nekoliko godina otkad su ostali bez velikog Dirka Nowitzkog koji se umirovio. Naravno, najveća zvijezda momčadi je ultra brzi playmaker Dennis Schröder (26). Ovaj sjajni razigravač igra u Oklahomi, a ove sezone prosječno zabija 14 koševa po utakmici uz četiri asistencije i četiri skoka. Riječ je o zaista fantastičnom playmakeru koji sa svojom eksplozivnošću zna napraviti jako puno problema i elitnim NBA defenzivcima. Hrvatski razigravači će imati velikog posla u natjeravanju hitrog Nijemca po parketu.

NBA: Los Angeles Clippers at Dallas Mavericks

Nijemci su dosta moćni na krilnim i centarskim pozicijama. Druga najveća zvijezda ove reprezentacije je 208 cm visoki centar Max Kleber (27)  koji dijeli svlačionicu s Lukom Dončićem u Dallasu. Ovo mu je treća sezona u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta, i najefikasnija. Prosječno zabija po osam koševa, a uz to kupi i šest skokova. Tu je i centar Bostona Daniel Theis, a i Johannes Voigtmann iz CSKA.

No nadamo se da će ih Ivica Zubac i Ante Žižić, zaustaviti. Izbornik je Dirk Bauermann. Tu je i Paul Zipser koji može igrati na poziciji tri i četiri, Robin Benzing iz Zaragoze. Riječ je o momčadi koja ima jako dobre visoke igrače, ali su dosta tanki na bekovskim i šuterskim pozicijama. E tu bi mogli imati velikih problema, jer ne može i Schröder vječno zabijati i probijati. 

S njima smo igrali ukupno 24 puta, pobijedili 14 puta i izgubili 10 puta. 

Što se tiče reprezentacija Meksika i Tunisa, to su relativno nepoznate momčadi koje su ipak nedorasle momčadima poput Hrvatske, Njemačke, Rusije i Brazila. 

Kvalifikacije traju od 23. do 28. lipnja 2020. godine, a objavljen je i raspored utakmica.

 

 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje
POPULARNA NA INSTAGRAMU

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje

Izrazito je popularna na društvenim mrežama. Samo na Instagramu prati je više od 400.000 ljudi. Ima tu i osuda i negativnih komentara. Rusku bodibildericu Vladislavu zbog fizičke građe zovu Hulk

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...
NEOČEKIVAN MEČ?

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...

Borba između Usika i Furyja trebala bi biti najveća borba u posljednjih nekoliko godina, a ona je zapravo trebala biti u veljači. Tada je Fury odustao zbog ozljede na sparingu
Doznajemo: Ovo je prvi favorit za novog predsjednika Hajduka!
NOVO LICE

Doznajemo: Ovo je prvi favorit za novog predsjednika Hajduka!

Kao što se već govorilo, kandidat je svojevremeno bio i legendarni hrvatski vaterpolist, a danas državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Josip Pavić, no on više nije u opticaju za spomenutu poziciju