Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
0 komentara

To su naši junaci iz sjene: Ljudi koji su olakšali put do salatare

UZ NAŠE TENISAČE Fizioterapeuti, pomoćni treneri, španer reketa, liječnik, sparnig partneri, novi čelnici saveza. Svi oni imaju udio u ovome osvajanju toliko iščekivane "salatare"...

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
0 komentara

Igrači su ti čije smo pobjede slavili ovih dana u finalu Davis Cupa, ali zasluge za osvajanje “salatare”, osim izbornika Krajana, itekako idu i ljudima koji su bili uz njih sve ove godine. 

POGLEDAJTE

[video: 1202268 / ]

Krajanove desne ruke na treninzima pomoćnici su Igor Šarić i Lovro Zovko. Šarić ima iskustvo igranja u Davis Cupu, još 1994. bio je član momčadi koja nam je donijela ostanak u Svjetskoj skupini protiv Portugala, a slavio je i dvije godine poslije u singlu protiv Ukrajine, tako da se može pohvaliti stopostotnim učinkom u prestižnom natjecanju.

Zovko je specijalist za parove, čovjek koji je imao solidnu karijeru u toj disciplini (45. mjesto 2008.), ali je igrao i singl pa je koristan za svaki segment igre. 

Nekad Goran, danas Marin

Mate Delić nije nastupao za reprezentaciju posljednje tri godine, ali bio je važan kotačić u osiguranju ostanka u Svjetskoj skupini 2014., kad je uskočio u dvoboj u Nizozemskoj umjesto nespremnog Marina Čilića, tek okrunjenog na US Openu.

Danas je sparing-partner našim adutima, među kojima je bio i Viktor Galović, čovjek koji je karijeru gradio u Italiji, a u Kolumbiji je 2017. debitirao pobjedom u Davis Cupu. 

Medicinski dio neizostavan je u svakom sportskom kolektivu, pa tako i u našoj teniskoj reprezentaciji. Fizioterapeutski dvojac čine Robert Prusac i Velibor Viboh. Prusac je dugogodišnji fizio koji je u momčadi bio i 2005., kad smo također otišli do kraja. Nekad je radio s Ivaniševićem, a sad radi s Čilićem i rekorder je po broju susreta po službenoj dužnosti (više od 50).

Viboh je u selekciju stigao prije tri godine kao terapeut Borne Ćorića, koji ga i dalje voli imati uza se. U zadnjih osam mjeseci radi s Donnom Vekić, a ima i svoju polikliniku i bavi se održavanjem kondicije i tijela. Liječnik Igor Borić u isto je vrijeme stigao među današnje osvajače Davis Cupa kad i Viboh, a službena mu je dužnost ona ravnatelja Specijalne bolnice Sveta Katarina u Zagrebu. 

Žice u tisućama kilometara

- Bolje da ga ne trebate, ali kad ga trebate, dobro je da ga imate - kaže o njemu glasnogovornik saveza Igor Rajković, slobodni novinar, koji je u savezu od 2008., a prvi meč Davis Cupa bio mu je još 1991. između Jugoslavije i Švedske u današnjem KC Dražen Petrović.

Vjerojatno najzanimljivija uloga ona je španera reketa Dade Hofštetera, koji je također iskusio osvajanje “salatare”. Štoviše, u reprezentaciji je od njenih početaka. 

Preživjela pokušaj ubojstva

- Kad bih zbrojio dužinu svih žica koje sam našpanao, bilo bi to u tisućama kilometara - rekao nam je Hofšteter, koji za svaki meč Davis Cupa pripremi između šest i osam reketa. 

Na vrhu piramide saveza novi je dvojac od ove godine: predsjednica Nikolina Babić, bivša političarka koja je preživjela pokušaj ubojstva dok se vozila s trogodišnjim sinom, te Marin Galić, direktor od 1. listopada ove godine.

Svi oni čine veliki tim koji je osvojio natjecanje staro 118 godina, posljednje u ovakvom formatu. I svakom od njih treba reći - svaka čast! 
 

Naši partneri pišu
Message