Obavijesti

Sport

Komentari 17

Torcidin 70. rođendan bio je i demonstracija političke sile...

Torcidin 70. rođendan bio je i demonstracija političke sile...
2

U Splitu možeš politički preživjeti upropaštavanje Škvera i industrije, urbanistički nagrditi grad, zaratiti sa sindikatima, ali jadna ti majka zamjeriš li se Torcidi. A Hajduk bi možda koji put i bio prvak da se netko usudio suprotstaviti im

VIDEO

U ovom slučaju Torcida je kao Maradona, a gradonačelnik, župan i ostali su kao trener Napolija. Maradona nije htio trenirati, osim ponedjeljkom. A i tad bi samo dodavao loptu djetetu i trčkarao. Nula napora.

- Budeš li se i dalje tako ponašao, nas dvojica ćemo imati problem - rekao je trener.

Pokretanje videa...

Rođendan Torcide 01:53

- Da, i onda ćete vi morati otići - replicirao je Maradona.

Gledajući, čitajući i slušajući kako se svi referiraju na proslavu Torcidina 70. rođendana, pitam se samo bi li, da se doista postave na Torcidu, na neko vrijeme morali otići s Rive, ili s vlasti.

Prije dvadesetak godina Zoran Gobac mi je rekao da si, možeš li samo jednom godišnje okupiti deset tisuća ljudi, u Hrvatskoj politička sila. Proslava Torcidina rođendana jedna je u nizu potvrda da je Gobac bio i jest u pravu.

Da Torcida nije politička sila cijeli niz rođendanskih aktivnosti bio bi zabranjen, onemogućen prije ili neposredno nakon početka, dosta bi ljudi bilo kažnjeno, neki možda i pritvoreni. Ali, ako ne otprije, onda otkako je četiri člana uprave Hajduka davao HDZ, četiri SDP, a odlučivao je deveti, navijač, Torcida jest politička sila.

U Splitu možeš politički preživjeti upropaštavanje Škvera i skoro cijele industrije, možeš urbanistički nagrditi grad, komotno bez posljedica zaratiti sa sindikatima, ali jadna ti majka zamjeriš li se Torcidi. A Hajduk bi u posljednjih koliko ono godina možda koji put i bio prvak da se netko usudio suprotstaviti navijačima.

Sama bakljada me ne impresionira. Najlošiji igrač Hajduka posjeduje vještine koje nema ogromna većina angažiranih u, kako su mnogi napisali, spektaklu. Sve što je potrebno je stati na vrh zgrade ili cestu, i držati baklju u ruci ili ispucavati rakete. No, impresionira me organizacija, hijerarhija u kojoj sve funkcionira do mjere da nebo iznad Splita bude crveno ili narančasto. Impresionira me što sve funkcionira na razini advokata, vrhunski obrazovanih ljudi, kao i na razini asfalta, ulice, kaleta. Nema iskakanja.

No, koliko je za Split i Hajduk dobro što je Torcida dogma o kojoj se ne raspravlja?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Čistio je štale, nitko nije htio s njim na basket, zezali ga da je debeo. Sad je treći put MVP...
JOKIĆEVA ŽIVOTNA PRIČA

Čistio je štale, nitko nije htio s njim na basket, zezali ga da je debeo. Sad je treći put MVP...

Nikola je bio užasan. Mislim, stvarno užasan. Ne možete zamisliti koliko je bio loš, prisjetio se Nikolin brat utakmice u kojoj ga je skautirala Barcelona. Tamo nije otišao, ali zato je danas na vrhu košarke

Čudesan preokret Reala protiv Bayerna za finale Lige prvaka! Modrić ušao i spasio 'kraljeve'
U SUDAČKOJ NADOKNADI

Čudesan preokret Reala protiv Bayerna za finale Lige prvaka! Modrić ušao i spasio 'kraljeve'

Čudesne scene u Madridu. Bayern je do 88. imao finale Lige prvaka na Wembleyju, Tuchel je izvadio napadače Kanea, Musialu, Sanea... A džoker s klupe Joselu zabio je dva gola i preokrenuo utakmicu
VIDEO Izveo korner pa čudesno spriječio šansu nevjerojatnim trkom od 80 m: Kako ide Luka!
KAO MLADIĆ

VIDEO Izveo korner pa čudesno spriječio šansu nevjerojatnim trkom od 80 m: Kako ide Luka!

Nakon kornera koji je rezultirao kontrom Bavaraca, čudesni je trk potegnuo Luka Modrić jer je to bila velika šansa gostiju za odlazak na 2-0 i praktički završetak utakmice. Ali, sve je spasio kapetan 'vatrenih'