Obavijesti

Sport

Komentari 10

Tužna priča Dinamove legende: 'Uvreda za klošare je kako sam živio. Policija me čuvala u autu'

Tužna priča Dinamove legende: 'Uvreda za klošare je kako sam živio. Policija me čuvala u autu'

Pokojni Ismet Hadžić prošao je put od omiljenog igrača trofejne generacije do životnog dna i povratka: Prijateljima sam posudio 80.000 maraka, nitko mi nije vratio. Alkohol je odnio ostatke ostataka

VIDEO

Kraj travnja i početak svibnja posebno su emotivno razdoblje za starije navijače Dinama. Idući tjedan, 2. svibnja, obilježava se 42 godine od pobjede "modrih" nad Budućnošću (1-0) kojom su osvojili dugo očekivani naslov prvaka bivše države 1982. Član te trofejne generacije pokojnog Ćire Blaževića bio je i legendarni Ismet Hadžić.

Došao je iz tuzlanske Slobode u Dinamo 1. siječnja 1980. Bio je jedan od najboljih braniča svoje generacije, bio je i jugoslavenski reprezentativac. Na stolu je 1983. imao ponudu turskog Fenerbahčea. Transfer je bio vrijedan za ono doba golemih 300.000 dolara. Legendarni branič bio je u slavnoj generaciji iz ‘82. jedan od najboljih igrača, ali od nogometa se nije obogatio. Početkom stoljeća bio je na dnu.

- Šef (Ćiro Blažević, nap. a.) nije me pustio, pa sam 1983. otišao u Las Vegas i godinu i pol igrao mali nogomet - govorio je Hadžić.

Bivši veliki Dinamov igrač nije se obogatio od nogometa. Dotaknuo je dno.

- Bio sam u stisci i prodao stan želeći kupiti manji. Pojavili su se tzv. prijatelji koji su trebali novca i posudio sam im 80.000 ondašnjih maraka. Nitko mi nije vratio, a ja sam završio u autu. Dvije godine živio sam u automobilu, a za to su znali samo policajci u Zapruđu koji su me čuvali.

'Ako želiš izgubiti prijatelja, posudi mu 100 eura'

Bio je naivan. Podijelio je svu zaradu.

- Sjedili bismo za stolom, a netko bi rekao da mu treba 5000 ili 10.000 da se izvuče. Dao bih mu jer mi nisu bili potrebni u tom trenutku. Onda je došla kriza, ljudi ili nisu vraćali novac ili su vraćali premalo. Neki su me izbjegavali, a posebno sam bio slab kad bi spomenuli djecu. Shvatio sam tužnu istinu. Ako želiš izgubiti prijatelja, posudi mu 100 eura. Onda sam zaronio i u alkohol, tako da mi je piće odnijelo ostatke ostataka.

Koliko je teško živio najbolje je sam opisao.

- Ne mogu reći da sam bio klošar. Način kako sam ja tih godina živio bila bi uvreda i za klošare. Kupao sam se i brijao na Bundeku, jeo i zeleno voće, zato mi je to mjesto kao Azurna obala. Bio sam u jako teškoj situaciji, ostao bez svega.

'Na trešnjevačkom placu gurao sam kolica. To je bio novi početak'

Spasio ga je prijatelj Faruk Spahić.

- Pitao me želim li raditi na placu. Prihvatio sam to i na trešnjevačkoj tržnici gurao kolica. No i to je početak, kakav-takav, ali novi početak.

Godine 2006. Zvjezdan Cvetković pozvao je Hadžića da u Dinamu radi s talentiranim igračima, a Zdravko Mamić to je i prihvatio.

- Spasili su me, dobio sam i gradski stan. No čovjek prvo sebi mora pomoći. Ja sam 2003. za Uskrs rekao zbogom alkoholu i od onda nisam popio ni kap - govorio je 2010.

Zagreb: Ismet Hadži?, bivši nogometaš Dinama

Nakon toga bio je zadužen za Dinamove veterane te za projekt Zelengaj, gdje su Dinamo i Lokomotiva organizirali kamp za mlade nogometaše. Današnji predsjednik "modrih" Velimir Zajec igrao je s Ismetom Hadžićem u generaciji 1982.

- Bio je borac, a izvrsno je čitao igru. Ismet je bio stvarno kvalitetan igrač, njegove su zasluge velike za uspjeh naše generacije. Kao čovjek vrlo je korektan - govorio je Zeko o bivšem suigraču.

Ismet Hadžić preminuo je 14. srpnja 2015. nakon duge i teške bolesti u 62. godini.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Rijeka - Dinamo 1-2: 'Modri' jure prema obrani titule prvaka nakon preokreta na Rujevici!
'MODRIMA' DERBI SEZONE

Rijeka - Dinamo 1-2: 'Modri' jure prema obrani titule prvaka nakon preokreta na Rujevici!

Rijeka je povela pred 8118 gledatelja na Rujevici golom Marka Pjace iz penala u 50. minuti. Petković je sjajno naciljao iz slobodnjaka u 75. minuti za izjednačenje, a Hoxha je u 89. zabio za vodstvo nakon što je ušao

Evo što treba Dinamu do kraja sezone da obrani naslov prvaka
KALKULACIJE

Evo što treba Dinamu do kraja sezone da obrani naslov prvaka

Ako bi obje momčadi na kraju sezone imale isti broj bodova, Dinamo tu bolje stoji jer su 'plavi' od četiri međusobna derbija ove sezone pobijedili u tri (2-1, 1-0, 2-1), a jednom je bilo neriješeno (2-2)
VIDEO 24sata na Dinamovom noćnom slavlju: BBB iznenadili igrače, Ristovski pjevao s njima
LUDNICA U ZAGREBU

VIDEO 24sata na Dinamovom noćnom slavlju: BBB iznenadili igrače, Ristovski pjevao s njima

Nekoliko stotina navijača dočekalo je 'plave' na Maksimiru nakon pobjede Dinama nad Rijekom u derbiju. Tamo su pjevali i slavili, a cijela fešta nije predugo trajala, ipak je već bilo debelo iza jedan sat ujutro...