Obavijesti

Sport

Komentari 23

U Aston Villi dočekao me Mile Jedinak i kaže: "Di si, brate"

U Aston Villi dočekao me Mile Jedinak i kaže: "Di si, brate"
4

''Engleska je bila moja tiha patnja, a nakon Subašićevog savjeta: ''Sinko ne budi lud, ovo ti je prava prilika, uzmi to...'' nisam više dvojio. On je isto tako došao u Monaco na dnu Druge lige, pa je igrao četvrtfinale LP''

VIDEO

Uoči Badnjaka 2015. dogovarao je transfer u Aston Villu, uoči Badnjaka 2017. dogovarao je transfer u Gent, a uoči Badnjaka 2018. odlučio je progovoriti o svemu što je bilo u međuvremenu, i o detaljima upravo dogovorenog transfera u Aston Villu, koji je sanjao tri godine. U nedjeljno jutro bio je s obitelji na misi u svom Solinu, popodne na roštilju s prijateljima, a između toga je našao vremena za razgovor. 

- Kao što sam vam i obećao, čim budem mogao pričati, javit ću se i sve pojasniti. Takav je bio dogovor klubova koji sam morao poštovati. Možda je i bolje ovako, da mi se par dana svi dojmovi slegnu – započeo je Lovre Kalinić priču o transferu u Aston Villu dugu tri godine:

- Ono što je bilo ranije znate, a ovo novo je manje dramatično. U utorak sam saznao da je sve dogovoreno i da u srijedu letim na liječnički pregled i potpis. Nitko osim klubova i managera za to nije znao, niti bi se išta otkrilo da me u zrakoplovu za Birmingham nije prepoznao navijač Genta i objavio to na društvenoj mreži. Vrlo brzo je vijest došla do novinara...

Zanimljivo je da je Kalinića u Birminghamu dočekalo potpuno novo vodstvo kluba, nitko tko je dogovarao njegov transfer prije tri godine više nije u klubu. 

- Od prije tri godine sve se promijenilo, nova uprava, novi sportski direktor Jesus Garcia Pitarch koji me pratio još u Valenciji, Atleticu iz Madrida..., novi trener Dean Smith. Rekli su mi da me vide kao važnu kariku u povratku u Premiership, a nakon toga je bilo suvišno bilo što reći. Eto, prošla uprava me nije uspjela dovesti, a ova je..., meni i klubu najljepši Božićni poklon

Radna dozvola više nije bila u pitanju jer je Lovre u međuvremenu tri puta bio najbolji golman HNL-a i Jupiler lige, uzeo je i nagradu ''Clean sheet'' i naravno, ljetos se okitio srebrom na Mundijalu te postao prvi golman reprezentacije

- Istina, Engleska je bila moja 'tiha patnja', oduvijek sam želio 'na otok', na krcate stadione, pred najbolju nogometnu atmosferu... Nije mala stvar što su mi ponudili ugovor na 4.5 godine, to je dodatna potvrda koliko su me željeli, i sada to moram opravdati na terenu. 

Villa želi povratak u Premiership

Villa je jedanaesta na ljestvici, s malim zaostatkom za šestim mjestom koje vodi u kvalifikacije za povratak u društvo najboljih. 

- Na ulazu u kamp odmah vidiš koliko je to velik klub i kolika mu je povijest.  Predstavili su mi projekt povratka, ulaganja, planove, razgovarao sam s trenerom i trenerom golmana... Svidjelo mi se, prihvatio sam izazov i ušao u rizik. Nikad u karijeri nisam tražio mirnu luku gdje je sve posloženo i gdje ću mirno ploviti. Izazovi su mi uvijek bili dodatni motiv. Baš sam se uoči puta posavjetovao i sa Danijelom Subašićem koji je u Monaco došao kad su bili na dnu Druge francuske lige, i on mi je rekao: ''Sinko ne budi lud, ovo ti je prava prilika, uzmi to...'' 

A uvjeti su doista fantastični, kako za Lovru, koji bi s bonusima za 4.5 godine ugovora trebao inkasirati preko 10 milijuna eura, tako i za sve klubove u kojima je igrao. Gentu će pripasti 7.7 milijuna eura i 40% od buduće prodaje, ali samo od iznosa iznad 7.7 milijuna eura. Hajduk će inkasirati okruglo pola milijuna eura, i to na ime odštete 190.000, a na ime naknade za razvoj 310.000 eura, dok će lijepe Božićnice od 20.000 – 40.000 eura dobiti i Novalja, Junak i Karlovac u kojima je Lovre bio na posudbama.

- Vjerujte mi da ne znam nijednu brojku iz transfera osim svoje plaće, a ni o njoj nisam pregovarao ja, nego zastupnici. Aston Villa je znala moje uvjete u Gentu, znali su da sam tamo zadovoljan i da moraju ponuditi više, i to su i napravili. Ali nije novac najbitniji u cijeloj priči, da sam ja ganjao novac u životu, tko zna kako bi se razvijala moja karijera i gdje bih danas branio. Lijepo je osigurati egzistenciju, no moji ciljevi su prije svega bili sportski

U sportske ciljeve naravno spada i zadržavanje reprezentativne jedinice, koju zbog transfera u Championship neki sada dovode u pitanje. 

- Svatko ima pravo na svoje simpatije i mišljenje, ja na to ne mogu i ne želim utjecati, ali znam svoj put, svoju kvalitetu, a znam i što izbornik misli o meni. I to mi je dovoljno. Za one koji misle da je Championship tamo neka druga liga, neka pogledaju popis klubova, igrač, budžete, broj gledatelja... Da ne govorim o planovima kluba da se vrati u Premiership. Uostalom, meni je i onako najvažnije da sam u glavi miran i siguran da je ovo bio pravi potez.

Dočekao ga Mile Jedinak

Kad je Lovre nakon potpisa krenuo u razgledanje kampa i zakoračio u svoju novu svlačionicu, u njoj ga je dočekao prepoznatljiv pozdrav. 

- Uđem u svlačionicu, a unutra sjedi Mile Jedinak i kaže: ''Di si brate''. Nasmijao sam se, eto, prvo pa naš čovjek. Lijepo je  kad te dočeka netko domaći, pa makar ga ranije nisam ni poznavao, ali znate kako je to u nogometnom svijetu, svakoga znaš i brzo razviješ komunikaciju, pogotovo s igračima s našeg govornog područja – nasmijao se Lovre, koji nam je otkrio da ni u jednom trenutku nije promislio kako bi transfer po drugi put mogao propasti.  

- Ha, možda zbog toga što nisam ni imao vremena razmišljati, sve se odvilo jako brzo. Prva misao mi je bila da mi je očito bilo suđeno zaigrati za Aston Villu. Od kad je propao transfer nekako sam uvijek gledao što se događa kod njih, pratio rezultate, iako nisam mogao ni sanjati da ću jednoga dana ipak završiti tamo. Eto, ispalo je tako kako je ispalo, ili kako bi rekao moj dragi Tonći Gabrić nakon propalog transfera: ''Nikad ne znaš za što je ovo dobro''. Na koncu sam ipak stigao u Birmingham. 

Od suigrača i kluba Gent Lovre se oprostio biranim riječima. 

- Stvarno im svaka čast, od kluba, preko igrača, do navijača. Stvarno su me primili kao svoga, nikad neću zaboraviti kad se nakon mog kiks gola i poraza cijeli stadion digao na noge, pljeskao i skandirao moje ime. Stvarno je to bila gesta za pamćenje koju nikad ne mogu i neću zaboraviti. To je detalj koji te ispuni ponosom i srećom, i toj ću divnoj publici zauvijek ostati veliki dužnik. Naravno da je Hajduk zauvijek moj najdraži klub jer sam u njemu ponikao, ali veliko mjesto u mom srcu zauvijek će imati i Gent.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna
'TOTALNO JE OPČINJENA'

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna

Jude Bellingham u vezi je s Nizozemkom Laurom Celijom Valk, objavio je The Sun. Ona zadnjih tjedana boravi u njegovu madridskom domu i mnogima se pohvalila o tome