Sport

Komentari 0

U čast legendi rukometa: Pavle Jurina dobio svoj poštanski žig!

U čast legendi rukometa: Pavle Jurina dobio svoj poštanski žig!

Svim poznavateljima rukometa ostati će u sjećanju gromovita ljevica i nebeski skok, zbog čega je nebrojeno puta proglašavan najboljim strijelcem ali i igračem na velikim svjetskim rukometnim smotrama

U četvrtak je ispred bjelovarske pošte pred brojnim građanima na 10. obljetnicu smrti, Pavle Jurine (2.1.1959 – 2. 12.2011.), jednog od najvećih rukometaša s prostora bivše države predstavljen prigodni poštanski žig u njegovu čast. Inicijativu je pokrenulo Hrvatsko društvo olimpijske filatelije i memorabilije, u sklopu svoj dugoročnog projekta kojim obilježavaju obljetnice rođenja, smrti ili osvajanja medalja hrvatskih olimpijaca/paraolimpijaca. Prigodni poštanski žig, autora Stjepana Zdenka Brezarića, bit će u upotrebi 2. prosinca 2021. u poštanskom uredu 43000 Bjelovar. 

- Što da kažem za Pavla. Sjajan čovjek, dobar prijatelj i rukometaš svjetskog renomea. Igrao je u oba pravca. U obrani najzahtjevnija mjesta a u napadu njegova ljevica je bila zlata vrijedna. Isti dan smo 1976. godine došli u Bjelovar i zajedno igrali u klubu i reprezentaciji. Imao je sjajan postotak realiziranih udaraca - kaže nam Stjepan Obran.

Bjelovar: Predstavljen poštanski prigodni žig s likom legendarnog rukometaša Pavla Jurine Bjelovar: Predstavljen poštanski prigodni žig s likom legendarnog rukometaša Pavla Jurine

Nažalost Obran je bio među zadnjima koji je bi s Jurinom za života, jer je umro 2. prosinca 2011. godine od srčanog udara koji ga je pogodio u kafiću Obranovom kafiću. Ni žuran dolazak Hitne nije spriječio ono najgore. kod Obrana nakon srčanog udara. 

Pavo je rođen u Ledeniku pokraj Našica gdje je i započeo rukometnu karijeru. S 21 godinom prelazi u bjelovarski Omladinski rukometni klub i tu započinje njegov blistav sportski uspon. S Partizanom koji je u to vrijeme bio jedan od najboljih svjetskih klubova osvajao je nekoliko prvenstava u bivšoj državi, a aktivnu karijeru je zaključio igrajući u Njemačkoj i Italiji. Potom je sjeo na trenersku klupu uglavnom trenirajući klubove u Italiji. Prerana smrt zlatne ljevice ostavila je suprugu Vesnu, te kćer Hanu i sina Jana bez svoje najveće potpore.

komemoracija

Za reprezentaciju bivše države odigrao je 140 susreta i bio sudionik dviju olimpijada. Zlato je osvojio na Olimpijskim igrama 1984. godine u Los Angelesu, dok je četiri godina ranije s reprezentacijom u Moskvi bio šesti. Uz srebro na svjetskom prvenstvu u Njemačkoj 1979. godine, okitio se i zlatnom medaljom na Mediteranskim igrama u Splitu i Maroku, te zlatom na svjetskom studentskom prvenstvu. Tri godine je bio proglašavan najboljim rukometašem Hrvatske i Bjelovara. Nastupio je i tri puta za selekciju svijeta gdje je u dva susreta bio i njezin kapetan.

Svim poznavateljima rukometa ostati će u sjećanju gromovita ljevica i nebeski skok, zbog čega je nebrojeno puta proglašavan najboljim strijelcem ali i igračem na velikim svjetskim rukometnim smotrama. Uz strahoviti skok šut zapamćen je i po sjajnim igrama u obrani. Stručnjaci su ga svrstavali među najbolje, ali i najkompletnije svjetske rukometaše. 

Bjelovar: Predstavljen poštanski prigodni žig s likom legendarnog rukometaša Pavla Jurine

Najčitaniji članci