Sport

Komentari 0

Umro je trener Snježane Pejčić Seno Čusto: Pozlilo mu u Tokiju dan uoči OI, nije se izvukao...

Umro je trener Snježane Pejčić Seno Čusto: Pozlilo mu u Tokiju dan uoči OI, nije se izvukao...

Seno Čusto je više od 30 godina bio trener riječkog Streljačkog kluba Lokomotiva, a više od 20 godina bio je kao otac našoj najboljoj streljačici Snježani Pejčić. Zajedno su osvojili brojna odličja

Trofejni hrvatski streljački trener Seno Čusto preminuo je u dobi od 66 godina, javio je Hrvatski streljački savez.

Čusti je pozlilo 22. srpnja prilikom povratka s treninga hrvatskih strijelaca nakon čega je otpremljen u bolnicu, pretrpio je težak moždani udar. Sve se dogodilo prije prvog nastupa Snježane Pejčić na Olimpijskim igrama u Tokiju čiji je Seno trener bio više od 20 godina.

Čustino stanje se iz dana u dan pogoršavalo i, nažalost, nije bilo pomaka. Ležao je na intenzivnoj njezi pod kontrolom i nadzorom japanskih liječnika. Deseti dan otkako je velikanu hrvatskog streljaštva pozlilo, u tokijsku bolnicu pristigle su njegova supruga i kći.

Krajem rujna medicinskim zrakoplovom prebacili su ga u riječki KBC na nastavak liječenja, ali nije se uspio izboriti za život.

Seno Čusto je više od 30 godina bio trener riječkog Streljačkog kluba Lokomotiva, a više od 20 godina bio je kao otac našoj najboljoj streljačici Snježani Pejčić. Zajedno su osvojili brojna odličja i postignuća.

Na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine zajedno su osvojili brončanu medalju, prvu žensku medalju za Hrvatsku na ljetnim Olimpijskim igrama. Njezina sportska karijera bogata je uspjesima: 2009. godine osvojila je zlato i srebro na EP-u, 2011. srebro na EP-u i broncu na finalu Svjetskog kupa, 2013. srebro na EP-u, 2014. godine srebro na SP-u i zlato na finalu Svjetskog kupa, 2015. godine postavila je rekord finala (MK puška) i europski rekord (zračna puška) te izjednačen svjetski rekord (MK puška), srebro na EP-u i broncu na finalu Svjetskog kupa, 2016. godine postigla je svjetski rekord (MK puška) i osvojila srebro na EP-u.

Međunarodna streljačka federacija Snježanu Pejčić proglasila je najboljom svjetskom streljačicom 2015. godine.

Također, 2017. godine osvojila je zlato na Europskom prvenstvu u Mariboru (MK puška), a godinu kasnije i svjetsku broncu u Changwonu.

Priopćenje Hrvatskoga streljačkog saveza

Posljednji pozdrav Seni Čusti

S velikom tugom obavještavamo vas da nas je noćas napustio naš dragi Seno Čusto.

Pamtit ćemo ga kao dugogodišnjeg trenera i suosnivača Streljačkog kluba "Lokomotiva" Rijeka, uvijek nasmijan i vedar, uvijek za svakoga spremna dobra riječ.

Najveće uspjehe ostvario je sa Snježanom Pejčić sa kojom je kao trener ostvario sve trenerske snove, od olimpijske medalje do svjetskih rekorda. Višestruko je nagrađivan za svoja trenerska dostignuća.

Hvala ti Seno za sve što si učinio kao čovjek i kao trener.

O posljednjem ispraćaju naknadno ćemo objaviti informacije.

Stručna služba