Obavijesti

Sport

Komentari 147

Dalić: Brazilci su zastrašujući, a ništa me ne pitajte o našoj igri. Nije pošteno, ušli smo među 8!

Dalić: Brazilci su zastrašujući, a ništa me ne pitajte o našoj igri. Nije pošteno, ušli smo među 8!
4

Nisam Budimira zamijenio jer je bio loš iako znam da taj potez nije popularan. Brazil je najmoćnija reprezentacija SP-a, a igru Švicarske želimo preslikati. Vlašić je prišao i rekao da želi pucati prvi penal

VIDEO

Japan je apsolviran, a sad je red za novu neeuropsku reprezentaciju u nokaut-fazi Svjetskog prvenstva, što u Rusiji nije bio slučaj. Na red će "vatrenima" u petak doći jaki Brazilci. Izbornik Zlatko Dalić u hrvatskom kampu podijelio je razmišljanja jutro nakon izbacivanja Japanaca na penale.

POGLEDAJTE VIDEO:

Kakva je bila noć?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Lijepo je jutro, biti među osam na svijetu, zaista sjajno, zasluženo izboreno. Proslavili smo malo nakon povratka u hotel, svatko na svoj način. Nisam stigao pogledati utakmicu, zaspao sam, bio sam umoran i iscrpljen. Ne treba mi posebna analiza, Hrvatska je igrala dobro, onako kako je trebala igrati. Prvo poluvrijeme nametnuli smo svoj stil igre prvih pola sata i ušli u bespotrebnu nervozu s par grešaka i doveli protivnika u bolje stanje i kasnije smo se popravili.

Zamjene?

- Kad se prođe, sve je super. Mi smo na klupi razgovarali, htjeli pametno odlučivati, ne raditi greške, pogotovo u zamjena jer je očito bilo da idemo u produžetke, da sačuvamo energiju. I Luka i Kova su trebali izaći, uveli smo igrače za penale. Nisam Budimira zamijenio jer je bio loš, ušao je kako bismo bili opasniji na skoku, nego zato što sam s Livajom htio dobiti u završnici utakmice dok je Japan pao. Znam da taj potez nije popularan. Njemačka i Španjolska igrale su s pasom i nisu uspjele, mi smo išli drugačije i tako stvarali problem. Očito je to bio način kako doći do ravnoteže. I jučer smo istrčali četiri kilometra više od protivnika.

POGLEDAJTE VIDEO: 'Brazil je zastrašujuće dobar'

Pokretanje videa...

dalić o brazilu 01:15

'Nemamo se čega bojati'

Ide drugačija utakmica u kojoj protivnik želi igrati, a pritisak nije na nama.

- Realno, Brazil je najmoćnija reprezentacija na ovom SP-u. Kad pogledate njihov izbor igrača, kvalitetu, širinu i vrijednost, to je zastrašujuće. Pred nama je velik ispit i težak zadatak protiv momčadi koja se voli nadigravati. Trebat će tu utakmicu jako dobro pripremiti, ali nemamo se čega bojati. Moramo ući u utakmicu s puno vjere i samopouzdanja, uživati u nogometu. Izvući Brazil, to je to. Možda je prerano, bolje bi bilo da je finale. Brazil je favorit, ali nećemo se predati. Pokušat ćemo se dobro pripremiti i odmoriti, dati maksimum i suprotstaviti se igrom. Oni nisu reprezentacija koja trpi tuđi posjed.

LUDILOOO, HRVATSKA JE U ČETVRTFINALU:

Koliko znači činjenica da je utakmicu protiv Japana završilo šest igrača koji nisu bili starteri?

- Rekao sam igračima da je ovo njima šansa da uđu u povijest. Osamnaest je novih igrača u odnosu na Rusiju, ovo je potpuno nova generacija hrvatskog nogometa. Nije baš zahvalno uspoređivati onu generaciju i ovu sada. Oni tek sad dolaze. Ovo će im biti jako dobar poticaj, da su napravili nešto, da su bili ključni igrači kod penala i da im je to prilika. Svi dobro rade i treniraju, svi su u maksimalnom treningu i zaslužuju šansu. Imaju šansu napraviti još nešto. Već su sad ušli u povijest hrvatskog nogometa, ovo je treći najbolji rezultat u povijesti Hrvatske, bronca, srebro i sad među osam. Ali možemo napraviti nešto više i kvalitetnije, nadamo se i dečki su ovo zaslužili. Teško je raditi usporedbe. Ako pogledate 2018. i gdje su igrali naši igrači: Barcelona, Real, Inter, Bayern, Juventus, Liverpool. A sad imamo šest igrača iz hrvatske lige. Skidam igračima kapu na onom što su učinili.

KATAR 2022 - Zlatko Dalić i Tomislav Pacak održali konferenciju za medije

'Nije pošteno secirati igru'

Nitko od napadača (Livaja, Petković, Budimir) nije se jasno nametnuo. Kako gledate na to pitanje?

- Vidjet ćemo, svi su dobili priliku i imali minutažu. Rekao sam da ćemo tako i rasporediti s obzirom na to da nemamo toga tko je broj 1. Nema više napadača Atletica i Juventusa, sad su Dinamo, Hajduk i Osasuna. Nemojte živjeti u oblacima, imamo što imamo. Dečki su kvalitetni, mogu i tu ćemo tražiti najbolje rješenje. Nije pošteno secirati igru, je li bilo lijepo ili nije. Dečki su ušli među osam na svijetu. Ovo nije umjetničko klizanje, nego nogomet. Je li zabio gol ili nije, trudio se i to je to. Vidjet ćemo što ćemo napraviti. Što god smo napravili, bio je dobar i uspješan potez. Kad si među osam, to je tako. I bit će protiv Brazila.

Perišić je više od polovice golova zabio u vašem mandatu.

- Mnogi su rekli da ga čekaju, ali kad god smo ga čekali, on se pokazao. Najvažnije golove su zabili Perišić i Kramarić. Iz nečega što je teško i nemoguće on zabije gol. Jako je važan igrač za nas, drago mi je što je postao najbolji strijelac Hrvatske na velikim natjecanjima. Odrađuje posao i kad nam je teško, on zabije. Veliki respekt, on i Kramarić su u mom mandatu dali najvažnije golove. Ali oni su dio momčadi.

KATAR 2022 - Zlatko Dalić i Tomislav Pacak održali konferenciju za medije

'Ovo je SP, a ne turnir mjesnih zajednica'

Prije četiri godine bili ste mirni kad ste gubili protiv Engleske, tako ste i jučer protiv Japana, a mogli biste i proziv Brazila. Gdje to pronalazite?

- U zadnje vrijeme pokazali smo karakter i mentalitet. Možda se stalno govorilo o Hrvatskoj kao reprezentaciji koja ima kvalitetu, vic u igri, tehniku. A uvijek je falio mentalitet da se vraćamo kad gubimo, ali zadnjih nekoliko utakmica na SP-a smo se vratili, nismo odustajali. Pokazujemo volju i energiju, to je odlika igrača i stožera, imamo isti cilj, napraviti nešto za našu domovinu i to pretačemo u nogomet. Igrati za klubove je pitanje prestiža, a za reprezentaciju domoljublja, emocija, ponosa. Protiv Engleske smo pokazali i kvalitetu i karakter. Možda jučer nije bila ta kvaliteta, ali je energija. Fascinantan je podatak da smo u 11 utakmica SP-a izgubili samo finale s Francuskom. Znači, SP-a, ne turnira mjesnih zajednica. Jednu utakmicu! To pokazuje karakter i ono što radimo. Mogu samo biti ponosan na to.

Ovo bi mogao biti zadnji SP za puno igrača. Kako vidite budućnost reprezentacije?

- Imamo novu generaciju igrača koja tek treba nešto napraviti, dobro je da odrastaju i igraju uz ove igrače, Modrića, Perišića, Brozovića, Kovačića jer puno mogu učiti uz njih. Uvijek smo imali talente, ali smo relativno mala zemlja pa nemamo količinu igrača i rezultat nam pati. Bili smo treći pa drugi na svijetu nakon 20 godina, uvijek se pojavi generacija i ne strahujem za budućnost. Generacija iz Rusije je igrala 10 godina skupa i imala uspone i padove pa se poklopilo prije četiri godine. Daj Bože da zadržimo konkurentnost koju imamo sad. Vas je 250 milijuna, a nas četiri, kao da smo predgrađe nekog vašeg grada!

'Nije 50-50, ali nismo ni autsajderi'

Kako biste ocijenili šanse?

- Brazil je favorit, da se ne lažemo. Imaju samopouzdanje i atmosferu, vrhunske igrače, vratio im se Neymar. Sjajna reprezentacija, ali možemo im se suprotstaviti, moramo pametno odabrati taktiku. Ići u nadigravanje s njima nije pametno, napravit ćemo skauting, razgovarati s igračima. Nije utakmica 50-50, ali nismo ni autsajderi. Potrudit ćemo se da budemo dobri.

Jesu li penali stvar sreće ili treninga? Njemačka je od 18 penala na SP-ima zabila svih 18.

- Sreća je bitna u svemu. Ali ne možeš biti sretan i biti drugi ili među osam na svijetu. Bitna je mentalna snaga, odlučnost i snaga igrača. Jučer je došao Vlašić "Hoću prvi pucati", preuzeo je odgovornost. Možda oni nisu bili planirani, tu su Luka, Brozović, Perišić i to je još ojačalo samopouzdanje. Dan prije smo radili penale na treningu gdje je Livaković sjajno obranio četiri pet udaraca pa mi je to ulilo vjeru. Dakle, nije sreća, nego mentalna snaga, znanje, čvrstina. Ima i malo sreće, ali više je ovo drugo.

'Moramo preslikati igru Švicarske'

Mediji puno hvale Gvardiola. Kako ga vidite?

- Neću govoriti o Jošku Gvardiolu, govorit ću o hrvatskoj reprezentaciji i timu. On ima 20 godina i on je najbolji stoper na svijetu, među najboljima. Želim mu da tako nastavi i tako se ponaša, pametno i inteligentno razmišlja. Nemojte se ljutiti, ali neću govoriti o pojedincima, nego o hrvatskoj reprezentaciji.

Tko je igrao najbolje od protivnika Brazila?

- Pratio sam svaku, pa i ovu jučer jedan dio. Švicarska je imala najbolju taktiku i najbolje se suprotstavila, a Srbija prvo poluvrijeme do prvog gola. Švicarci su bili najkompaktniji i pružili najbolji otpor. OK, Kamerun je pobijedio, ali Brazil je igrao s drugom momčadi. Mi moramo preslikati igru Švicarske.

'Svi koji su mislili da su iznad Hrvatske više nisu s nama'

Kako je izgledala fešta?

- Jedan od naših razloga što smo ušli među osam i što smo tu je obiteljska atmosfera, zajedništvo i povjerenje koje je ogromno. Hrvatska je sigurno jedna od najuređenijih reprezentacija po svemu, izjavama, ophođenju, fair playu. Kod nas nema nikakvih trzavica, incidenata. Imamo mi interne kazne, ali nijedna nije izvršena. Htio bih zahvaliti igračima koji nisu igrali ni minute. A kad ti on grinta, povuče ti dva-tri igrača, a toga kod nas nema. Imam stožer koji je pogođen milijun posto i koji ih zna milijun posto, koji zna sve njihove tajne, mi to rješavamo u sekundi. Živimo tu kao obitelj, tu smo 20-ak dana, u Rusiji smo bili 52 dana i to me veseli. Svi koji su mislili da su iznad Hrvatske nisu s nama. Ostala je momčad, znaju da to moraju poštovati. Sreća je, mogu biti ponosan i sretan. Rekao sam da su ušli u povijest, kao što su i oni u Rusiji. Ući među osam: Engleska, Nizozemska, Argentina, Francuska, Brazil, Hrvatska... Kakva pitanja? Ma dajte, molim vas... Belgija doma, Danska doma, Urugvaj doma...

Brazil je ispadao od europskih momčadi na SP-ima od 2002. Hoćemo li nastaviti niz?

- Brazil je zaista moćna reprezentacija koja je daleko najjača na SP-u po izboru igrača i svemu, ali nećemo se predati. Možemo samo uživati u utakmici.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 147
VIDEO

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI  bira između dvije legende!?
PLAN ZA PARIZ

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI bira između dvije legende!?

Plus+ Neki sportaši koji su se na borilištu izborili za olimpijski san, neće ga ostvariti jer, eto, nema dovoljno kapaciteta ni kreveta u olimpijskom selu. Čista glupost...

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.
Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'
PIŠU ŠPANJOLCI

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'

Za Madriđane je neprecizan bio Luka Modrić, dok je sjajni vratar Reala Lunjin obranio udarce Bernarda Silve i Matea Kovačića