Obavijesti

Sport

Komentari 17

'Vatreni' čekaju novi ždrijeb: Tko prijeti u Ligi nacija, kad se igra i kako sve funkcionira?

'Vatreni' čekaju novi ždrijeb: Tko prijeti u Ligi nacija, kad se igra i kako sve funkcionira?

I treći put Hrvatska će zaigrati u elitnom razredu Lige nacija, a protivnike će doznati na ždrijebu u četvrtak. Sigurno je kako će izbjeći Engleze, Poljake i Švicarce kao treći nositelj

VIDEO

U godini koja će kulminaciju imati na Svjetskom prvenstvu u Kataru igra se treće izdanje Uefine Lige nacija, a protivnike će u tom natjecanju u najjačem razredu doznati i hrvatska nogometna reprezentacija.

POGLEDAJTE VIDEO: Hrvatska ide na Svjetsko prvenstvo

Pokretanje videa...

Hrvatska ide na Svjetsko prvenstvo 01:11

Kad i gdje je ždrijeb?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ceremonija počinje ovaj četvrtak u 18 sati u Montreuxu u Švicarskoj. Izbornik Hrvatske Zlatko Dalić pratit će je u Zagrebu uoči hrvatske premijere dokumentarnog filma "Miroslav Ćiro Blažević - Nikad ispričana priča" autora Sabahudina Topalbećirevića.

Kako funkcionira ždrijeb?

Svih 55 Uefinih država članica sudjeluje u Ligi nacija, kao i dosad, u četiri razreda (A, B, C i D), ovisno o njihovim rezultatima u prošlom izdanju Lige nacija 2020/21. Hrvatska je, nakon što je zbog bolje gol-razlike završila ispred Švedske u prošlom izdanju 2020/21., sačuvala mjesto u eliti.

Lige A, B i C imaju 16 reprezentacija koje će biti podijeljene u četiri skupine po četiri momčadi. Preostalih sedam selekcija iz Lige D bit će u jednoj skupini po četiri i jednoj po tri momčadi.

Zagreb: Hrvatska ugostila Švedsku u 3. kolu Lige nacija

Kako izgledaju jakosne skupine?

S obzirom na to da je Hrvatska završila treća u svojoj skupini u posljednjem izdanju Lige nacija, iza Francuske i Portugala, bit će u trećoj jakosnoj skupini i ne može igrati protiv Engleske, Poljske i Švicarske, koje su također u trećem bubnju.

Nositelji su polufinalisti Francuska (branitelj naslova), Španjolska (finalist), Italija (trećeplasirana) i Belgija.

U drugom potu nalaze se Portugal, Nizozemska, Danska i Njemačka, a u četvrtom su reprezentacije koje su napredovale iz Lige B: Wales, Austrija, Češka i Mađarska.

Kakav je sustav natjecanja?

Kao i dosad, četiri pobjednika skupina u Ligi A igrat će završni turnir, Final Four, u lipnju 2023., a pobjednik će odnijeti trofej Lige nacija.

Pobjednici skupina u razredima B, C i D preselit će u viši razred, a posljednje reprezentacije iz svake skupine u ligama A i B ispadaju u niži. Oni iz Lige C razigravat će za ostanak s obzirom na to da će samo dvije od četiri reprezentacije ispasti u posljednju ligu.

Split: Hrvatska protiv Portugala u utakmici UEFA Lige nacija

Kad se igra Liga nacija?

Zbog neobičnog termina Svjetskog prvenstva (od 21. studenog do 18. prosinca 2022.) Uefa je ugurala Ligu nacija u ljetno-jesenski termin. Čak četiri kola igraju se u lipnju, a posljednja dva krajem rujna.

Polufinale Lige nacija igrat će se nakon Svjetskog prvenstva, 14. i 15. lipnja 2023., a finale i utakmica za treće mjesto 18. lipnja. Domaćin turnira bit će jedna od reprezentacija sudionica.

Razigravanje za ostanak za neke reprezentacije, pak, na rasporedu je tek u ožujku 2024. jer se u međuvremenu 2023. igraju i kvalifikacije za Euro u Njemačkoj, u koje je uklopljeno i ovo izdanje Lige nacija.

  • 1. i 2. kolo: 2.-8. lipnja 2022.
  • 3. i 4. kolo: 8.-14. lipnja 2022.
  • 5. i 6. kolo: 22.-27. rujna 2022.
  • polufinale: 14.-15. lipnja 2023.
  • finale i za 3. mjesto: 18. lipnja 2023.
  • razigravanje za ostanak: 21.-23. i 24.-26. ožujka 2024.
Spain v France - UEFA Nations League - Final - Stadio Giuseppe Meazza

Kako je Liga nacija povezana s kvalifikacijama za Euro?

Uefa još nije objavila format kvalifikacija za iduće Europsko prvenstvo pa tako nije poznato ni kako će Liga nacija imati utjecaja na njih. Odluka se očekuje u lipnju iduće godine. Ipak, jasno je da će u Nyonu dati šansu i reprezentacijama koje budu dobro igrale u Ligi nacija, a ne probiju se kroz kvalifikacije.

Recimo, u prvom takvom sustavu, u kvalifikacijama za Euro 2020., iz svake od četiri lige po četiri su momčadi izborile play-off i razigravale za četiri mjesta na završnom turniru. Na koncu je to uspjelo Mađarskoj, Slovačkoj, Škotskoj i Sjevernoj Makedoniji.

U kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Kataru Uefa je odlučila dva mjesta u play-offu ustupiti dvama najbolje plasiranim reprezentacijama u Ligi nacija koje se nisu plasirale na Mundijal kroz kvalifikacijsku skupinu. To su bile Austrija i Češka.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

Boksačkog prvaka Hrvatske napali u Beogradu: Prišao mi je i rekao 'da vidim kako to radiš'
SRAMOTAN INCIDENT

Boksačkog prvaka Hrvatske napali u Beogradu: Prišao mi je i rekao 'da vidim kako to radiš'

Nikicu Radonića uoči četvrtfinala Europskog prvenstva u Beogradu trojica napadača su opkolila, strahovao je da imaju nož pa se izmaknuo i izvrnuo nogu. Trener traži hitnu reakciju Ministarstva vanjskih poslova
VIDEO Inter jubilarni 20. put osvojio 'scudetto'! Uz tri crvena kartona srušio najljućeg rivala
DERBY DELLA MADONNINA

VIDEO Inter jubilarni 20. put osvojio 'scudetto'! Uz tri crvena kartona srušio najljućeg rivala

Acerbi (18') i Thuram (49') zabili su za pobjedu Intera na 'gostujućoj' utakmici protiv Milana na San Siru. 'Nerazzuri' vode sa 17 bodova pet kola prije kraja u odnosu na gradskog rivala i slave 20. 'scudetto'