Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
25 komentara

‘Vatreni’, ne brinite: Travnjak će biti brz, podšišan na 2,3 cm

U Osijeku će danas biti 30-ak stupnjeva Celzijusa, igrat će se po velikoj sparini, ali će hrvatski reprezentativci imati bolji travnjak nego na prošlogodišnjoj prijateljskoj utakmici protiv Senegala

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
25 komentara

Osječki travnjak u odličnom je stanju, naši nogometaši ne trebaju strahovati od lošijeg ili sporijeg terena, kaže Ante Polić, direktor stadiona u Gradskom vrtu.

Hrvatska danas u Gradskom vrtu dočekuje Wales, a vrlo važnu kvalifikacijsku utakmicu “vatreni” će zaigrati u teškim, gotovo nehumanim uvjetima, po velikoj sparini na 30-ak stupnjeva Celzijevih. Andrej Kramarić proteklih je dana poručio Osječanima “podšišajte nam, ali i zalijte travnjak”.

Hrvatski reprezentativci su prije točno 365 dana u Gradskom vrtu ugostili Senegal (2-1), a tada je bilo “panike”. Točnije, (pre)visoka trava nije omogućila našoj reprezentaciji brzu pas-igru, pa se protiv Senegala igralo sporo i nedorečeno, na koncu sretno i spretno došlo do pobjede.

- Nažalost, ne možemo ispuniti baš svaku želju naših nogometaša, ali ih sve uvjeravam kako je travnjak sjajno pripremljen. I bit će gotovo identičan onome na kakvima su navikli igrati diljem Europe - kaže Polić, pa dodaje:

Marko Mrkonjic/PIXSELL | Autor: Marko Mrkonjic/PIXSELL Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

- Za ovakve utakmice postoje jasni napuci Uefe što smijemo, a što ne smijemo raditi. Na kakav način možemo šišati travu, kada i koliko zalijevati teren. Trava u Gradskom vrtu već je spremna, ona je visoka 2,3 centimetra, a teren ćemo dodatno zaliti prije početka utakmice, pa onda još malo i na poluvremenu. Siguran sam kako će takav travnjak odgovarati našim nogometašima, pa će oni moći igrati brz nogomet.

Na utakmicama ovakvog karaktera rijetka su odstupanja, a travnjak mora biti potpuno spreman dan prije utakmice, uoči službenih treninga obje reprezentacije.

- Uvijek travnjak pripremamo par dana ranije, a onda poslije tog zadnjeg treninga imamo još nešto vremena za neke manje promjene. No, tu se više ne može puno toga mijenjati, ali prema željama igrača ili stručnog stožera odradimo neke korekcije. Pošišamo travu na ovaj ili onaj način, zalijemo teren jače ili slabije - kaže nam Miljenko Sakoman, najveći stručnjak za nogometne travnjake u Hrvatskoj.

Opet, brz travnjak Hrvatskoj može stvoriti i dodatne probleme, pogotovo kada je na suprotnoj strani najbrži igrač svijeta Gareth Bale.

Zvijezdi Walesa jednom je prilikom izmjereno rekordnih 36,9 km/h, dok je naš najbrži reprezentativac Ante Rebić koji je (35,1 km/h) srušio i rekord Bundeslige. No, njega nema u Osijeku...

- Mi smo u Japanu 1998. godine igrali po velikoj sparini, na 30-ak stupnjeva Celzijevih, nikako nismo mogli doći do zraka. I baš zbog toga je jako važno kvalitetno pripremiti teren, olakšati igračima današnji dan - kaže nam Silvio Marić.

A prema riječima direktora osječkog stadiona, sve je spremno, travnjak će biti sjajan...

Naši partneri pišu
Message