Sport

Komentari 22

'Šljakeri' zabili najvažniji gol u povijesti hrvatskog nogometa

'Šljakeri' zabili najvažniji gol u povijesti hrvatskog nogometa

Možda nas niste očekivali ovako visoko. Veliki frajeri su otišli doma, a ostali su šljakeri, momčadi koje su jedinstvene. To je naša snaga. I to je naš ponos, rekao je Dalić nakon pobjede nad Englezima

'Junaci našeg doba' HRT-ova dokumentarna serija o kolosalnom pohodu hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji došla je do - polufinala Mundijala. I priča o geniju s Velebita Luki Modriću te golmanu koji nas je odveo do finala, Danijelu Subašiću.

POGLEDAJTE VIDEO: HRVATSKA I VATRENI

Moskva, stadion Lužnjiki, 11. srpnja 2018.  Turčin Cakir označio je kraj utakmice u 22 sata i 37 minuta. Englezi idu doma, Hrvatska je: u finalu Svjetskog prvenstva!

Srebrni izbornik Zlatko Dalić se sjeća:

- Možda nas niste očekivali ovako visoko. Veliki frajeri su otišli doma, a ostali su šljakeri, momčadi koje su jedinstvene. To je naša snaga. I to je naš ponos.

Nižu se sekvence. Govori veliki Vedran Ćorluka:

- Hranile su nas podcjenjivačke izjave njihovih stručnjaka i medija. Kao nemamo šanse, umorni smo od produžetaka. Ispalo je drukčije. A finale.. Protiv Francuza se nismo trebali otvoriti nakon 1-2.

Umrijet ću sretan

Dejan Lovren šest godina je u Engleskoj, osvajač Lige prvaka s Liverpoolom. Engleze zna u dušu:

- Znali smo da ćemo ih 'namlatit'. Umrijet ću sa osjećajem te sreće! Ta moskovska večer... Pokazali smo nevjerojatno psihičku moć. Kad smo bili najumorniji, najlakše smo gazili. To je ta hrvatska volja i želja. Znali smo što se događa u domovini.

Izbornik, sa vremenskim odmakom, ima punu svijest o veličini napravljenog;

- Drugo poluvrijeme protiv Engleza, to je povijest. A gol koji je u produžetku dao Mandžukić... To je najvažniji gol u povijesti nogometa.

Kakav je osjećaj bio zabiti taj gol pa se onda radovati, zna samo: Mario Mandžukić!

- Trčiš, a ne znaš di ideš. Sve smo srušili od slavlja, sve smo polomili slaveći taj gol na travnjaku. Padali smo po fotografima. Lu

Genij s Velebita

Posebna je veza između Modrića i Subašića. Izbjeglištvo, siromaštvo, ratne godine i... zadarska veza

- A je. Suba i ja... Od Zadra do finala Svjetskog prvenstva! Rad, odricanje i sreća, to je priča - kaže Modrić, a Subašić se sjeća prvog dolaska u klub sa Stanova:

- Imao sam 10,5-11 godina. Došli smo moj prijatelj Danilo Paunović i ja. Uvijek sam htio biti golman. I tako, došli smo na trening, gledam je te vršnjake golmane i kažem 'Pa ja sam bolji od svih ovih tu'!

Pa je 18 godina kasnije branio penale i Dancima i Rusima, sa Hrvatskom došao do finala Mundijala. Prijatelj Danilo se sjeća:

- Subi su roditelji rekli da se ostavi nogometa, zbog škole. Moj otac je tada vodio juniore Zadra i kao dvije godine mlađeg Subu stavio za prvog golmana. Ispalo je da se nije ostavio nogometa - smije se Paunović.

Od ratnog Zadra do vrha svijeta

Majica s likom pokojnog Hrvoja Ćustića uvijek je ispod Subašićevog dresa. I pred svima nakon pobjede. Nema te kazne za koju Subašić ne bi pokazao tu majicu.

- Rekao sam 'Nosit ću tu majicu dok god ja budem branio'. Sjećat ću se Hrvoja cijeli život, svega lijepoga što smo prošli. Bio je uzor, profesionalac. Čudo - kaže Subašić.

Uz Mandžukića i Ćorluku Subašić je jedan od trojice Vatrenih koji su se nakon Rusije oprostili od reprezentacije. Modrić i dalje igra, maestro dirigira i Vatrenima i Realom.

Šljakeri Luka i Suba, od ratnog Zadra do finala Mundijala i vrha svjetskih vrhova.

 

Najčitaniji članci