Obavijesti

Sport

Komentari 14

Bajdo veći od sv. Duje: Počeo je trend Hajdukovih purgera...

Bajdo veći od sv. Duje: Počeo je trend Hajdukovih purgera...
3

S Hajdukom je osvojio tri prvenstva, odigrao 615 utakmica i postigao je 300 golova te osvojio tri prvenstva. Nakon njega u Hajduk iz Zagreba došli su Papec, Deverić...

VIDEO

Jučer je u Splitu obilježena 30. obljetnica od smrti najvećeg nogometaša u povijesti Hajduka i hrvatskog nogometa - Bernarda Bajde Vukasa. Bajdo je u Split stigao iz Zagreba, a njegovim putem su kasnije stizali mnogi sjajni nogometaši, uglavnom ''džentlmeni u kopačkama''.

Bernard Vukas odrastao je na zagrebačkoj Trešnjevci, odakle su ga Splićani ''oteli'' Dinamu. S Hajdukom, u čijem je dresu odigrao 615 utakmica i postigao 300 golova, osvojio je tri prvenstva. U dresu reprezentacije odigrao je 59 utakmica postigao 23 gola i osvojio dvije srebrene medalje na Olimpijskim igrama, te je dva puta zaigrao za reprezentaciju svijeta. No više od driblinga i golova najboljeg nogometaša u povijesti Hrvatske, Splićani pamte jednu njegovu izjavu: 

- Da se opet rodim, opet bih došao u Hajduk! - kazao je popularni Bajdo, koji je obožavao Split u kome je dobio i ulicu. 

Na njegov nagovor u Hajduk je iz Zagreba stigao još jedan ''gospodin u kopačkama'', Zlatko Papec. Osim po sjajnoj tehnici, Papeca starije generacije pamte i po iznimnoj korektnosti na terenu. U polufinalu Kupa Jugoslavije 1961. godine Papec je priznao sucu Erlichu da je postigao gol rukom. Gol je poništen, Hajduk je ispao od Varaždina, ali Papec nikad nije zažalio zbog svoje odluke. 

- Nije bilo šanse da lažem. Nikad ne bih lagao - kazao je tada.

Još jedan sjajan nogometaš stigao je na Poljud iz Zagreba, riječ je o Stjepanu Štefu Deveriću, koji je u dresu Hajduka igrao 114 utakmica i postigao 42 gola, a osvojio je i brončanu olimpijsku medalju. 

- Nikad neću zaboraviti s koliko su me ljubavi i topline dočekali navijači na Poljudu. Zbog njih sam tako dobro i igrao - priznao je popularni ''Štef''. 

Niti jedan transfer Zagrepčana u Split ne može se mjeriti s dolaskom Nike Kranjčara, koga je preko 5000 navijača dočekalo na Poljudu. Niko je bio toliko obožavan da su mu navijači na dočeku razvili transparent ''Ponosni smo kaj si Purger''. 

I današnji kapetan Hajduka Mario Maloča rođeni je Zagrepčanin.

- Moja obitelj porijeklom je iz Dalmacije i oduvijek sam sanjao obući bijeli dres, a posebna mi je čast što sam postao i kapetan momčadi - kazao je Maloča.  

Hajdukov dres redom su oblačili rođeni Zagrepčani, Ratko Kacijan, Branko Stinčić, Bernard Vukas, Božidar Senčar, Zlatko Papec, Ivan Pavlica, Drago Rukljač, Stjepan Deverić, Jasmin Mujdža, Frane Čačić, Niko Kranjčar, Mladen Pelaić, Mario Maloča, Mario Brkljača i Tomislav Kiš.

Simbolično, jučer je obilježena 30. obljetnica smrti Bernarda Vukasa, a najmlađi Purger u dresu Hajduka, Tomislav Kiš proslavio je 19. rođendan. I premda je odigrao svega nekoliko utakmica u dresu Hajduka, navijači ga obožavaju i skandiranjem pozivaju Krstičevića da mu da priliku. Osjećaju da bi ''mali Tomek'' mogao biti nasljednik Vukasa, Papeca, Deverića, Kranjčara, Maloče....

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 14

VIDEO

Evo tko su najveći dobitnici, a tko najveći gubitnici popisa
NEKI ĆE BITI LJUTITI

Evo tko su najveći dobitnici, a tko najveći gubitnici popisa

Plus+ Dalić je pri objavi popisa naglasio da će s nekim igračima porazgovarati i kazati im da je od njih ove sezone očekivao više i da se moraju trgnuti ako i dalje žele biti dio reprezentacije. Nema pretplaćenih na pozive

Šok u Madridu: Toni Kroos završava karijeru nakon Eura!
ODLAZAK LEGENDE

Šok u Madridu: Toni Kroos završava karijeru nakon Eura!

Toni Kroos je objasnio zašto prekida karijeru: 'Sretan sam i ponosan što sam pronašao pravo vrijeme za ovu odluku i kako sam je donio samostalno. Oduvijek sam htio završiti karijeru na vrhuncu'
'Radio sam na benzinskoj za 100 eura kada me Štimac zvao u Hajduk. Mislio sam da se zeza'
ANEGDOTA BIVŠEG HAJDUKOVCA

'Radio sam na benzinskoj za 100 eura kada me Štimac zvao u Hajduk. Mislio sam da se zeza'

Otišli smo i stigli na Poljud oko 11 ujutro. Šimac je stigao Mercedesom s naočalama na glavi, nikad neću zaboraviti tu scenu, platio je momcima koji su me dovezli i odveo me u kancelariju, prisjetio se Dario Damjanović