Obavijesti

Sport

Komentari 50

Velika strast Matea Beusana: Oko sokolovo je kralj kaktusa

Velika strast Matea Beusana: Oko sokolovo je kralj kaktusa
12

Najviše sam imao 146 kaktusa, i to sve različitih vrsta, no ove zime izgubio sam ih gotovo 50. Najviše mi je žao kaktusa kojeg sam imao čak 14 godina, kaže Beusan

VIDEO

Kažem za sebe da sam kraljevski vrtlar. Imao sam i 146 kaktusa, a svaki dan o njima se brinem najmanje dva i pol sata, rekao je Mateo Beusan, najpoznatiji hrvatski sudački ekspert.

Posljednjih 15 godina njegova opsesija su i biljke s bodljama. Sa svakog putovanja kući donese barem jednu. Oko sokolovo nije samo kad treba procijeniti ispravnost sudačke odluke, nego i kad gleda u tuđe vrtove.

- Nije me sram pozvoniti nepoznatim ljudima na vrata. Puno mi se puta dogodilo da se šećem nekim europskim gradom i da u nečijem vrtu ugledam kaktus koji nemam. Naravno da ću pokušati razgovarati s tim ljudima. I svi su dosad bili ljubazni, nitko me nije odbio - istaknuo je Beusan.

Prvi je kaktus, odnosno njih četiri, donio iz Gvatemale 2000. godine. Ljubavna veza počela je u botaničkom vrtu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ostao sam zapanjen različitim vrstama kaktusa. Morao sam ih kupiti četiri, uzeo sam čak i prepariranu iguanu. Ta četiri kaktusa još uvijek imam, ali iguanu više ne. Kad god dođem u neki grad prvo odem na tržnicu ili botanički. To mi je puno draže nego otići na službeni ručak - kaže Beusan.

Grgo Jelavić/Pixsell

Svoj dom u Dubrovniku tijekom posljednjih 15 godina pretvorio je u 'Kaktusgrad'. Ima i plastenike, na četiri terase od ukupno 100 kvadratnih metara više nema ni milimetar prostora. Sve je otišlo toliko daleko da je Beusan počeo kaktuse i poklanjati.

- Najviše sam imao 146 kaktusa, i to sve različitih vrsta, no ove zime izgubio sam ih gotovo 50. Nekoliko dana padala je kiša, a onda je dva dana bilo minus 4 stupnja. Nisam mogao ništa učiniti. Najviše mi je žao kaktusa kojeg sam imao čak 14 godina. Imao je pet metara i bio je težak 300 kilograma. Preko ljeta je znao procvjetati... Ah, da samo znate kako lijepo izgleda tih 300 i više žutih cvjetova - rekao je sudački ekspert, koji na svoju opsesiju troši koliko god treba.

- Mislim da sam dosad dao i više od 10.000 eura. Najviše sam platio za 'svekrvinu stolicu, koštala me 1000 eura. Vozio sam je automobilom iz Grčke. Imam i jedan kaktus koji procvjeta jednom godišnje tijekom jedne noći. Supruga i ja se budimo u dva u noći da bi to vidjeli. Imam i kaktus od šest metara i s vjerojatno 350 kilograma - strastven je Beusan.

Grgo Jelavić/Pixsell

I njemu kucaju na vrata. Mnogi žele vidjeti vrt o kojem se priča u Dubrovniku.

- Da, znaju doći ljudi i pogledati. Najviše su ipak oduševljeni turisti. Imamo apartman koji iznajmljujemo, pa svi gosti koji dođu ne mogu prestati fotografirati vrt - istaknuo je Beusan.

Zbirku u vrtu već odavno ne popunjava sam. Sudački kolege, te delegati iz Hrvatske ili Europe uvijek mu donesu dar. Jednom mu je pomogao i kapetan Mossada. Ali tek kad mu je drugi put na proputovanju donio slike svog vrta i svih kaktusa.

- Čak mi je i upakirao biljke u folije i pomogao mi proći rentgen. Premda je cvijeće i biljke teško prenijeti preko granice nisam dosad imao problema. Kad sam u Uefinu odijelu ionako me nitko ništa ne pita - istaknuo je hrvatski sudački ekspert.

Grgo Jelavić/Pixsell

Često ga možete vidjeti kako šeće uz obalu i traži ukrasno kamenje za svoju zbirku 'bodljikavaca'.

- Kamenje ima i drugu svrhu. Tražim ono s rupama koje zadržava vlagu što je važno kad je vruće - kaže naš kraljevski vrtlar.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 50
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...
Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković
JAKIR U 'WIN WIN' SITUACIJI

Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković

Osvoji li Rijeka naslov prvaka, Sergej Jakirović ima pravo na medalju. Damir Mišković je vrlo korektan i sigurno će ga upisati ako Jakirović smatra da i on ima zasluga u šampionskom pohodu