Obavijesti

Sport

Komentari 74

Bez golova u Istanbulu: Rijeka se ima čemu nadati na Rujevici

Bez golova u Istanbulu: Rijeka se ima čemu nadati na Rujevici
4

Na stadionu Fatiha Terima Rijeka se predstavila u svjetlom izdanju. Svih su 90 minuta koncentrirano i kompaktno djelovali na terenu te igrali čvrsto. Oba su golmana na kraju junaci...

VIDEO

Hrvatski su predstavnici u prvim utakmicama trećeg kvalifikacijskog pretkola Europske lige sačuvali svoju mrežu u sva tri ogleda.

Poslije Hajduka i Lokomotive, pozitivan niz nastavila je i Rijeka u Istanbulu. Završeno je bez golova, ali uz vrlo pozitivan impuls Riječana koji će za sedam dana na Rujevici tražiti korak dalje u ovom natjecanju.

Na stadionu Fatiha Terima susreli su se Bašakšehir i Rijeka. Turski predstavnik predstavljen je kao neatraktivna, ali vrlo nezgodna momčad koja zna kako doći do rezultata.

Prošle su sezone završili na četvrtom mjestu turske lige, ali našeg doprvaka to nije impresioniralo.

Rutinirana Rijeka 'zasjala' od prve minute

Rijeka se nije uplašila globlano zabrinjavajuće situacije u Istanbulu, kao niti protivnika koji je prethodne sezone djelovao vrlo stabilno u kvalitetnom prvenstvu kao što je tursko. 

Čak naprotiv, nastojali su razviti svoju igru tako što im je obrambena linija izlazila visoko i tako onemogućavala domaće u kombinatorici. 

Matjaž Kek uoči početka sezone naglašavao je fizičku spremnost svojih igrača što se itekako demonstriralo u prva dva kola HNL-a (Rijeka je pregazila Split i Istru), a ta kvaliteta vidila se i na stadionu Fatiha Terima jer Riječani su izlazili oštro i čvrsto u duelima na što su se domaći morali prilagoditi.

U sedmoj je minuti Marin Tomasov probio lijevu stranu, oštro prizemno centrirao i lopta je paralelno prošla uz gol liniju, nitko nije stigao to ugurati u mrežu. 

'Bijeli' se nisu povlačili, opreznom igrom čekali su šansu iz pogreške Bašakšehira kako bi brzo izašli u njihovu polovicu.

Jesu li Turci zakinuti za penal?

Ipak, u 24. minuti dogodila se sumnjiva situacija u kaznenom prostoru Rijeke. Poslije centaršuta s lijeve strane iz slobodnjaka, jedan je riječki igrač dirao loptu rukom u skoku. Domaći su silno protestirali, ali norveški je sudac dosudio za njih samo - korner. Moglo je završiti kobno...

Četiri minute kasnije, Babacan spašava domaće paradom. Poslije ubačaja iz prekida najviše je skočio Vešović, ali turski je golman to sjajno izbio u korner. 

Dobra je to šansa bila za našeg viceprvaka, ali prvi golman Turske nije se dao savladati.

Tomasov je mogao utišati Turke...

U drugo poluvrijeme Turci ulaze agresivnije i odlučnije kroz želju zabijanja vodećeg gola. Rijeka standardno obrambeno dobra i koncentrirana, jednostavno nisu protivniku ostavljali nikakve koridore kroz koje bi ovi mogli kapitalizirati.

Ipak, u 53. minuti Marin Tomasov je imao ogromnu šansu za vodstvo. Poslije dobre akcije i asistencije Marka Gavranovića sam je izašao ispred Babacana i šutirao, no ovaj mu je to vrhunski obranio nogom te odbio loptu u korner.

Ovo bi bio siguran gol da je Marin asistirao u desnu stranu gdje mu se otvarao suigrač koji je bio nemarkiran. 

Pokušavao je domaći trener Avci zamjenama okrenuti ritam utakmice, međutim, kompaktnost našeg viceprvaka uvijek bi izlazila kao konačan pobjednik.

Prskalo sačuvao 'nulu'

Rijeka je djelovala poput rutinirane momčadi koja svake sekunde zna što joj je činiti, odnosno kako provesti dogovoreni plan. Bašakšehir je imao inicijativu, pa i veći postotak posjeda, no sve je to bilo jalovo.

Sav trud našeg predstavnika mogao se raspasti u posljednjim minutama. Najaktivniji domaći igrač Edin Višća lijepo je poslužio napadača Cengiza koji sam izlazi na Prskala u 92. minuti koji mu pravilno ulazi u udarac te spašava svoju momčad od poraza. Koji bi bio nezaslužen...

Na kraju, ovakav ishod je najpravedniji, budući da od smislenog i kreativnog nogometa nismo vidjeli previše. Rijeka je pokazala snagu o kojoj je Matjaž Kek pričao uoči sezone, definitivno se imaju čemu nadati za sedam dana na Rujevici.

Kek: 'Bili smo obrambeno dobri'

- Posebno sam zadovoljan igrom u obrani, jer nam je zadnja linija bila u novom izdanju. Žuta je odigrao odličnu utakmicu na mjestu lijevog beka, jedino je nedostajalo malo pomoći dvojici zadnjih veznih s obje strane. Ipak mi je žao što nismo bili malo hrabriji - rekao je trener Rijeke nakon utakmice.

EUROPSKA LIGA, TREĆE PRETKOLO KVALIFIKACIJA

Bašakšehir - Rijeka 0-0

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 74
VIDEO

Tko će biti prvak ako Dinamo i Rijeka imaju isti broj bodova?
KALKULACIJE

Tko će biti prvak ako Dinamo i Rijeka imaju isti broj bodova?

Sudar odluke mogao bi se dogoditi, i vjerojatno će to zaista i biti, međusobni derbi na Rujevici u nedjelju (19.30 sati). Rijeka dočekuje Dinamo u izravnom okršaju

Sopić: Častio sam na benzinskoj unatoč porazu, a u klubu su me dočekala samo smrknuta lica...
JUTRO NAKON PORAZA

Sopić: Častio sam na benzinskoj unatoč porazu, a u klubu su me dočekala samo smrknuta lica...

Cijela je Hrvatska bila sigurna da ćemo izgubiti i evo, gospodo, izgubili smo, a i dalje imamo sve u rukama. Ako želimo biti prvaci, moramo jednom dobiti i Dinamo. Svima sam u klubu rekao "Nemojte da ja, Zagrepčanin, budem veći optimist od vas, Riječana"
Erlić: Skupljali smo boce i živjeli u štali. Plakao sam svaku večer kada sam došao u Dinamo...
OTVORIO DUŠU

Erlić: Skupljali smo boce i živjeli u štali. Plakao sam svaku večer kada sam došao u Dinamo...

Kao mali sam navijao za Hajduk i nadam se da ću jednog dana zaigrati na punom Poljudu. A završio sam za kuhara i volio bih napraviti ručak Severini i večeru Cristianu Ronaldu, rekao je hrvatski reprezentativac