Obavijesti

Sport

Komentari 16

Veliki obračun Hrvata u finalu Europske lige: Evo gdje gledati

Veliki obračun Hrvata u finalu Europske lige: Evo gdje gledati

Frankfurt i Rangersi igraju prvi od tri europska ovosezonska finala na stadionu Sanchez Pizjuan u Sevilli. Hrvatska će nakon dvije godine suše imati osvajača. Jakić igra protiv Barišića

VIDEO

Finale Europske lige igra se od 21 sat u Sevilli na stadionu Ramón Sánchez-Pizjuán, a svaki je klub dobio po 10.000 ulaznica za svoje navijače. 

POGLEDAJTE VIDEO: Dinamovci u Sevilli

Pokretanje videa...

Dinamo u Sevilli 03:16

Sastaju se Eintracht Frankfurt i Glasgow Rangers. Bit će to okršaj dvojice hrvatskih reprezentativaca, Kristijana Jakića (24) i Borne Barišića (29).

Posljednji put dvojica hrvatskih nogometaša u finalu Europske lige, odnosno tad još u Kupu Uefa, sastala su se 2009. Šahtar je pobijedio Werder Bremen 2-1 nakon produžetaka. Darijo Srna predvodio je momčad iz Donjecka kao kapetan, a s druge strane bio je Jurica Vranješ. Srna je odigrao cijelu utakmicu i bio je igrač utakmice, a Vranješ nije ulazio s klupe za pričuve.

Eintracht čekao godinama

Prvi put nakon 1980. godine Eintracht Frankfurt se plasirao u finale nekog europskog natjecanja, eliminiravši West Ham s dvije pobjede u dva polufinalna dvoboja Europske lige.

Prije 42 godine Eintracht je u finalu Kupa Uefa, koje se tad igralo na dvije utakmice, osvojio trofej protiv Borussije Mönchengladbach. U prvoj utakmici su u gostima poraženi 3-2, a u revanšu kod kuće u 81. minuti postigli su pogodak za pobjedu 1-0.

To je Eintrachtov jedini europski trofej. U finalu Kupa prvaka 1960. poraženi su od Real Madrida 7-3, a novu priliku imat će u srijedu. Trofej znači i plasman u Ligu prvaka sljedeće sezone. Posebno bi to značilo njemačkom klubu, budući da su u prvenstvu tek 11. Dakle, bez mogućnosti da se na taj način dokopaju nekog europskog natjecanja.

- Dug je bio put do finala. Nitko to nije očekivao u klubu. Ovakvo uzbuđenje još nikad nisam doživio u karijeri. Dršćem svaki dan - rekao je Jakić za RTL pa Barišiću poručio:

- Borni želim sreću. Samo želim da se nitko ne ozlijedi uoči reprezentativnog okupljanja.

Za Rangers trpa - branič

Nadimak Glashow Rangersa je Teddy Bears (medvjedići), jer se rimuje s Gers (skraćeno od Rangers). Iako je pravo ime kluba Rangers F.C. 

Danas puno internacionalaca igra u Rangersu i različitih su vjeroispovijedi iako se klub veže uz protestante. Od tuda je i izraženo rivalstvo s gradskim suparnikom Celticom, koji je tradicionalno povezan s katolicima. Suparništvo između ta dva kluba jedno je od najpoznatijih na svijetu te se utakmice između njih nazivaju Old Firm.

Najveći uspjeh u povijesti klub osvajanje je Kupa pobjednika kupova 1972. Finala spomenutog natjecanja igrali su i 1961. i 1967. godine. Izgubili su finale Europskog superkupa 1972. 

Finale Kupa Uefa Rangers je igrao 2008. U Manchesteru je Zenit bio bolji 2-0. Za Ruse je u toj utakmici nastupio hrvatski stoper Ivica Križanac.

Borna Barišić: Uh, da Osijek osvoji HNL, a ja Europsku ligu...
Borna Barišić: Uh, da Osijek osvoji HNL, a ja Europsku ligu...

Rangers je do novog europskog finala došao na krilima sjajnog braniča Jamesa Taverniera (30). Tavernier, koji igra za Rangerse od 2015., a od ljeta 2018. je i kapetan (u kapetana ga je promovirao tadašnji menadžer Steven Gerrard), na kontinentalnoj sceni je ove sezone uz sedam golova upisao i tri asistencije. Ovaj desni bek najbolji je strijelac Europske lige.

U škotskom Premiershipu zabio je šest golova i ima čak 13 asistencija, a ukupni ovosezonski učinak u svim natjecanjima mu je: 56 nastupa, 18 golova, 17 asistencija.

Sjajan je i naš Barišić.

- Osvajanje Europske lige bilo bi mi najveće postignuće u karijeri. Slagao bih kad bih rekao da se ne zamišljam s trofejem. Međutim, ne želim se previše prepuštati tom osjećaju - rekao je Barišić u najavi finala za RTL pa dodao:

- Čuo sam da će doći 100.000 navijača iz Škotske. Jasno, neće moći svi ući na stadion. I Eintracht ima odlične navijače. Jakiću mogu samo zaželjeti sreću. Jedan Hrvat će svakako osvojiti EL i to je sjajno. Nadam se da ću to biti ja. On se nada da će to biti on. Nismo se čuli uoči finala. 

Hrvati koji su osvajali Kup Uefa/Europsku ligu

  • 1. Mladen Ramljak (Feyenoord) 1974.
  • 2. Luka Peruzović (Anderlecht) 1983.
  • 3. Mario Stanić (Parma) 1999.
  • 4. Ivica Olić (CSKA Moskva) 2005.
  • 5. Ivica Križanac (Zenit St.Petersburg) 2008.
  • 6. Darijo Srna (Šahtar Donjeck) 2009.
  • 7. Ivan Rakitić (Sevilla) 2014.
  • 8. Šime Vrsaljko (Atletico Madrid) 2018.
  • 9. Mateo Kovačić (Chelsea) 2019.

Gdje gledati?

Obje utakmice bit će dostupne na kanalu RTL2. Prvi će put finala europskih klupskih natjecanja (Europska liga i Konferencijska liga) biti dostupna na toj televizijskoj kući.

Prije obje finalne utakmice na spomenutom kanalu gledatelji od 20.20 sati mogu pratiti uvodnu studijsku emisiju u kojoj će voditeljica Ivona Hemen te gosti, stručni analitičari, najaviti dvoboje uz analizu i zanimljive komentare.

Finala Europske lige

  • 2009/10. Hamburg: Atletico Madrid - Fulham 2-1 (produžetak)
  • 2010/11. Dublin: Porto - Braga 1-0
  • 2011/12. Bukurešt: Atletico Madrid - Athletic Bilbao 3-0
  • 2012/13. Amsterdam: Chelsea - Benfica 2-1
  • 2013/14. Torino: Sevilla - Benfica 1-0 (jedanaesterci 4-2)
  • 2014/15. Varšava: Sevilla - Dnjipro 3-2
  • 2015/16. Basel: Sevilla - Liverpool 3-1
  • 2016/17. Solna: Manchester United - Ajax 2-0
  • 2017/18. Lyon: Atletico Madrid - Olympique Marseille 3-0
  • 2018/19. Baku: Chelsea - Arsenal 4-1
  • 2019/20. Koeln: Sevilla - Inter Milano 3-2
  • 2020/21. Gdanjsk: Villarreal - Manchester United 2-1 (jedanaesterci 11-10)

POGLEDAJTE VIDEO: URSA I GIRIČEK 'ZAPALILI' DRAŽENOV DOM

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Dinamov zaokret: Najboljima još veće plaće, a sa strancima nikad nismo napravili razliku
'OKREĆEMO SE MLADIMA'

Dinamov zaokret: Najboljima još veće plaće, a sa strancima nikad nismo napravili razliku

Marko Marić kaže: Teško profiliramo krilne igrače, a razvijamo sjajne vezne pa takve ne treba tražiti u inozemstvu. Davanje velikih i dugoročnih ugovora djeci od 18 godina je loše. Svi koji su otišli iz Dinama sa 16 godina, do 19. su bili u puno slabijem klubu