Obavijesti

Sport

Komentari 58

Veliki skandal u Rumunjskoj: Čudni rezultati na pripremama

Veliki skandal u Rumunjskoj: Čudni rezultati na pripremama
1

Je li moguće da se u današnje vrijeme opasnih provjera, pa onda i kazni, malverziraju i namještaju utakmice? Rumunjski suci su pod sumnjom da su namještali utakmice

VIDEO

Nevjerojatan splet okolnosti dogodio se na Cipru u sklopu pripremnih nogometnih utakmica. Ili to uopće nisu bile okolnosti? Je li moguće da se u današnje vrijeme opasnih provjera, pa onda i kazni, malverziraju i namještaju utakmice? Međunarodna nekomercijalna organizacija Federbet, koja se bavi otkrivanjem i prijavljivanjem nezakonitih radnji u sportu na osnovi kladioničarskih kvota, izazvala je pravi skandal nakon što je objavila podatke svojih istraživanja.

Federbet je pod sumnju stavio namještanje prijateljskih utakmica na Cipru između rumunjskih i ruskih momčadi, a cijelu situaciju preuzeo je ugledni rumunjski dnevni list Gazeta Sporturilor. Naime, mreža je puno dublja, ali u suštini - rumunjski suci sumnjiče se za namještanje utakmica, a zabilježene su velike uplate u kladionicama na "broj golova".

POGLEDAJTE VIDEE: Namještanje utakmica na Cipru

 

Federbet je javnosti nastojao skrenuti pozornost na utakmicu između Cluja (Rumunjska) i Ufe (Rusija), koja se odigrala na Cipru. (prvi video)

- Prvo poluvrijeme je bilo pri kraju, golova nije bilo, a momčadi su već bile spremne za odlazak na odmor. Međutim, suci su odlučili malo oživjeti cijeli proces. Proglasili su sedam minuta sudačke nadoknade nakon čega je ispred Ufinih vrata dosuđen krajnje kontroverzan penal. Rumunjski nogometaš nije uspio zabiti iz penala. Međutim, sudac je nakon prvog neuspjelog pokušaja ukazao na to da kazneni udarac treba ponovno izvesti. Ovog se puta u glavnoj ulozi našao drugi igrač - i pao je gol - piše sportarena.hr.

- Kada se pucao prvi penal stajao sam kraj pomoćnog suca. Penal je izveden, a pomoćni sudac je istog trena podigao zastavicu. Kao da je sve bilo unaprijed namješteno. Tada smo shvatili da će pucati penal sve dok ga ne zabiju - rekao je trener Ufe Jurij Pereskokov.

Nakon dva dana dogodio se novi skandal - ponovo na utakmici rumunjskog i ruskog kluba. Igrala se utakmica Urala (Rusija) i Astre (Rumunjska), a Federbet je posebnu pažnju obratio na popularnost oklade "više od 3,5 golova". Pogađate... Ne samo da su pala četiri gola, krajnji rezultat bio je 4-2 za Astru. (drugi video)

Nešto kasnije, primjećene su nove nepravilnosti. Igrali su Pandurii (Rumunjska) i Krilja Sovjetov (Rusija). Tijekom prvih 35 minuta rezultat je bio 0-0. Premda su momčadi imale po tek nekoliko prilika, kvote na kladionicama na okladu" više od 2,5 golova" počele su drastično padati. U 38. minuti (2.21 na videu) sudac je dvojbeno dosudio penal za rusku momčad. Pet minuta kasnije ista priča, ali ovaj put penal je dobio Pandurii. Koeficijent na "više od 3,5" je na poluvremenu bio nevjerojatnih 1,40! Rezultat je do kraja utakmice prešao tih 3,5 - utakmica je završila 2-2. (treći video)

Možda i najnevjerojatnija priča je ona na utakmici Astre i poljskog Pogona. Tijekom prvog poluvremena sudac je svirao penal poslije izvođenja slobodnog udarca ispred Pogonova gola. Snimka pokazuje da nije bilo nikakvog faula niti igre rukom. Do kraja susreta sudac je još nekoliko puta dosudio penale, a igrači, koji su smatrali da penala nije bilo, namjerno su promašili udarce. Pri rezultatu 1-1, koeficijent na "više od 3,5 golova" pao je na 1,55. Utakmica je na kraju završila 3-1. (četvrti video)

Kao što smo već spomenuli, cijelu situaciju na sebe je preuzeo ugledni rumunjski list Gazeta Sporturilor. Rumunjski novinari odlučili su otkriti o čemu se tu radi, ali naletjeli su na zid. Točnije, Cristian Catana, čovjek koji sudi u trećoj rumunjskoj ligi i koji je ujedno i tajnik jedne od regionalnih podružnica nogometnog saveza, negirao je da je bio na Cipru iako su ga vidjeli brojni ljudi i iako je zabilježen na kameri. Na upite rumunjskih novinara rekao je da će se javiti povratno za desetak minuta i - nikad nije nazvao.

Još je nekoliko sudaca je pod sumnjom, ali svi tvrde da ne znaju o čemu je riječ i da namještanja nema. Priča se na kraju maknula s Cipra i došla do nekih utakmica u Turskoj gdje su suci također bili Rumunji. Dan Petre, koji je sudio utakmicu Ufe i Cluja i koji se, nakon što su ga rumunjski novinari identificirali, prestao javljati na pozive, sudio je i na spornim utakmicama u Turskoj, piše sportarena.hr.

Čovjek koji je bio organizator kune se da je mislio da su suci Turci, a ne Rumunji, ali pitanje je koliko cijela priča drži vodu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 58
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Realov megatalent ima bizarni ugovor s djevojkom: Određuje što smije raditi i kako se ponaša
LJUBAV NEMA GRANICA

Realov megatalent ima bizarni ugovor s djevojkom: Određuje što smije raditi i kako se ponaša

Endrick i njegova djevojka obavezno moraju reći jednom drugom "volim te" u svakoj situaciji. Tu su i neke druge klauzule koje bi se trebale pobrinuti kako će ovom tinejdžeru uvijek prave stvari ostati prioritet
Znate li čemu služi polukrug na rubu kaznenog prostora? Evo u kojem slučaju se jedino koristi
PUNO NAVIJAČA NE ZNA

Znate li čemu služi polukrug na rubu kaznenog prostora? Evo u kojem slučaju se jedino koristi

Nogometni travnjak je već desetljećima isti uz male izmjene dimenzija igrališta. Nepromijenjen je i polukrug ispred ruba kaznenog prostora kojeg svi nogometni zaljubljenici jako dobro poznaju. Ali znate li čemu služi?