Obavijesti

Sport

Komentari 0

Vettelu kazna, Hamilton već u Austinu može postati prvak

Vettelu kazna, Hamilton već u Austinu može postati prvak
1

S obzirom na dominaciju ne bi začudilo da Britanac već ovaj vikend osvoji naslov prvaka i izjednači se po broju naslova s legendarnim Sir Jackijem Stewartom

VIDEO

Pred vozačima Formule 1 je treći po redu Grand Prix u Austinu za Veliku nagradu SAD-a. Staza u Austinu je, ustvari, bila B opcija jer je Bernie Ecclestone, glavni čovjek F1, VN SAD-a 2012. godine htio prebaciti u New York. Utrke za VN SAD-a su se, kroz povijest, vozile u Los Angelesu, Las Vegasu, Detroitu, Dallasu, New Yorku, Phoenixu, a 1976. godine SAD je postao prva država nakon Italije 1957. godine, koja je imala dvije utrke u jednoj sezoni - u Los Angelesu i Las Vegasu. 

Godine 1991., čelnici Auto Sport Federacije (FIS) odlučili su izbaciti Phoenix iz kalendara Formule 1 i mjesto dodijeliti Južnoafričkoj Republici. Formula se u SAD vratila tek 2000. godine na legendarnu stazu Indianapolis, da bi zbog financijskih problema osam godina kasnije Indianapolis bio izbačen iz kalendara.

Bernie Ecclestone imao je prste u svemu, pa tako i u ovome, a poznat je po "ludim" idejama i novitetima u F1 od kojih su neke prošle, a neke su glatko odbijene. Tako je 2010. godine dogovorio povratak formule u Ameriku, ali početak prve utrke nakon par godina izbivanja očekivao se tek dvije godine poslije, 2012. godine. 

Formula se u SAD vratila u stilu. Na stazi u Texasu prvi je slavio Lewis Hamilton, nakon njega Sebastian Vettel, a prošle godine najvišu stepenicu na postolju ponovno je zauzeo Britanac. Momčad Mercedesa već je osvojila konstruktorski naslov ove sezone, za što im je zbog oklade Bernie Ecclestone dužan isplatiti 68 milijuna eura (Bernie ih je izazvao da ponove uspjeh iz prošle sezone i osvoje konstruktorski naslov). 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Hamilton uvjerljivo drži prvo mjesto u poretku vozača s 302 boda i već u Austinu može osigurati naslov prvaka bez obzira što su, uključujući Austin, ostale četiri utrke do kraja prvenstva. Sebastian Vettel je na drugom mjestu s 236 bodova, ali zbog promjene motora uoči utrke u SAD-u, startat će 10 mjesta niže od pozicije koju osvoji na kvalifikacijama.

Vettela ne treba otpisati, isto kao ni Hamiltonova momčadskog kolegu Nicu Rosberga, koji drži treće mjesto s 229 bodova, ali kako je cijela sezona u znaku Hamiltona i Mercedesa, ne bi začudilo da Britanac već ovaj vikend osvoji naslov prvaka i izjednači se po broju naslova s legendarnim Sir Jackiejem Stewartom, koji je osvajao naslove 1969., 1971. i 1973. godine. Hamilton će u Austinu osvojiti prvenstvo ako:

  • pobijedi, a Sebastian Vettel završi ispod drugog mjesta
  • završi na drugoj poziciji, Nico Rosberg ne pobijedi, a Vettel ne bude među prvih pet
  • završi na trećoj poziciji, Rosberg ne završi prvi ili drugi, a Vettel ne bude među prvih šest
  • završi četvrti, Rosberg ne završi na postolju, a Vettel nije među prvih osam
  • završi peti, Rosberg nije među prva četiri vozača, a Vettel ne završi među prvih devet

Staza u Austinu dugačka je 5513 kilometara i vozi se 56 krugova. 

Raspored: 

Petak (23.10.)

  • prvi slobodni trening: 17.00-18.30 sati
  • drugi slobodni trening: 21.00-22.30 sati

Subota (24.10.)

  • treći slobodni trening: 17.00-18.00 sati
  • kvalifikacije: 20.00 sati

Nedjelja (25.10.)

  • utrka: 21.00 sati
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Tko izgubi derbi na Poljudu, on ispada iz utrke za titulu. A sad da vidimo hoće li suca potezati'
IGRAO ZA HAJDUK I DINAMO

'Tko izgubi derbi na Poljudu, on ispada iz utrke za titulu. A sad da vidimo hoće li suca potezati'

Plus+ Srđan Mladinić za 24sata: Igrao sam i za Hajduk i za Dinamo, ali nisam imao problema. Situacija s Brekalom otišla je predaleko, a volio bih da ‘bili’ osvoje naslov

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih
SLOBODAN JE IGRAČ

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih

Erceg ima problema s ponašanjem, ali nikada nije bila upitna njegova kvaliteta na terenu. 'Farmaceuti' su zaredali četiri poraza, a vjerojatno će posegnuti i za novim napadačkim rješenjem
VIDEO Torcida dobila Dinamo pa slavila uz pjesmu: 'Pa u pi*** materinu šaljem purgere...'
SAD JE 1-1

VIDEO Torcida dobila Dinamo pa slavila uz pjesmu: 'Pa u pi*** materinu šaljem purgere...'

Futsal Dinamo ni iz trećeg pokušaja nije uspio pobijediti na Gripama. U drugoj utakmici doigravanja PH u futsalu Torcida je slavila 3-2, golom pred kraj drugog produžetka