Obavijesti

Sport

Komentari 5

VIDEO Kako je francusko čudo uništilo Sunse i oborilo rekorde. Pogledajte strašna zakucavanja

VIDEO Kako je francusko čudo uništilo Sunse i oborilo rekorde. Pogledajte strašna zakucavanja

Jednostavno me nešto tjera da želim ići još više kako bih oborio sve ove rekorde, rekao je čudesni Victor Wembanyama nakon pobjede protiv Phoenix Sunsa, jednih od najvećih kandidata za naslov

VIDEO

Brojni novinari i klupski dužnosnici poslagali su se pored parketa. Oni koji ga još nisu upoznali, htjeli su vidjeti magiju francuskog čuda od djeteta. Obukao je opremu San Antonio Spursa, uzeo loptu, ali ona je letjela svugdje, samo ne u koš. Mnogi od njih bili su u šoku.

Tako je izgledalo predstavljanje supertalentiranog Victora Wembanyame (19) koji je prošlog ljeta došao u San Antonio kao prvi pick na NBA Draftu. On je planetarna zvijezda postao i prije nego je došao u SAD. Internetskim prostranstvima kružile su snimke njegovih dominantnih partija i čarobnih poteza pa je sam sebi time natovario veliki pritisak.

Trema i nervoza očito su učinili svoje, nije se proslavio, ali Spursi su bili itekako svjesni kakvog su dijamanta ugrabili pa im njegove 'cigle' na predstavljanju nisu nimalo smanjile očekivanja.

NBA: San Antonio Spurs at Phoenix Suns

Ona su bila ogromna uoči početka sezone. Postao je zvijezda i prije nego je odigrao prvu utakmicu. Košarkaške sposobnosti su neupitne, samo je trebalo poraditi na mišićnoj masi. Cijelo ljeto radio je na sebi, kako bi što spremniji dočekao sezonu i opravdao ogromna očekivanja. U prve četiri utakmice odigrao je jako dobro, a onda eksplodirao protiv jednih od glavnih kandidata za naslov.

U svojoj tek petoj NBA utakmici 19-godišnji Victor Wembanyama predvodio je San Antonio Spurse do gostujuće pobjede protiv Phoenix Sunsa sa 132-121 postigavši čak 38 koševa i 10 skokova.

Statistika Wembanyame protiv Phoenixa

Mladi Francuz je time postavio i nekoliko rekorda. Sa 38 koševa postavio je najbolji učinak nekog igrača u prvih pet utakmica u NBA-u nakon 1976. godine i Larryja Kenona.

Postao je i tek treći tinejdžer koji je zabio najmanje 38 poena u utakmici nakon LeBrona Jamesa i Kevina Duranta. Wembanyama je u prvih pet nastupa zabio 103 poena, pridruživši se Davidu Robinsonu kao jedinom rookieju u povijesti Spursa koji je zabio 100 ili više poena u tom razdoblju.

NBA: Preseason-San Antonio Spurs at Golden State Warriors

Wembanyama je i prvi igrač sa 100 poena i 10 blokada u prvih pet utakmica od Shaquillea O'Neala 1992. godine.

- Jednostavno me tjera da želim ići još više kako bih oborio sve ove rekorde - rekao je Wembanyama koji je u seniorsku košarku ušao s 15 godina! Igrao je za Nanterre, ASVEL i Metropolitans.

Wembanyama je visok 2.24 m, a imao je šut iz igre 15/26 pri čemu je za trice gađao 3/6. Bio je senzacionalan, radio je što god je htio, a ni fizički moćniji suparnici nisu ga mogli zaustaviti. Monstruozna zakucavanja, trice, duge dvice. Sve je ulazilo. 

NBA: Dallas Mavericks at San Antonio Spurs

- Ima povjerenja u sebe. Pružio je neke predstave koje su bile nevjerojatne - dodao je trener Spursa Gregg Popovich.

Ono što sve najviše imponira je njegova visina i nevjerojatna lakoća kretanja. Visok je čak 224 cm, ali barata loptom kao da je playmaker. Rijetki igrači imaju kontrolu loptu, eksplozivnost i brzinu na takvu visinu. Šutira trice, iz prodora, iz driblinga, ulasci u reket. Čudo prirode koje može baš sve. Kao da je riječ o 20 cm nižem bek šuteru. Mnogima će na pamet pasti Kevin Durant, a američki mediji ga vide kao 'mješanca' Duranta i Goberta. Raspon ruku mu je 240 cm, a kada dodamo brzinu i pokretljivost, pretvara ga u čudovište u obrani koje je nemoguće prebaciti. 

NBA: San Antonio Spurs at Phoenix Suns

Postojao je i jedan problem uoči odlaska u NBA ligu. Krhkije je građe pa su mnogi mislili da će mu to biti preveliki nedostatak. No, radio je na mišićnoj masi i dobio osam kilograma, što će mu itekako pomoći u najjačoj ligi na svijetu. 

Posljednji put je ovakva euforija oko nekog igrača vladala 2003. godine kada je LeBron došao u ligu kao srednjoškolska senzacija. Kada bi Wembanyama i upola napravio kao James, bila bi to veličanstvena karijera. 

Statistika Wembanyame u NBA-u 2023/24.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Jakirović: Moja je majka htjela da sam na klupi protiv Rijeke! Petković: Sopić je osebujan...
TRENER I KAPETAN 'MODRIH'

Jakirović: Moja je majka htjela da sam na klupi protiv Rijeke! Petković: Sopić je osebujan...

Ne gledam na Sopićeve komentare kao nekakvo 'bockanje'. Osebujan je, malo je drugačiji, iskren je u izjavama, nekima se možda to sviđa, nekima ne, rekao je Bruno Petković

VIDEO Pogledajte kako je Bruno Petković ispravio Jakirovića i otkrio dio taktike za Rijeku!
EVO TKO ĆE IGRATI!

VIDEO Pogledajte kako je Bruno Petković ispravio Jakirovića i otkrio dio taktike za Rijeku!

ZAGREB - Dinamov trener Sergej Jakirović i kapetan Bruno Petković najavili su derbi u Rijeci, a napadač 'modrih' otkrio je strategiju tijekom konferencije za medije: 'Njihova obrana je dobra, vidjet ćemo kako će reagirati na moje kretnje i tako ću se kretati i ja i Sandro," rekao je Petković, na što je Jakirović odgovorio: 'Ili Brodić?'...A Petković je dodao: 'Ne, pa Kule će igrati!'
VIDEO Cirkus u Turskoj: Monaco slavio protiv Fenera, huligani utrčali na parket i napali ih!
NOVI PROBLEMI

VIDEO Cirkus u Turskoj: Monaco slavio protiv Fenera, huligani utrčali na parket i napali ih!

Gosti su burno proslavili pobjedu, neki igrači su i pretjerali, a to je razbjesnilo pristaše Fenerbahčea koji su utrčali na parket i htjeli ih pretući